Amiralul NATO Mark Ferguson: Sustinem Romania in fata amenintarilor rusesti

T.d. | 08.05.2015

Pe aceeași temă

Alianta Nord Atlantica sustine Romania in fata amenintarilor rusesti, a declarat seful Comandamentului NATO de la Napoli, Amiralul american Mark Ferguson. Prezent in Romania, in aceste zile, oficialul NATO a subliniat relatia foarte buna pe care Alianta o are cu Bucurestiul, dar si caracterul strict defensiv al bazei de la Deveselu, ca parte a proiectului de scut anti-racheta.

Intentia Aliantei de a mentine pacea in regiune este dovedita si de infiintarea unui Centru Multinational NATO in Bucuresti, a spus Mark Ferguson intr-un interviu pentru Digi24.

Centrul multinational din sud este o organizatie mai mare. Aceasta este creata sa comande fortele NATO dislocate in Romania pentru apararea colectiva”, a spus oficialul. De altfel, el a vorbit despre un exercitiu ce urmeaza a fi sustinut pe teritoriul romanesc, in iunie.

Comandamentul meu a primit aprobarea de a fi dislocat luna viitoare in Romania, mai exact la poligonul de la Cincu. Este vorba despre un scenariu, un exercitiu de aparare colectiva. Avem aproximativ o mie de soldati care vor participa la acest exercitiu, soldati din 21 de tari”, a explicat amiralul.

El a tinut sa sublinieze caracterul pur defensiv al exercitiilor aplicate de NATO in regiune.

“(Exercitiile – n.r.) se desfasoara cu aprobarea tuturor celor 28 de state membre NATO si cred ca sunteti martori ai transformarii Aliantei de la perioada care a urmat Razboiului Rece, pana la reorganizarea fundamental, astfel incat sa fie intampinate provocarile de securitate din est si sud, identificate la summitul din Tara Galilor”, a aratat oficialul Aliantei.

In plus, Romania are o pozitie strategica pentru NATO.

Mark Ferguson explica: “Am ales Romania pentru ca a fost un partener strategic in ceea ce priveste dezvoltarea diferitelor proiecte. Si pentru ca infrastructura si zonele operationale ne-au avantajat sa facem aceasta dislocare”.

In ce priveste scutul antiracheta de la Deveselu, amiralul reafirma caracterul strict defensive al bazei.

Cred ca rusii cunosc destul de bine fizica si geometrie si inteleg pe deplin ca acest sistem nu este unul ofensiv, pur si simplu elementele fizice nu permit acest lucru”, a aratat Ferguson.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22