O noua evaluare a Comisiei Europene in cadrul MCV: Bruxellesul subliniaza necesitatea mentinerii unui cadru normativ stabil in materie penala

T.d. | 21.05.2015

Pe aceeași temă

Intre 19 si 21 mai a avut loc o noua misiune a Comisiei Europene (CE) privind evaluarea progreselor inregistrate de Romania in Justitie si lupta anticoruptie, misiune incadrata in Mecanismul de Cooperare si Verificare. Cu aceasta ocazie, reprezentantii CE au apreciat progresele in cauza, dar au subliniat necesitatea mentinerii unui cadru normativ stabil in ce priveste materia penala si sustinerea luptei impotriva coruptiei.

Reprezentantii CE s-au intalnit, joi, cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei.

În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, inclusiv stadiul adoptării de către Parlament a amendamentelor propuse de reprezentanții sistemului judiciar și ai forului legislativ, finalizarea planului de acțiuni aferent Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, adoptată de Guvern la 23 decembrie 2014, implicarea sistemului judiciar în procesul de revizuire a Constituției, procedura de selecție a șefilor parchetelor, recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni.

CITESTE SI: Senatorii au votat modificari la Codul de Procedura Penala. Arestarea preventiva, pe baza unor indicii temeinice, in locul suspiciunilor rezonabile. Victor Ponta sustine modificarile: DNA face spectacol

La discuțiile referitoare la procedura de numire a șefilor parchetelor au participat și președintele, precum și vice-președintele CSM. Pe parcursul discuțiilor, ministrul Justiției a apreciat onestitatea cu care se derulează dialogul cu Comisia Europeană, ilustrată inclusiv în intervențiile pe care oficialii europeni le-au susținut în Parlamentul European. La rândul lor, reprezentanții CE au apreciat și cu această ocazie progresele înregistrate de justiția din România, dar au atras atenția asupra necesității menținerii stabilității cadrului normativ în materie penală și a susținerii luptei împotriva corupției”, se arata in comunicat.

Aceasta este prima misiune de evaluare desfasurata de Comisia Euripeana in Romania, in 2015.

Pe parcursul celor trei zile, echipa de evaluare a avut întrevederi cu reprezentanţi ai Parlamentului, Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curții de Apel București, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate, Consiliului Național de Integritate”, mai arata sursa citata.
 

Context

Un nou proiect legislativ depus in Parlament provoaca controverse cu privire la incercarile membrilor Legislativului de a se implica in mersul Justitiei. Astfel, zece deputati (noua de la PSD si unul de la minoritati) au depus la Senat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala (CPP). Astfel, modificarile avute in vedere vor lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta.

CITESTE SI: Traian Basescu, despre incercarea de modificare a legislatiei penale: Opriti-va, imbecililor!

Potrivit sursei citate, modificarile promovate prin proiectul in cauza ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce termenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

CITESTE SI: Victor Ponta apreciaza pozitiile Ambasadelor, in contextul incercarilor de modificare a legislatiei penale, dar Parlamentul stie ce decizii sa ia

Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta, acum o luna, la Senat si se afla in stadiu de avizare. Cele cateva zeci de modificari propuse, potrivit unor specialist in drept citati de HotNews, sunt grave si au un scop dublu: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.

Din cei zece initiatori, patru sunt cercetati cercetati penal, ca Marius Manolache, finul premierului Ponta, trimisi in judecata sau chiar condamnati.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22