VIDEO Grecia, in CRIZA: Bancile vor fi INCHISE pana pe 7 iulie, grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi. Atena: Proteste impotriva UE si FMI

P.c. | 29.06.2015

Pe aceeași temă

 

Până la miezul nopții, Grecia trebuie să plătească FMI tranșa de 1,6 miliarde de euro, în condițiile în care nu a reușit să ajungă la un acord cu Troika, pentru a i se elibera ultimele 7 miliarde de euro din cel de-al doilea bailout. 

Dacă nu plătește datoria către Fond, Grecia devine primul stat dezvoltat care-și declară incapacitatea de plată în relația cu FMI, dar nu este foarte clar dacă acest lucru va duce imediat la ieșirea din zona euro, portivit analiștilor.

Tot marți se încheie acordul cu creditorii internaționali, iar în lipsa unuia nou, liderii UE au atras atenția că Grecia riscă ieșirea din zona euro. Ministrul elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, a anunțat că Atena se va opune Grexitului și va ataca instituțiile UE la Curtea Europeană de Justiției.

În acest timp, premierul Tsipras cere alegătorilor să voteze NU la referendumul din 5 iulie, pentru că un vot puternic împotriva austerității va oferi greutate Greciei în negocierile cu partenerii săi. 

Aproximativ 17.000 de persoane au manifestat luni seara la Atena cu pancarte pe scria OXI (NU, în greacă), susținând poziția Guvernului Syriza.

 

UPDATE: Eurogrupul respinge cererea Greciei pentru o prelungire a datoriei fata de creditorii internationali. Anuntul a fost facut de seful Eurogrupului, dupa ce premierul Tsipras a trimis o scrisoare in acest sens la Bruxelles, transmite Digi24.

Jeroen Dijsselbloem a mai spus ca negocierile pentru un nou acord cu Atena vor incepe dupa referendumul de duminica.

Ministrul finlandez de Finante a transmis pe Twitter ca teleconferinta Eurogrupului s-a incheiat. “Extinderea programului sau anularea datoriilor nu sunt posibile” – este mesajul postat, potrivit CNBC, citat de Ziare.com.

De cealalta parte a oceanului, presedintele american Barack Obama considera ca actuala criza din Grecia nu ar trebui sa reprezinte un “soc major” pentru sistemul financiar din Statele Unite, insa ar putea avea un “impact semnificativ”.

 

Mii de greci s-au adunat marti seara in fata Parlamentului de la Atena, transmite Digi24. Adunarea i-a scos in strada pe cei care sustin planul propus de creditorii internationali pentru Grecia. Cetatenii au iesit in strada la chemarea partidelor de opozitie, in conditiile in care Atena mai dispune doar de cateva ore pana la miezul noptii de marti spre miercuri pentru a achita o noua transa din datoria catre FMI.

Opozitia sustine ca referendumul propus duminica de premierul Alexis Tsipras este despre viitorul tarii in Europa.

Intrebarea la referendum este acum DA sau NU pentru euro si Europa. Asta au indicat toti liderii Europei”, a spus fostul prim-ministru Antonis Samaras, liderul formatiunii de centru-dreapta Noua Democratie, punctand ca un vot pentru NU ar insemna intrarea tarii in incapacitate de plata.

 

Situatia extrem de dificila in care se afla Grecia e rezultatul unui mix intre greseli si atitudini ingaduitoare din partea Europei in ultimele decenii si o istorie a stangii grecesti in perioada postbelica, sustine profesorul de geopolitica Georges Prevelakis pentru AFP, citat de Agerpres.

Grecia a fost considerata o mica tara marginala, privita cu o admiratie romantica pentru istoria ei antica, astfel ca Europa a acceptat sa-i ofere un fel de renta economica”, sustine Prevelakis. Profesorul

In plus, continua profesorul, situatia creata acum are radacini inca din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Istoria stangii grecesti explica in mare masura atitudinea Executivului condus de Alexis Tsipras, liderul formatiunii de stanga radicala Syriza.

