Senatorii au votat modificari la Codul de Procedura Penala. Arestarea preventiva, pe baza unor indicii temeinice, in locul suspiciunilor rezonabile. Victor Ponta sustine modificarile: DNA face spectacol

T.d. | 11.05.2015

Pe aceeași temă

Senatorii au votat, luni, in plen o serie de modificari la Codul de Procedura Penala. Printre altele se arata ca DNA va putea cere arestarea preventiva in baza unor “indicii temeinice” si nu a unor “suspiciuni rezonabile”, asa cum era stipulat pana acum.

Amendamentul a fost propus de senatorul PC Cristiana Anghel, tot ea solicitand si vot secret. 88 de senatori au votat pentru modificari, iar 20 impotriva, potrivit Ziare.com.

Potrivit Digi24, Cristiana Anghel a spus ca in ultimele luni, in Romania s-au facut prea multe arestari mergand pe ce spune actualul cod de procedura penala si anume suspiciunile rezonabile. Ea a mai sustinut ca este mult prea usor ca un procuror sa ceara arestarea, fiind necesar un filtru mai mare atunci cand procurorul merge in instanta sa ceara arestarea preventiva.

Proiectul va merge la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

De altfel, modificarile au fost sustinute de senatorii PSD, in timp ce unii liberali s-au impotrivit. Premierul Victor Ponta, liderul PSD, a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza schimbarile, criticate anterior de Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii si Ambasada Germaniei.

Seful Executivului a spus ca s-a vazut ca modificarile s-au facut cu o "majoritate covarsitoare", ceea ce arata ca toate grupurile parlamentare le-au sustinut.

"Ce se va intampla la Camera o sa va spunem cand va ajunge la Camera", a subliniat Victor Ponta.
 

Nicolae Popa (PNL), acuze pentru senatori: Stiu ca dvs. aveti probleme penale

 

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa si-a acuzat colegii senatori ca vor sa "nu mai fie nimeni arestat preventiv" si ca "au probleme penale": "Daca dvs nu mai vreti ca nimeni sa fie arestat preventiv, chiar cand exista suspiciuni rezonabile ca s-a savarsit o fapta (...) eu stiu ca dvs. aveti probleme penale, daca procurorul are suspiciune, in 24 de ore urmeaza judecata si la judecata trebuie sa se faca probe temeinice. Dar in faza luarii unei masuri preventive, suspiciunea rezonabila este suficienta, ea trebuie sa existe in Codul penal, in Codul de procedura penala, pentru ca altfel il punem pe acel procuror in fata unei imposibilitati: in 24 de ore nu poate sa produca probe si indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala", a spus Popa, ceea ce a dus la nemultumiri in sala, cineva strigand: "Penal esti tu".
 

Ioan Chelaru (PSD): Discutam de una dintre valorile fundamentale ale omului – libertatea

 

Senatorul Ioan Chelaru, care prezida sedinta de plen si care este initiatorul acestui amendament alaturi de senatorul PSD Ovidiu Dontu si senatoarea PC Cristiana Anghel, a afirmat ca "un procuror care propune si un judecator care hotaraste privarea de liberate a unei persoane trebuie sa poata gandit in raport cu criterii care pot fi palpabile". 

"Aici discutam de una dintre valorile fundamentale ale omului - libertatea. Un minut privat de cineva de libertate pentru suspiciune rezonabila nu poate fi evaluat niciodata de nimeni, nici macar in fata lui Dumnezeu. (...) Este evident ca e bine si firesc si toti sustinem independenta justitiei. In acelasi timp, suntem aici cu totii care credem in niste valori. Una dintre ele este adevarul", a mai spus senatorul PSD, discursul sau fiind urmat de aplauze. 
 

Cristiana Anghel (PC): Votul sa fie secret


Senatoarea PC Cristiana Anghel a propus, la tribuna Senatului, ca acest vot sa fie vot electronic secret, invocand "constiinta" fiecarui senator. "Ca sa votam noi, cu constiinta noastra", a spus ea. Propunerea senatoarei a fost acceptata cu 81 voturi pentru si 31 impotriva. Ulterior, raportul Comisiei Juridice cu amendamente a fost adoptat cu 91 voturi pentru 25 impotriva, iar proiectul de lege cu 88 voturi pentru si 26 impotriva. 
 

