Seful Senatului, noi critici la adresa Curtii Constitutionale. Tariceanu sustine ca Parlamentul imparte suveranitatea legiuitoare cu CCR si cere CORECTAREA situatiei

T.d. | 21.04.2015

Pe aceeași temă

Parlamentul incepe sa “imparta” suveranitatea legiuitoare cu Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), crede Calin Popescu Tariceanu. Presedintele Senatului vorbeste despre “corectarea” acestei situatii.

Magistratii Curtii Constitutionale sunt vizati, din nou, de criticile sefului Senatului. De aceasta data, Tariceanu sustine ca Parlamentul – ca autoritate legiuitoare – incepe sa imparta suveranitatea in acest sens cu CCR.

“Parlamentul incepe sa imparta suveranitatea in privinta misiunii sale legiuitoare cu Curtea Constitutionala. Aceasta impartire de suveranitate o acceptam ca atare sau incercam sa o corectam si sa lasam Parlamentul singura institutie legiuitoare din Romania”, considera Calin Popescu Tariceanu.

De altfel, seful Senatului crede ca obligativitatea deciziilor CCR pentru Parlament este un lucru “aproape inedit”, potrivit Agerpres.

Dupa cum vedeti, Parlamentul nu mai este singura putere in stat legiuitoare, ci facem acest lucru de o anumita bucata de vreme impreuna cu Curtea Constitutionala, care legifereaza la randul ei in paralel cu Parlamentul. Nu am spus ca CCR nu ar trebui sa aiba un control de constitutionalitate, dar am aceasta obiectiune si acest punct de vedere pe care il ridic in dezbaterea publica, cu tot respectul pentru rolul Curtii”, a mai spus seful Senatului.
 

CCR – tinta criticilor lui Tariceanu

De altfel, acesta nu este primul comentariu negativ pe care Calin Popescu Tariceanu il face la adresa Curtii Constitutionale.

In 8 aprilie, presedintele Senatului pleda pentru scoaterea Curtii Constitutionale din dialogul institutional dintre puterile in stat. Potrivit lui Tariceanu, CCR trebuie sa renunte la rolul de “arbitru central al deciziei politice” si sa revina la rolul sau “de baza”, privind constitutionalitatea legilor.

Tariceanu a subliniat ca Senatul va respecta decizia luata de Curtea Constitutionala in cazul votului dat pe cererile DNA de retinere si arestare a senatorului Dan Sova, dar considera ca a depasit “cu mult” spetele pe baza carora presedintele si CSM au inaintat sesizarile.

Seful Senatului nu s-a ferit sa faca afirmatii critice la adresa Curtii Constitutionale, despre care spune ia decizii care “depasesc cu mult spetele” in cauza.

"Activitatea deosebit de intensa a DNA din ultima vreme, care cuprinde anchetarea unui numar relativ important de politicieni si inalti demnitari, are ecouri si consecinte profunde nu doar in randul opiniei publice, ci si in interiorul unor autoritati ale statului si in relatiile inter-institutionale”, arata Tariceanu.

Liderul Senatului constata ca “semnificatia, profunzimea si impactul deciziilor luate azi de CCR depasesc cu mult spetele care au inspirat sesizarile inaintate Curtii de catre Presedintie si CSM. Voi incepe cu o prima concluzie care justifica aceasta afirmatie", subliniaza oficialul, intr-un comunicat de presa.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22