Asasinarea lui Boris Nemtov, in presa ruseasca: Rusia nu va mai fi la fel. Disidenta e asimilata tradarii, pentru care poti fi ucis

T.d. | 02.03.2015

Pe aceeași temă

Asasinarea liderului opozitiei ruse, Boris Nemtov, se afla in centrul atentiei presei rusesti. Duminica, zeci de mii de persoane au organizat un mars de amploare in Moscova, in memoria celui ucis vineri seara in apropierea Kremlinului.


Kommersant

"Reactiile la asasinarea lui Boris Nemtov sunt extraordinare, pe masura acestui om", scrie luni cotidianul Kommersant, care vede in moartea opozantului "moartea politicii".

Zeci de mii de persoane - 70.000, potrivit organizatorilor - au participat duminica la Moscova la un mars de comemorare a lui Nemtov, un numar care aminteste prin amploarea sa de marile manifestatii organizate in 2011 si 2012 impotriva presedintelui Vladimir Putin.

Repercusiunile asasinarii lui Nemtov ar putea afecta pana si politica externa a Rusiei, iar uciderea opozantului rus ar putea sa "devina un argument solid in favoarea partizanilor unei politici mai dure fata de Moscova", potrivit Kommersant.
 

Vedomosti

Moartea sa "constituie o bariera psihologica pe care Rusia a trecut-o" si, de aceea, "nu va mai fi niciodata la fel", avertizeaza cotidianul financiar Vedomosti.

"Multi oameni au spus dupa asasinat: 'Ne-am trezit intr-o alta tara'", subliniaza ziarul, care a numit manifestatia in memoria lui Nemtov drept "Marsul impotriva fricii".

Desi autoritatile sustin ca vor studia toate pistele pentru a-i gasi pe ucigasi, unele media acuza "climatul de frica" instaurat de Kremlin in Rusia, potrivit Ziare.com.

"De o lunga perioada de timp - de cel putin un an - traim intr-o tara unde disidenta este asimilata tradarii, pentru care poti fi ucis", denunta Vedomosti, care subliniaza ca "razboiul, ca orice crima la comanda, este usor de pornit, dar mult mai greu de oprit".
 

Novaia Gazeta

Publicatia de opozitie Novaia Gazeta, care publica un interviu realizat cu Boris Nemtov in aprilie, aminteste ca opozantul rus primea cu regularitate amenintari cu moartea, dar nu credea insa ca asa ceva se poate intampla.

"Ei bine, da, ei pot: nu cred ca pot sa ma omoare, dar cu siguranta ma pot trimite la inchisoare", afirmase Nemtov, care se declarase "imunizat" in fata acestor amenintari.

In opinia acestei publicatii, "in loc de Maidan" - miscarea politica ce a condus acum un an la destituirea presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici la Kiev - "Moscova a obtinut un Donbas", regiune din estul Ucrainei sfasiata de un conflict armat intre separatisti prorusi si armata ucraineana.

Potrivit publicatiei rusesti, rezultatul este acelasi: "Asasinarea lui Nemtov este un punct fara intoarcere, o destabilizare radicala a situatiei politice in Rusia, ale carei consecinte sunt inca inimaginabile".
 

Komsomolskaia Pravda

Cotidianul popular Komsomolskaia Pravda scrie ca nu crede ca aceasta crima este motivata politic. "Cine ne omoara aici din motive pur politice? Nu suntem in Ucraina (...) Pentru bani, se ucide. Pentru politica, nu", sustine ziarul.
 

Asasinat in centrul Moscovei

Boris Nemtov, lider al opozitiei ruse, adversar al razboiului din Ucraina, a fost ucis, vineri noaptea, in centrul Moscovei, fiind impuscat din spate de patru ori.

Conform BBC, Nemtov declarase recent ca Vladimir Putin ar putea sa il omoare din cauza criticilor sale la adresa implicarii Rusiei in criza din Ucraina.

"Boris Nemtov se plimba alaturi de o tanara pe Marele pod de piatra (Bolshoy Kamenny), aflat in apropierea Kremlinului, moment in care a fost impuscat in spate de patru ori, acest lucru ducand la moartea sa", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Interne, Elena Alexeeva, postului Rusia 24.

Asasinarea liderului de opozitie Boris Nemtov "poarta semnele distinctive ale unui asasinat la comanda si reprezinta o provocare", a declarat presedintele Vladimir Putin, citat de purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov. In plus, Putin a cerut comitetului de ancheta, Ministerului de Interne si FSB-ului (fostul KGB) sa investigheze asasinatul.

Casa Alba a condamnat "uciderea brutala" a lui Boris Nemtov si a cerut "guvernului rus sa demareze o ancheta prompta, impartiala si transparenta". De asemenea, Consiliul National de Securitate al presedintelui Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj in care sustine ca cei responsabili de moartea lui Nemtov trebuie sa fie "adusi in fata justitiei".

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22