Alexei Navalni, critic al regimului Putin, a iesit din inchisoare: Asasinarea lui Nemtov a fost un ACT TERORIST. Nu sunt speriat, nu ne lasam intimidati

T.d. | 06.03.2015

Pe aceeași temă

Alexei Navalni, critic al regimului Putin si lider al Opozitiei ruse, a iesit vineri din inchisoare. El a fost inchis pentru 15 zile, acuzat de “instigare la actiuni stradale”, dupa ce a distribuit pliante pentru promovarea unui protest al opozitiei. Situatia politica din Rusia este foarte tensionata, dupa recentul asasinat al lui Boris Nemtov, si el lider al Opozitiei si critic al Kremlinului.

Navalni fusese retinut pe strada, pentru ca a impartit la metroul din Moscova pliante in care ii invita pe oameni sa participe la un mitingul anti-guvernamental, potrivit Ziare.com.

Dupa uciderea lui Boris Nemtov, in urma cu o saptamana, protestul fata de regimul lui Putin s-a transformat intr-un mars funerar.

La iesirea din arest, Navalni a facut un apel catre opozitia rusa, careia i-a transmis "sa nu faca niciun pas inapoi" si sa nu se lase intimidata de asasinarea lui Nemtov. "Acest act terorist nu sperie pe nimeni, nu ne vom lasa intimidati", a declarat Navalni.

Acesta a sustinut ca procesul sau este unul motivat politic, la fel ca asasinarea lui Nemtov.

"Nu sunt speriat si sunt sigur ca nici asociatii mei nu sunt speriati", a subliniat el.
 

Opozitia rusa: divizata si resentimentara

Boris Nemtov si Alexei Navalni au fost liderii protestelor de strada impotriva lui Vladimir Putin din 2011-2012, noteaza Reuters.

Dar miscarile de strada au pierdut din intensitate in timp ce se dovedea ca nu pot evolua intr-o forta politica capabila sa faca fata regimului Putin. Liderul de la Kremlin a inceput un al trei-lea mandate prezidential in 2012, concentrand si mai mult puterea in mainile sale.

De altfel, unii lideri ai opozitiei liberale rusesti sunt luati in serios mai degraba peste hotare decat in propria tara. Multi dintre ei au avut de infruntat procese si sentinte de inchisoare, arata sursa citata.

Opozitia din Rusia este divizata in grupuri mici carora le lipseste un lider sau program. De aceea, toate aceste grupuri nu pot ajunge la un acord privind strategia si tacticile politice, prin urmare esuand in a construi o adevarata forta de Opozitie.
 

Asasinat sub zidurile Kremlinului

Boris Nemtov, lider al opozitiei ruse si adversar al razboiului din Ucraina, a fost ucis in noaptea de 27 spre 28 februarie in centrul Moscovei, fiind impuscat din spate de patru ori. Potrivit BBC, Nemtov declarase recent ca Vladimir Putin ar putea sa il omoare din cauza criticilor sale la adresa implicarii Rusiei in criza din Ucraina.

"Boris Nemtov se plimba alaturi de o tanara pe Marele pod de piatra (Bolshoy Kamenny), aflat in apropierea Kremlinului, moment in care a fost impuscat in spate de patru ori, acest lucru ducand la moartea sa", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Interne, Elena Alexeeva, postului Rusia 24.

Asasinarea liderului de opozitie Boris Nemtov "poarta semnele distinctive ale unui asasinat la comanda si reprezinta o provocare", a declarat presedintele Vladimir Putin, citat de purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov. In plus, Putin a cerut comitetului de ancheta, Ministerului de Interne si FSB-ului (fostul KGB) sa investigheze asasinatul.

Casa Alba a condamnat "uciderea brutala" a lui Boris Nemtov si a cerut "guvernului rus sa demareze o ancheta prompta, impartiala si transparenta". De asemenea, Consiliul National de Securitate al presedintelui Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj in care sustine ca cei responsabili de moartea lui Nemtov trebuie sa fie "adusi in fata justitiei".

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a condamnat crima intr-un mesaj trimis pe o retea de socializare: "Eu sunt socat si consternat de faptul ca principalul lider al opozitie, Boris Nemtov a fost impuscat. Criminalii trebuie adusi in fata justitiei"

"Aceasta este o tragedie teribila pentru intreaga tara", a declarat fostul ministru de finante al Rusiei, Alexei Koudrine.

Mihail Kasianov, fost prim-ministru in era Putin si actual membru al opozitiei, a declarat ca aceasta crima a fost “pretul pe care a trebuit sa-l plateasca Boris pentru ca a luptat ani de zile pentru ca Rusia sa devina o tara libera si democratica”.

"In secolul XXI, in 2015, un lider al opozitiei este ucis sub zidurile Kremlinului. Aceasta depaseste orice imaginatie", a concluzionat Kasianov

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a reactionat de asemenea: "El (Boris Nemtov - n.red.) a fost o punte intre Ucraina si Rusia, iar aceasta legatura a fost distrusa de focurile de arma ale unui asasin. Cred ca acest lucru nu este intamplator".

Totusi, in ciuda presiunilor externe, la aproape o saptamana de la asasinat, autoritatile ruse nu au nicio varianta credibila privind responsabilii de acest act criminal.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22