Stanga greceasca, mostenitoarea mai multor ramuri ale comunismului grec si a traditiei rezistentei in fata ocupatiei naziste, traieste acum cosmarul repetarii infrangerii din anii ’40”, cand a fost invinsa de anglo-americani in razboiul civil ce a urmat acestei ocupatii, mai puncteaza profesorul.

Astfel, “la ora actuala, in loc sa-si asume angajamente intr-un acord cu creditorii, fapt ce ar fi perceput de ei (liderii greci – n.r.) ca o infrangere morala ce ar putea face ca Syriza sa-si piarda electoratul de baza, guvernul prefera sa-si asume riscul unei infrangeri eroice care ar prezerva capitalul moral al stangii”, incheie Georges Prevelakis.

 

Turcia isi ofera sprijinul pentru Grecia. Premierul Ahmet Davutoglu a precizat marti ca Ankara e pregatita sa analizeze orice propunere de cooperare cu Atena, potrivit AFP, citata de Agerpres.

"Vrem ca Grecia să fie puternică (...) Suntem pregătiți să ajutăm Grecia să iasă din criză cooperând în ceea ce privește turismul, energia, comerțul.

Vom intra în contact cu Grecia pentru a organiza o reuniune de cooperare la cel mai înalt nivel cât mai curând posibil, pentru a analiza măsuri comune privind criza financiară", a declarat Davutoglu, într-un discurs susținut în fața parlamentarilor partidului său.

 

Cancelarul Germaniei nu pare dispus sa accepte colapsul Greciei. Potrivit publicatiei Der Spiegel, citata de HotNews, Angela Merkel a facut o noua oferta Atenei cu o serie de concesii mai mari decat se asteptau factorii politici de la Berlin. De altfel, mutarea pare sa deranjeze oamenii din partidul Cancelarului. Ar fi vorba despre o restructurare partiala a datoriei Greciei si un al treilea program de asistenta financiara.

 

Digi24, care citeaza presa germana, premierul Tsipras a decis sa mearga la Bruxelles pentru negocieri de ultima ora cu oficialii europeni. Astazi, seful CE Juncker i-a transmis premierul elen o oferta de ultim moment in vederea evitarii intrarii Atenei in incapacitate de plata. Propunerea presupune ca Tsipras sa ii dea acordul scris pe planul de masuri promovate de creditorii internationali, ulterior urmand a fi convocata o sedinta de urgenta a Eurogrupului (ministrii de Finante din zona euro).

 

Premierul Alexis Tsipras este pregătit să plece la Bruxelles pentru negocieri cu președintele CE Juncker, potrivit Bild.

 

Șeful negociator al Atenei a declarat pentru BBC că Troika ar fi făcut o nouă propunere și s-ar putea ca o rundă de negocieri să aibă loc în această seară.

 

UPDATE: Varoufakis a anunțat că Atena nu va plăti cele 1,6 miliarde de euro către FMI, spune Reuters.

 

Pe de altă parte, șeful negociator al Greciei, Euclid Tsakalotos, tocmai a zis că vor susține DA la referendum, dacă țara sa primește o ofertă de nerefuzat.

 

 

UPDATE:  Televiziunea Skai TV spune că Atena trimite instituțiilor UE propriile sale   propuneri, știrea vine concomitent cu cea de la Reuters, potrivit căreia un oficial gemran tocmai a declarat că este prea târziu pentru o extindere a programului de asitență financiară.

 

 

UPDATE: Găsirea unei soluții la criza datoriilor Greciei nu este o problemă a Rusiei, ci a Atenei și a creditorilor săi internaționali, a declarat marți Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

 

“Este problema Greciei. Este vorba de relația Greciei cu creditorii săi, nu este problema noastră”, a spus Peskov, într-o conferință de presă.

 

UPDATE: Peter Speiegel, de la Financial Times, spune că a discutat cu oficiali eleni care au negat posibilitatea ca Tsipras să accepte în al 11-lea ceas propunerea lui Junker, dar pot veni ei cu o ofertă proprie, în după-amiaza aceasta.

