ATAC CU RACHETE asupra orasului ucrainean Mariupol. Cel putin 20 DE MORTI. Kievul acuza Moscova si cere convocarea DE URGENTA a Consiliului de Securitate ONU

T.d. | 24.01.2015

Pe aceeași temă

Cel putin 20 de persoane au murit, sambata, intr-un atac cu rachete asupra unui cartier al orasului-port ucrainean Mariupol. Kievul acuza Moscova pentru atac. Autoritatile ucrainene au cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU. La Bucuresti, seful diplomatiei romane, Bogdan Aurescu, s-a declarat “profund ingrijorat” de situatia create.

Bilanţul atacului cu rachete Grad din oraşul ucrainean Mariupol a ajuns la 20 de morţi, anunţă şeful Poliţiei locale, Viaceslav Abroschin, în timp ce Administraţia de la Kiev a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, relatează AFP, potrivit Mediafax.

"La morgă au fost aduse 20 de cadavre. Este posibil ca bilanţul să crească", a declarat Abroschin în cursul unei reuniuni de urgenţă a Statului Major ucrainean, convocată de premierul Arseni Iaţeniuk.

Bilanţul precedent era de 15 morţi.

Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a anunţat că insurgenţii proruşi au adus sisteme de rachete în jurul oraşului Mariupol. "Situaţia s-a deteriorat mult în ultimele 24 de ore", a spus Poltorak.

Premierul Arseni Iaţeniuk a cerut Occidentului să convoace urgent o reuniune a Consiliului de Securitate ONU. "Comunitatea internaţională trebuie să oprească agresiunea Rusiei, care ameninţă securitatea internaţională", a spus Iaţeniuk.

"Insurgenţii au lansat rachete Grad spre portul Mariupol. (...) Mai multe case au fost distruse", a comunicat armata ucraineană.

Potrivit Primăriei oraşului, o rachetă a căzut într-o piaţă comercială.

Mariupol este singurul oraş mare din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor guvernamentale.

La Bucuresti, informatiile au provocat reactia Ministerului Afacerilor Externe.

"Incalcarea continua a Protocolului de la Minsk trebuie sa inceteze", a afirmat Aurescu, intr-un mesaj postat pe Twitter, transmite Hotnews.
 

Presedintele Porosenko convoaca Statul Major

In 22 ianuarie, presedintele Ucrainei a convocat o reuniune de urgenta a Statului Major militar al tarii. Decizia lui Petro Porosenko a venit in vederea organizarii unei riposte la “agresiunea rusa”. Situatia din estul separatist al tarii a cunoscut o escaladare a tensiunilor in ultimele zile.

"Preşedintele şi comandanţii militari vor discuta despre mijloacele de regrupare a forţelor armate şi de încetare a agresiunii ruse", potrivit unui comunicat oficial.

Peste 9.000 de militari ruşi se află pe teritoriul Ucrainei, unde are loc un conflict separatist, a declarat miercuri Petro Poroşenko.

"Avem peste 9.000 de militari ai Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, cu peste 500 de tancuri, piese de artilerie grea şi transportoare de trupe", a declarat Poroşenko la Forumul economic mondial, desfăşurat în oraşul elveţian Davos.

Armata ucraineană a anunţat marţi că a fost atacată direct de militari ruşi care ajută insurgenţii separatişti din sud-estul Ucrainei.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproape 5.000 de morţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22