Stratfor: Asasinarea lui Boris Nemtov denota slabiciunea opozitiei politice in Rusia lui Vladimir Putin

T.d. | 03.03.2015

Pe aceeași temă

Asasinatul politic comis asupra fostului lider al opozitiei ruse, Boris Nemtov, denota slabiciunea opozitiei din Federatia Rusa in fata sistemului creat de presedintele Vladimir Putin. Confruntat cu o situatie economica care se degradeaza constant ca urmare a sanctiunilor impuse de Occident, Vladimir Putin va continua sa divida pentru a-si mentine controlul asupra opozitiei, noteaza o analiza Stratfor.

La aproape patru zile dupa uciderea lui Nemtov, nu exista inca niciun indiciu cu privire la cine ar putea sta in spatele actului criminal.

Cresterea si scaderea periodica a disidentei politice reprezinta o traditie in Rusia, cu toate ca factiunile care i se opun lui Putin au fost aproximativ aceleasi de cand acesta a ajuns la putere. Cele mai multe dintre grupurile politice ale opozitiei sunt impartite de ideologie si personalitati, cu toate ca acestea lasa diferentele la o parte pentru a se uni impotriva Kremlinului, cum au facut in perioada 2011-2012, cand Putin a castigat un al treilea mandat de presedinte.
 

Putin si Opozitia

Potrivit Stratfor, opozitia fata de regimul Putin este de doua tipuri.

  1. Partidele politice cu interese in Guvern, comunistii si liberal-democratii reprezentand cele mai proeminente grupuri in acest sens. Ambele tabere au o istorie politica solida si au castigat procente importante in alegerile parlamentare din 2011.
  2. O miscare generala de protest anti-Putin, concentrata pe mai multe teme – anticoruptia, protectia mediului, islamofobia etc. Cele mai cunoscute personalitati politice care s-au evidentiat din acest grup sunt Alexei Navalni, Boris Akunin si Ksenia Sobceak.

Nemtov a fost una dintre figurile opozitiei care a avut o implicare de lunga durata in guvernul rus. Ascensiunea sa politica a inceput in anii '90, devenind ulterior vicepremier in timpul mandatului lui Boris Eltin, potrivit Ziare.com.

Stratfor crede ca aproape toate miscarile si liderii opozitiei sunt inradacinati in sistem. Nu este usor pentru un lider sa se ridice in Rusia si niciunul dintre reprezentantii de frunte ai opozitiei nu pare sa atraga populatia rusa. Insa in momentul in care toate aceste grupuri se unesc, precum au facut-o cu ocazia protestelor din 2011-2012 fata de Kremlin, exista un motiv real de ingrijorare in interiorul elitei ruse.

Marsul funerar organizat duminica, in memoria lui Boris Nemtov, nu a fost marcat de revolta deschisa la adresa Kremlinului sau in sustinerea liderului ucis al opozitiei, ceea ce reflecta pozitia destul de solida de care se bucura Vladimir Putin. Acesta a implementat un sistem in care opozitia ramane pe margine si joaca dupa regulile sale.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22