Proiectul de lege privind reducerea CAS, APROBAT de Guvern. Documentul va fi trimis Parlamentului spre adoptare URGENTA

D.g. | 18.06.2014

Pe aceeași temă

Proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a fost aprobat în ședința de Guvern de miercuri, au declarat surse oficiale, citate de Agerpres.

Premierul Victor Ponta a anunțat dezbaterea acestui proiect la începutul ședinței Executivului.

 

CITITI SI: Reducerea CAS cu 5%, prevăzută într-un proiect PDL, RESPINSA de Camera Deputaţilor. Reprezentantii PSD au sustinut ca este un proiect POPULIST şi NU este însoţit de o analiză de impact

 

"Vreau să plece la Parlament cât mai repede. Senatul... mi-au comunicat că așteaptă proiectul. Îl dezbat în procedura cea mai rapidă și îl adoptă, iar Camera Deputaților la începutul lunii iulie va avea oricum o sesiune extraordinară pentru a aproba ratificarea Acordului de Asociere între Moldova și Uniunea Europeană și atunci îl adoptă și Camera Deputaților. Deci, poate pleca la președinte pentru promulgare", a spus premierul.

El a afirmat că reducerea CAS reprezintă "o măsură foarte bună, cerută de mult timp de toate partidele politice".

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, nu de la 1 iulie cum era programat iniţial, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat, joi, premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

 

 

CITITI SI:  FMI nu e de acord cu SCADEREA CAS la 5%. Vezi MOTIVELE. Guvernul vrea sa INTRERUPA acordul cu FMI

 

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, de la Palatul Victoria, ca Guvernul Romaniei a decis sa reduca CAS-ul cu 5% incepand de la 1 octombrie, chiar daca expertii FMI nu au fost de acord cu aceasta propunere. Delegatia FMI care a purtat negocieri cu Guvernul Romaniei in ultimele zece zile a anuntat ca a avut "discutii constructive" cu oficialii romani, dar anumite probleme au ramas nerezolvate, se precizeaza intr-un comunicat remis presei joi seara, relateaza ziare.com.


Echipele de negociatori ale FMI si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 2-12 iunie, prilej cu care s-a constatat faptul ca "economia a continuat sa isi revina si este de asteptat o crestere de 2,8% in acest an", se precizeaza in comunicatul postat pe site-ul FMI. Totodata, se subliniaza faptul ca instabilitatea fiscala s-a redus, iar deficitul curent a ramas la un nivel coborat.
 

In privinta perioadei care urmeaza, "echipele au purtat discutii constructive cu autoritatile romane despre progresele care vor fi facute de acum inainte si s-a ajuns la un acord cu privire la politici importante din acest punct de vedere. Cu toate acestea, anumite aspecte au ramas in suspensie", se precizeaza in comunicatul citat, cu mentiunea ca discutiile cu autoritatile romane vor continua.

Premierul Victor Ponta a anuntat, saptamana trecuta, de la Palatul Victoria, ca Guvernul Romaniei a decis sa reduca CAS-ul cu 5% incepand de la 1 octombrie, in ciuda faptului ca expertii FMI prezenti la Bucuresti nu au fost de acord cu aceasta propunere. 

Reducerea CAS, obligaţie fiscală ce revine atât angajatorilor, cât şi angajaţilor şi care se află la unul dintre cele mai ridicate niveluri în UE, este una dintre ţintele importante ale Guvernului Ponta. “Faptul că am cuprins în Memorandum (convenit cu Fondul Monetar Internaţional – n.r.) intenţia foarte clară de a reduce contribuţiile de asigurări sociale cu o valoare semnificativă, de 5%, de la 1 iulie este un angajament politic pe care-l vom îndeplini”, spunea premierul în toamna anului trecut. “Sigur că nu e uşor, dar tot ce am promis până acum am făcut, şi vom face şi reducerea CAS, pentru că este o măsură bună, corectă pentru economie şi e un angajament politic foarte clar”, adăuga el, conform ziarului Romania Libera.


Prim-ministrul a dat asigurari ca bugetul poate suporta impactul generat de aceasta masura, care a fost estimat la circa 850 de milioane de lei, motiv pentru care nu vor fi impuse noi taxe sau impozite. Anterior, Guvernul promisese ca va aplica masura de la 1 aprilie, iar apoi a avansat 1 iulie ca nou termen. Guvernul îşi poate permite reducerea CAS în 2014, dar măsura trebuie să fie sustenabilă pe termen lung, în 2015 şi 2016, ani pentru care nu au fost identificate resursele, a declarat joi premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat Bloomberg. România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ajunge la final anul viitor, a mai spus Ponta în interviul menţionat.

 

CITITI SIESEC in negocierile Guvern-FMI: Troica NU ESTE DE ACORD cu reducerea CAS

 

Exista cel putin cinci motive pentru care FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS in 2014, care sunt strans legate intre ele. Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a precizat la finalul lunii mai ca "gaura" creata de scaderea CAS va fi acoperita doar din veniturile bugetare si din incasarile din taxa pe constructii speciale. Mai mult, nu vor fi luate alte masuri compensatorii, precum largirea bazei de impozitare.
 

Totusi, creditorii internationali nu s-au lasat convinsi de aceste argumente, mai ales ca datele pentru primele luni ale anului nu arata o situatie prea roz. Mai exact, veniturile bugetare au crescut cu doar 4% in perioada mentionata, desi Guvernul se astepta la un avans dublu, de 8%. Pe de alta parte, incasarile din taxa pe constructii speciale nu pot fi cuantificate inca, avand in vedere ca firmele abia au depus declaratia aferenta la ANAF.


Analistul Aurelian Dochia a sustinut ca FMI a fost prudent, de aceea nu a fost de acord cu implementarea masurii in acest an, mai ales de la 1 iulie. "Decizia e rezonabila, avand in vedere ca Guvernul nu a demonstrat ca exista inca resurse pentru reducerea CAS. Este un moment favorabil, avand in vedere ca datele macroeconomice arata bine, iar pietele financiare au transmis semnale pozitive fata de situatia Romaniei. In consecinta, nu vor exista consecinte negative din cauza acestei amanari", a precizat analistul. Mai mult, el a apreciat ca FMI actioneaza cu precautie si ca nu vrea sa se bazeze pe vorbe, ci vrea sa vada cifre si fapte.

 

CITITI SIVictor Ponta:Romania NU VA FI NEVOITA sa reinnoiasca acordul cu FMI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22