"Suspiciune rezonabila", inlocuita cu "indicii temeinice"


Amendamentul depus de cei trei senatori suna astfel:

Dupa punctul 1 al articolului II se introduce un nou punct, 1.1, cu urmatorul cuprins:


"Alineatul 1 al articolului 202 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1)Masurile preventive pot fi dispuse daca din probe rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".>>


In forma actuala, art. 202 prevede:

(1) Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni.

 

CSM: "Suspiciune rezonabila" face parte din jurisprudenta CEDO


Reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii prezenta la sedinta respectiva a repetat faptul ca sintagma "suspiciune rezonabila" face parte din jurisprudenta CEDO, acelasi punct de vedere fiind exprimat si de secretarul de stat in Ministerului Justitiei, care insa a declarat ca "pana la urma este rolul suveran al parlamentului de a stabili cum vede aceasta rezolvare".
 

Amendamentul lui Serban Nicolae: Sporul de o treime din totalul pedepsei nu trebuie sa depaseasca jumatate din pedeapsa stabilita ca fiind cea mai grea


Plenul a mai adoptat si un amendament al senatorului Serban Nicolae, respins in sedinta comisiei juridice, pe care senatorul l-a sustinut de la tribuna plenului, privind contopirea pedepselor.

"In fapt, este o chestiune care a fost dezbatuta in spatiul public si care a aparut odata cu aplicarea unei dispozitii noi, inexistente in legislatia noastra de 150 de ani in materie penala, prin care in cazul concursului de infractiuni se aplica pedeapsa cea mai grea, dupa care in mod obligatoriu textul de lege impune - se adauga o treime din totalul celorlalte pedepse. In aplicarea acestei norme s-a ajuns la situatii absurde fata de filozofia penala pe care o avem noi ca societate... ", a argumentat Nicolae.

Amendamentul propune completarea Art. 39 alin. (1) lit. B Cod Penal - Pedeapsa principala in caz de concurs de infractiuni, care in prezent spune: 

"b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoarea, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilit;

Se completeaza textul actual astfel:
 
b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoarea, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se poate adauga un spor de pana la o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, fara ca acest spor sa depaseasca jumatate din pedeapsa stabilita ca fiind cea mai grea". 


Amendamentul a fost adoptat cu 78 voturi pentru si 24 impotriva.
 

Victor Ponta sustine modificarile la Codul de Procedura penala: DNA face spectacol

 

Victor Ponta, premierul Romaniei, sustine propunerea senatorului PSD Serban Nicolae ca arestatii preventiv sa nu mai fie incatusati decat in anumite conditii. "Eu am fost procuror in vremea in care era formularea propusa astazi - 'indicii temeinice'", a declarat premierul, subliniind ca marea majoritate a senatorilor au votat astazi in favoarea acestei modificari, nu doar senatorii PSD.

"Poti sa documentezi dosare penale, asa am facut eu si ceilalti procurori inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri", a dat asigurari Victor Ponta, citat de ziare.com
 

Victor Ponta a spus ca incatusati trebuie sa fie doar infractorii violenti, indiferent de infractiunile de care sunt acuzati. "Catusele sa fie folosite impotriva celor care sunt violenti", a punctat premierul, adaugand ca acelasi lucru il cere si Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Premierul a subliniat faptul ca in primele trei luni ale acestui an Romania are deja mai multe condamnari la CEDO decat tot anul trecut, din cauza conditiilor de detentie sau altor plangeri."Nu stiu ce avem de castigat daca vedem o femeie cu catuse fara a fi condamnata", a mai spus Victor Ponta, fara a da nume.

Intrebat daca isi mentine ideea ca DNA face spectacol, premierul a raspuns: "Categoric!". "Dati-mi voie sa cred ca justitie insemana sa ii pedepsesti pe cei vinovati, restul e spectacol", a mai declarat Victor Ponta. 

