Traian Basescu, despre incercarea de modificare a legislatiei penale: Opriti-va, imbecililor!

T.d. | 07.05.2015

Pe aceeași temă

Incercarile unui grup de parlamentari de a modifica legislatia penala sunt aspru criticate de Traian Basescu. Incercarea de “a-l incorseta” pe judecator cu anumite sintagme din Codul Penal si Codul de Procedura Penala este o greseala, sustine fostul presedinte.

 

 

Opriți-vă, imbecililor!Un grup de parlamentari a început o bătălie nemiloasă cu codul penal și cu justiția pentru a î...

Posted by Traian Băsescu on Thursday, May 7, 2015

 

“Opriti-va, imbecililor!”, astfel isi incepe Basescu mesajul postat pe Facebook, in contextul in care zece deputati au depus un proiect legislativ de modificare a Codului de Procedura Penala, fapt ce ar afecta grav statutul procurorilor, dupa cum sustine Directia Nationala Anticoruptie.

Un grup de parlamentari a început o bătălie nemiloasă cu codul penal și cu justiția pentru a înlocui sintagma “suspiciuni rezonabile” cu sintagma “indicii temeinice”. Eu, ca om politic, susțin că formularea actuală trebuie să rămînă pentru că dă un spectru foarte larg de apreciere judecătorului. Încercarea de a-l încorseta pe judecător în criterii înguste, la aprecierea arestării preventive, ar fi o greșeală și, în mod categoric, problema sistemului nostru judiciar nu este aici, deci opriți-vă!”, transmite Traian Basescu.

CITESTE SI: VIDEO Comisia Juridica a Senatului ingreuneaza arestarea preventiva: Sintagma SUSPICIUNE REZONABILA inlocuita cu INDICII TEMEINICE

Potrivit fostului sef de stat, problema sistemului judicar se regaseste partial si la judecatori.

La bordul navelor de mare tonaj, există o vorbă, care, cred eu, este aplicabilă și judecătorilor și ea sună așa: “La bordul navei, între pavilion și Dumnezeu este doar comandantul “. În toată istoria Marinei, nimeni n-a îndrăznit vreodată să-l pună și pe secund între pavilion și Dumnezeu.
Parafrazînd, “În justiție, între lege și soarta unui om, pe de o parte, și Dumnezeu, pe de altă parte, este doar judecătorul”. La fel ca și la comandantul de navă, alături de judecător, nu încape secundul, adică nici procurorul, nici ofițerul SRI, nici avocatul , nici atmosfera creată de televiziuni, uneori chiar cu sprijinul generos al procurorilor, nici opinia publică, nici foștii ofițeri acoperiți dintre judecători și procurori, nici politicienii”, mai arata Basescu.

El isi incheie mesajul aratand ca: “Mai mult ca oricînd justiția are nevoie de judecătorul care este singur pe baricada legii și a conștiinței lui, precum comandantul pe puntea de comandă”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22