Vladimir Putin: Armata ucraineana este o Legiune Straina a NATO. Stoltenberg: Singurele trupe straine din Ucraina sunt cele rusesti

T.d. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

Armata ucraineana este “Legiunea Straina a NATO”, a afirmat Vladimir Putin. Liderul rus acuza in continuare Occidentul pentru criza din estul separatist al Ucrainei. In replica, liderul Aliantei Nord-Altantice, Jens Stolteberg a spus ca afirmatia lui Putin este un “nonsens” si a subliniat ca singurele trupe straine din Ucraina sunt cele rusesti.

Vladimir Putin sustine ca armata ucraineana a devenit o unealta in planurile Occidentului in estul Europei.
 

(Vladimir Putin continua sa condamne Occidentul pentru criza din Ucraina)

"Se spune adesea: armata ucraineană, armata ucraineană. De fapt, cine luptă în rândurile ei? Există unităţi regulate ale forţelor armate şi, în mare parte, aşa-zisele «batalioane de voluntari naţionalişti»", a declarat Putin, la Sankt Petersburg, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă, potrivit Gandul.

"De fapt, nu este vorba despre o armată, ci despre o Legiune Străină, în cazul de faţă o Legiune Străină a NATO, care nu are ca scop să apere interesele naţionale ale Ucrainei", a adăugat şeful statului rus.

"Este vorba despre alt scop geopolitic: contracararea Rusiei, ceea ce nu corespunde deloc intereselor naţionale ale poporului ucrainean", a acuzat preşedintele Rusiei.
 

Reactia NATO

Declaratia liderului de la Kremlin a primit un raspuns de la secretarul general al NATO.

“Nu există o legiune străină a NATO. Singurele trupe străine din Ucraina sunt cele ruseşti şi aceasta este problema”, a argumentat Jens Stoltenberg, considerand declaratia lui Putin drept un “nonsens”.

Stoltenberg a vorbit, după întâlnirea cu ambasadorii ţărilor Aliate şi cel al Ucrainei despre sprijinul concret acordat de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei, inclusiv furnizarea de armament greu. Şeful NATO a punctat că Alianţa sprijină politic Ucraina şi a amintit că poziţia NATO este că nu poate fi vorba despre o altă soluţie în Ucraina decât una politică.

„Noi sprjinim Ucraina pentru modernizarea armatei”, a punctat însă Stoltenberg, care se va întâlni azi cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, cu care va discuta inclusiv despre scenariul unor noi sancţiuni contra Rusiei.

Este foarte clar că separatiştii conduşi de Rusia au încălcat acordurile de la Minsk”, a mai spus Jen Stoltenberg, la sediul NATO din Bruxelles.

Uniunea Europeană (UE) a decis să convoace o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe joi, la Bruxelles, cu obiectivul de a sancţiona noile agresiuni ale separatistilor sustinuti de Moscova, in estul Ucrainei.

Cancelarul german Angela Merkel l-a îndemnat duminică pe preşedintele rus Vladimir Putin să "exercite presiune asupra separatiştilor". Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunţat luni că Rusia va facilita contactele între Kiev şi rebeli "în zilele următoare".
 

Mariupol, sub tir de rachete

Tensiunile au crescut in Ucraina, dupa ce sambata cel putin 30 de civili au fost ucisi si alti 90 au fost raniti in urma unui atac cu rachete asupra orasului Mariupol.

Potrivit unui raport OSCE, atacul a fost lansat cu rachete Grad si Uragan, proiectilele venind din teritoriul controlat de separatistii sustinuti de Moscova.

Totodata, unul dintre liderii separatistilor din estul Ucrainei, Alexandr Zaharcenko, a anuntat sambata dupa-amiaza ca rebelii au pornit ofensiva pentru cucerirea portului strategic Mariupol, situat pe tarmul Marii Azov, informeaza RIA Novosti.

Cel putin 30 (primele cifre vorbeau de 15-20) de persoane au murit, sambata, intr-un atac cu rachete asupra unui cartier al orasului-port ucrainean Mariupol. Kievul acuza Moscova pentru atac. Autoritatile ucrainene au cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU.

La Bucuresti, seful diplomatiei romane, Bogdan Aurescu, s-a declarat “profund ingrijorat” de situatia create.

Sambata dupa-amiaza, bilanţul atacului cu rachete Grad din oraşul ucrainean Mariupol ajunsese la 20 de morţi, anunţa şeful Poliţiei locale, Viaceslav Abroschin, în timp ce Administraţia de la Kiev a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU.

"La morgă au fost aduse 20 de cadavre. Este posibil ca bilanţul să crească", a declarat Abroschin în cursul unei reuniuni de urgenţă a Statului Major ucrainean, convocată de premierul Arseni Iaţeniuk.

Bilanţul precedent era de 15 morţi.

Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a anunţat că insurgenţii proruşi au adus sisteme de rachete în jurul oraşului Mariupol. "Situaţia s-a deteriorat mult în ultimele 24 de ore", a spus Poltorak.

Premierul Arseni Iaţeniuk a cerut Occidentului să convoace urgent o reuniune a Consiliului de Securitate ONU. "Comunitatea internaţională trebuie să oprească agresiunea Rusiei, care ameninţă securitatea internaţională", a spus Iaţeniuk.

"Insurgenţii au lansat rachete Grad spre portul Mariupol. (...) Mai multe case au fost distruse", a comunicat armata ucraineană.

Potrivit Primăriei oraşului, o rachetă a căzut într-o piaţă comercială.

Mariupol este singurul oraş mare din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor guvernamentale.

La Bucuresti, informatiile au provocat reactia Ministerului Afacerilor Externe.

"Incalcarea continua a Protocolului de la Minsk trebuie sa inceteze", a afirmat Aurescu, intr-un mesaj postat pe Twitter.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22