 

C.P. Tariceanu: Lupta anticoruptie "trebuie facuta fara excese si fara abuzuri"

 

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, apara modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala: "Acest proiect de lege va starni multe controverse. Cred ca e firesc sa starneasca o dezbatere. Atata vreme cat vorbim de libertatea cetatenilor, ca vorbim de toti cetatenii. Nu putem sa ingradim libertatea cetatenilor cand exista suspiciuni. E ca si cum m-as uita la dumneavostra si as spune ca va suspectez ca sunteti escroc fara sa am niste probe.

Prin modificarile care urmeaza sa fie sau nu aprobate, aceasta arestare care a devenit regula nu exceptia ar urma sa fie inlocuita cu ceva mai solid. Aceasta decizie va fi luata de acum inainte numai daca vor fi elemente consistente
", a declarat Tariceanu, citat de ziare.com
 

Potrivit acestuia, aceasta campanie de lupta anticoruptie "trebuie facuta fara excese si fara abuzuri", iar "ingradirea de libertate trebuie facuta cand instanta hotaraste condamnarea": "Am intrat intr-o zona a exceselor si abuzurilor. Parlamentarii nu au imunitate in fata legii. Ei pot fi anchetati. Parlamentul nu se poate opune. Daca instanta hotaraste ca e vinovat el poate fi anchetat. Atunci cand vorbim de fosti ministri, anchetati pentru decizii politice, nu ancheteaza Parchetul deciziile politice. Ele sunt sanctionate de alegatori. Deciziile cu aspect penal nu intra sub incidenta Parlamentului", a conchis Tariceanu.

 

Initiativa, criticata de presedinte si DNA

Presedintele Klaus Iohannis a criticat incercarile de modificare a legislatiei penale.

Iohannis s-a exprimat cu privire la modificarile pe care un grup de parlamentari incearca sa le impuna Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

"Dupa parerea mea, lupta anticoruptie trebuie sa continue in toata forta si cu toata forta. Aceste modificari propuse sunt neavenite, am o parere foarte proasta. Si altii au nemultumiri pe care le-au exprimat in spatiul public", a spus seful statului.

Si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) reactioneaza la propunerea legislativa privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Potrivit DNA, o eventuala adoptare a propunerii ar afecta grav statutul procurorilor.

DNA a transmis un punct de vedere catre Ministerul Justitiei, in acest sens, institutia anticoruptie subliniind ca “adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar”, potrivit unui comunicat.

Institutia anticoruptie critica modificarea in regim de urgenta a cadrului legislativ, “avand in vedere ca noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul Romaniei, in urma unor dezbateri indelungate care au implicat toate partile interesate”, sustine DNA.

Legislatia penala trebuie sa realizeze un echilibru intre nevoia societatii de a trage la raspundere toate persoanele care au savarsit infractiuni si drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate, insa modificarile propuse al altera acest echilibru si ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor”, mai arata DNA.
 

Context

Un nou proiect legislativ depus in Parlament provoaca controverse cu privire la incercarile membrilor Legislativului de a se implica in mersul Justitiei. Potrivit HotNews, zece deputati (noua de la PSD si unul de la minoritati) au depus la Senat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala (CPP). Astfel, modificarile avute in vedere vor lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta.

CITESTE SI: Traian Basescu, despre incercarea de modificare a legislatiei penale: Opriti-va, imbecililor!

Potrivit sursei citate, modificarile promovate prin proiectul in cauza ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce termenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

CITESTE SI: Victor Ponta apreciaza pozitiile Ambasadelor, in contextul incercarilor de modificare a legislatiei penale, dar Parlamentul stie ce decizii sa ia

Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta, acum o luna, la Senat si se afla in stadiu de avizare. Cele cateva zeci de modificari propuse, potrivit unor specialist in drept citati de HotNews, sunt grave si au un scop dublu: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.

Din cei zece initiatori, patru sunt cercetati cercetati penal, ca Marius Manolache, finul premierului Ponta, trimisi in judecata sau chiar condamnati.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22