 

UPDATE: Danuta Huebner, presedinta Comisiei pentru afaceri cosntituționale din Parlamentul European, a explicat pe Twitter că expulzarea din UE sau EMU (zona euro) a unui stat este aproape imposibilă, din punct de vedere legal, după cum este de neconceput și ieșirea din zona euro a unui stat membru fără ieșirea din UE.

 

UPDATE: Cotidianul Kathimerini scrie, de asemenea, că subalternii Tsipras au transmis Bruxellesului că se analizează ultima propunere a lui Jean Claude Juncker, trimisă luni seara și care conține câteva concesii minore, printre care și eliminarea condiției ca TVA din turism să fie de 23%, cea mai mare cotă în sistemul elen al impozitării taxei pe valoare adăugată.

 

''Biroul prim-ministrului i-a transmis Bruxellesului că evaluează noile propuneri ale preşedintelui Comisiei Europene, care includ o ştergere totală sau parţială a datoriei în octombrie şi schimbări în sistemul EKAS destinat grecilor cu venituri reduse'', scrie Kathimerini.

 

Tot mai multe publicații elene vorbesc despre posibilitatea reluării negocierilor în această seară și a acceptării de către Tsipras a ultimeioferte prezentate de Juncker.

 

UPDATE: Lideri Syriza ar fi intrat înpanică și l-ar fi implorat pe Alexis Tsipras să accepte propunerea lui junker.

 

UPDATE: BCE admite posibilitatea ieșirii Greciei din zona euro

 

Într-un interviu acordat Les Echo, Benoit Coeure , membru al boardului BCE, a declarat că un Grexit este posibil, chiar dacă nu asta este ceea ce și-a dorit Banca sau alte instituții europene.

 

Situația devine tot mai periculoasă pentru Grecia. Guvernul Tsipras a declarat că nu vrea ieșirea din zona euro și se baza pe teama UE în fața unei astfel de posibilități, dar piețele nu s-au panicat, ceea ce nu-l ajută pe Tsipras să obțină concesii excluse din discuție până acum.

 

UPDATEȘeful negociator al Atenei în relația cu instituțiile internaționale, Euclid Tsakalotos, a declarat pentru corespondentul The Guardian că referendumul din 5 iulie nu înseamnă închiderea .trativelor de către Grecia, ci este parte a negocierilor purtate cu creditorii internaționali. Europa nu trebuie să se teamă, a mai spus el

 

UPDATE: Shawn Donnan, de la Financial Times, a descoperit o regulă a FMI care permite debitorilor să amâne plățile în cazul unor probleme excepționale.

 

Divorț de catifea

 

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că luni seara, la o televiziune locală, că acest comportament al guvernului elen nu va putea distruge Europa.

 

În opinia sa, ar fi indicat un "divorț de catifea", cu intervenții ale BCE pentru stabilizarea noii monede adoptate și ajutor din partea statelor membre.

 

UPDATE 30.06: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a făcut o ultimă ofertă premierului grec Alexis Tsipras, cerându-i acestuia să accepte în scris propunerea și promițând că imediat va fi organizată o reuniune a Eurogroup.

 

Propunerea vine cu numai câteva ore înainte de expirarea termenului pentru achitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

 

Dacă nu va plăti tranșa de 1,6 miliarde euro către FMI, Grecia va deveni primul stat dezvoltat din istorie care își declară față de Fond incapacitatea de plată, scrie presa străină.

 

 

In urma anuntului facut de ministrii de Finante din zona euro legat de faptul ca programul de salvare al Greciei nu va fi prelungit, in ciuda deciziei lui Alexis Tsipras de a organiza un referendum in privinta acordului cu creditorii internationali, consecintele in viata de zi cu zi a cetatenilor Greciei nu au intarziat sa apara. Incepand de astazi, grecii vor putea retrage din banci doar 60 de euro pe zi, acestea ramanand inchise pana pe 7 iulie. Bursa din Atena va fi de asemenea inchisa. Sute de atenieni s-au adunat in capitala tarii pentru a protesta contra UE si FMI, relateaza Hotnews.

