Comandantul fortelor NATO in Europa: Moscova contesta ostentativ securitatea Europei. Intentiile Kremlinului nu sunt clare

T.d. | 01.05.2015

Pe aceeași temă

Comparativ cu un an in urma, Europa se confrunta cu un context de securitate diferit si mult mai provocator, sustine comandatul fortelor NATO in Europa. Prezent joi in fata Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul american, gen. Philip Breedlove a subliniat faptul ca principala ingrijorare a Aliantei este reprezentata de o “Rusie revansarda”.
 

(Gen. Philip Breedlove)

Moscova contesta in mod ostentativ regulile si principiile fundamentale ale securitatii Europei, a afirmat gen. Breedlove in fata senatorilor americani. Potrivit oficialului NATO, provocarea ruseasca este “globala si de durata”.

Agresiunea ruseasca este clara prin ocuparea ilegala a Peninsulei Crimeea si continuarea operatiunilor in estul Ucrainei”, a spus Philip Breedlove.
 

Ucraina – situatie volatila si fragila

Astfel descrie generalul contextul in care se prezinta Ucraina, confruntata cu un conflict separatist in estul tarii, acolo unde Moscova continua sa alimenteze trupele separatiste.

In Ucraina, Rusia a suplimentat sustinatorii prorusi cu armament greu, antrenament si indrumare, comanda si control, suport prin focuri de artilerie si capacitati aeriene defensive tactice si operationale”, arata oficialul NATO.

Mai mult, continua gen. Breedlove, Kremlinul a trimis echipament militar precum tancuri, vehicule blindate, artilerie grea si alte vehicule militare in Ucraina.
 

Generalul pastreaza optiunile deschise

O alta chestiune aflata in dezbatere de o buna bucata de vreme se refera la oportunitatea si conditiile in care Occidentul – si in special Washingtonul – ar trebui sa inarmeze Kievul.

La aceasta intrebare, generalul Breedlove sustine ca, in conditiile date, Alianta Nord Atlatica trebuie sa tina in vedere toate optiunile de care dispune. “Ce vedem este o Rusie care aplica agresiv toate elementele de putere nationala – diplomatie, informatie, economie, de asemenea si militar”, arata oficialul.

Dar criza ucraineana, argumenteaza comandatul fortelor NATO in Europa, este mai mult decat despre Ucraina.

Activitatile rusesti destabilizeaza statele vecine si regiunea in sine si actiunile ilegale ale Rusiei imping instabilitatea mai aproape de granitele NATO”, spune oficialul NATO.

Philip Breedlove subliniaza ca Occidentul nu poate sti cu siguranta care va fi urmatoarea mutare a Moscovei, intentiile lui Vladimir Putin nefiind clare.

 “Putin raspunde la forta”, arata generalul, “si cauta oportunitati in slabiciunile altora. Trebuie sa ne intarim capacitatile de descurajare pentru a putea contracara increderea sa oportunista”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22