VIDEO Desi avea responsabilitatea semnaturii pe hotararea privind votul in cazul Dan Sova, Tariceanu paseaza decizia catre Comisia Juridica. Opozitia acuza un abuz al sefului Senatului

T.d. | 21.04.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce Curtea Constitutionala a obligat Senatul sa redacteze o hotarare privind votul dat in cazul Dan Sova, senatorii din Comisia Juridica au adoptat marti un proiect de hotarare prin care se constata faptul ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, asa cum a cerut DNA. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, nu a redactat si nu si-a pus semnatura pe hotararea in cauza, ci a delegat decizia catre Comisia Juridica. Actiunea, spune Opozitia, este un abuz.

Situatia creata tergiverseaza punerea in aplicare a unei decizii a Curtii Constitutionale. “Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu stiu daca putem iesi”, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru, potrivit Gandul.

Dupa ce plenul Senatului a respins luni un proiect de hotarare in acest sens, responsabilitatea ii revenea sefului Camerei Superioare a Parlamentului, Tariceanu urmand sa semneze un alt proiect de hotarare.

CITESTE SI: Seful Senatului, noi critici la adresa Curtii Constitutionale

Insa seful Senatului a mandatat Comisia Juridica sa redacteze si sa semneze hotararea in cauza, dupa ce a convocat o sedinta de urgenta a Biroului Permanent.

Am organizat o sedinta a Biroului Permanent”, a explicat Tariceanu, “pentru a putea sa lamurim o problema de natura exclusiv tehnico-juridica, nicidecum una politica. Senatul este obligat sa redacteze o hotarare care sa ateste rezultatul votului din 25 martie”.

Seful Senatului a vorbit despre opinii juridice care nu sunt “convergente” cu decizia CCR.

Dincolo de opiniile juridice si cele politice, asa cum am constatat azi in sedinta din partea PNL, trebuie lasate deoparte si sa respectam intocmai decizia Curtii. Urmeaza numai sa redactam hotararea respectiva in asa fel incat prin publicarea in Monitorul Oficial sa capete forta juridica. De aceea, azi s-a luat decizia sa insarcineze Comisia Juridica cu redactarea textului acestei hotarari care sa reprezinte materializarea deciziei CCR”, a mai spus Tariceanu.
 

Opozitia acuza un abuz

De cealalta parte, Opozitia vorbeste despre abuz in acest caz.

Lucrurile sunt foarte simple”, sustine senatorul liberal Alin Tise. “Senatul si Tariceanu au facut un abuz. Comisia Juridica a dat un aviz, plenul a dat un vot. Asistam la un refuz din partea presedintelui Senatului de a semna un act, este obligatia lui. Redactarea lui apartine aparatului de specialitate. Biroul Permanent a decis ilegal sa ceara Comisiei ceva de care nu suntem competenti. Aceasta plasare de responsabilitate catre Comisia Juridica e un abuz”, a explicat Tise.

Si presedintele Comisiei, senatorul liberal Catalin Boboc, vorbeste despre “lipsa de curaj” in aceasta situatie in care se incearca tergiversarea aplicarii unei decizii a CCR.

E lipsa de curaj in asumarea unei greseli si oamenii, cei care au gresit, trebuie sa-si asume greseala de la momentul respectiv. Greseala apartine, in primul rand, staff-ului, care nu l-a informat corect pe presedintele Senatului cu modul in care trebuiau sa decurga lucrurile”, a argumentat Boboc.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22