Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale: Daca hotararea Senatului pe votul in cazul Sova este neconstitutionala, votul se reia

P.c. | 23.04.2015

Pe aceeași temă

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat, joi, ca in cazul in care hotararea publicata de Senat in privinta votului dat in 25 martie in cazul Dan Sova este declarata neconstitutionala, votul va trebui reluat. Hotararea in privinta votului dat in cazul Dan Sova a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, relateaza Hotnews


"Voi ati vrea sa va spun acum asa: daca vine la noi dosarul acela si admitem, il aresteaza pe Sova. Nu pot sa va spun asa ceva, pentru ca nici nu-i adevarat. Deci se reia votul, se face alta hotarare", a raspuns Augustin Zegrean cand a fost intrebat daca, in situatia in care hotararea este declarata neconstitutionala, se interpreteaza votul din 25 martie. 

 

Hotararea care prezinta votul Senatului in cazul parlamentarului Dan Sova, redactata de Senat la solicitarea Curtii Constitutionale si semnata de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial. Hotararea are un singur articol si "constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art.24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art. 173 din Regulamentului Senatului, pentru a incuviinta retinerea si  arestarea preventiva a domnului senator Sova Dan-Coman".

 

CITITI SI: Senatul Romaniei il SCAPA pe Dan Sova de arestare. Sova: Mi-am inceput ziua la grupul de RUGACIUNE. Va rog sa ma lasati sa ma apar ca un om LIBER

 

Catalin Boboc (PNL), presedinte al Comisie Juridice, a anuntat ca liberalii au deja scrisa contestatia la Curtea Constitutionala si o vor depune dupa ce hotarea este publicata in Monitorul Oficial.

 

Pe 8 aprilie Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Ministerul Public - Parchetul de pe Langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.
 

Ca urmare a deciziei CCR, Senatul avea obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial. 
 

CITITI SI: Hotararea Senatului in privinta votului dat in cazul senatorului Dan Sova a fost publicata in Monitorul Oficial

 

Intrebat daca este la latitudinea Senatului sa decida in baza carei legi - Constitutie, Regulament sau Statutul senatorilor si deputatilor - a fost luata respectiva hotarare, Zegrean a precizat: "Da, este la latitudinea lor si mai mult decat atat, acea hotarare va putea fi atacata la CCR de cei care vor considera ca este nelegala sau neconstitutionala".
 
PNL a anuntat deja ca va ataca la CCR aceasta hotarare, atunci cand va fi publicata in Monitorul Oficial. 
 

Dan Sova, scapat de arestarea preventiva


Dan Sova a scapat de arestarea preventiva pe 25 martie, existand 79 voturi "pentru", 67  "contra" si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru". 
 

Potrivit regulamentului Senatului aflat in vigoare la acea vreme (art. 173 care a facut obiectul sesizarii senatorilor PNL), hotararile Senatului se aprobau doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. Regulamentul a fost modificat saptamana urmatoare acestui vot.
 

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut in mai multe randuri, inclusiv intr-o declaratie politica transmisa la cateva zile dupa controversatul vot, ca parlamentul nu a publicat niciodata in Monitorul Oficial o hotarare de neadoptare a unui proiect de lege.  "Parlamentul adopta legi, hotarari si motiuni. Dupa adoptare, acestea sunt publicate in Monitorul Oficial. Ceea ce nu se adopta, nu exista si deci nu se publica. Niciodata Parlamentul nu a publicat in MO o hotarare pentru ca nu s-a adoptat un proiect de lege sau o hotarare. Daca un proiect lege sau o initiativa este respinsa definitiv, proiectul nu mai este inaintat la promulgare si desigur nici nu poate fi contestat la CCR", a sustinut el. 
 

Acelasi lucru a fost sustinut si de senatorul Serban Nicolae la sedinta CCR, unde a fost desemnat sa reprezinta Senatul. "Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, nu respingeri. De altfel, nici la respingerea unei legi, a unei motiuni, nu exista o hotarare de respingere. Nu poti sa produci efecte printr-un act care nu exista. Nu a existat nici la Adrian Nastase, nici la Laszlo Borbely un act juridic redactat si publicat in Monitorul Oficial, prin care Camera sa respinga o solicitare", a mai spus Nicolae.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22