 

UPDATE:  Mult așteptatul interviu al pemierului greciei, Alexis Tsipras:

 

 

Nu am parasit masa negocierilor, suntem încă la masa negocierilor

Avem dreptatea de partea noastră. Dacă ne depășim teama, atunci nu mai avem de nimic pentru a ne teme.

Tsipras spune că nu se va plăti marți tranșa către FMI. Dacă avem un acord în seara aceasta, mâine plătim FMI-ul. Cum este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aștepta plata către FMI?

Limita zilnică pentru retragerile de numerar au crescut la 120 de euro/zi, în cazul pensionarilor.

Tsipras insistă că va demisiona dacă rezultatul referendumului va fi DA

Nu cred că ei (creditorii – n. red.) vor să ne scoată din zona euro, pentru că i-ar costa prea mult.

Tsipras a respins acuzația că ar fi părăsit negocierile, spune că I s-a dat un termen de 48 de ore pentru a accepta propunerea sau a renunța.

Grecia va supraviețui fără un nou bailout.

Merkel a spus că vor mai fi negocieri după referendum.

Tsipras le cere oamenilor să voteze NU. “Vă cerem să respingeți propunerile creditorilor cu toată forța voastră.”

Tsipras neagă acuzațiile ce i-au fost aduse de J C Juncker, spune că a făcut tot ce a fost omenește posibil, în cele cinci luni de când guvernează, pentru a ajunge la o înțelegere, acuză instituțiile pentru eșec

Poporul grec are dreptul să aleagă. Cu cât va fi mai mare participarea la referndum și numărul oamenilor care vor vota NU, cu atât mai puternică va fi poziția noastră.

 

Grecia ameninta ca se va adresa Curtii Europene de Justitie pentru a bloca scoaterea ei din zona euro

 

UPDATE: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, spune că este dreptul guvernului oricărui guvern să organizeze referendum, dar  atrage atenția că un vot NU nu va duce la consolidarea poziției acestuia în negocieri.

 

 

UPDATE: Premierul Chinei cere creditorilor Atenei să ajungă la un acord astfel încât Grecia să rămână în zona euro.

 

“Dacă Grecia rămâne în zona euro nu este o chestiune care privește doar Europa, ci și China”, a spus Li Keqiang.

 

China are investiții majore în Grecia, în titluri de stat și în Portul Piraeus, li de aceea China este direct interesată de criza din această țară.

 

 

UPDATE: S&P a downgraded ratingul Greciei, de la CCC la CCC-, și estimează că economia acesteia se va contracta cu 3% anul acesta, iar probabilitatea ieșirii din zona euro este de 50%.

 

 

UPDATE: Argentina, care a trecut în 2001 prin experiența dramatică a intrării în incapacitate d eplată, se declară solidară cu Grecia.

"În acest moment, vedem că fonduri speculative vor să se întâmple la fel cu grecia (cum s-a întâmplat cu Argentina – n. red.), pentru a începe să o jefuiască, așa cum au făcut în alte locuri din lume", a declarat premierul argentinian, Anibal Fernandez, citat de AFP.

 

UPDATE: Mii de greci s-au adunat luni în Piața Syntagma, din fața Parlamentului elen, cerând respingerea austerității și întoarcerea la drahmă, cu doar câteva ore înainte de a expira termenul pentru rambursarea ratei de 1,6 miliarde de euro catre FMI și câteva zile înaintea referndumului din 5 iulie la care grecii trebuie să spună dacă doresc să accepte condițiile puse de Troika.

 

De asemenea, un miting de solidaritate cu grecii se desfășoară la Londra, în Trafalgar Square:

 

 

Scrisoare de solidarizare cu Grecia

 

Mai mulți academicieni au semnat o scrisoare deschisă își exprimă sprijinul pentru Grecia și cer Uniunii Europene să-și reafirme angajamentul față de democrație.

 

În ultimii cinci ani, UE și IMF au impus Greciei o austeritate fără precedent, care a dus la un șomaj de 27%, 60% în rândul tinerilor, iar datoria a urcat de la 120 la 180% din PIB.

Catastrofa economică a dus la o criză umanitară, cu 3 milioane de oameni la limita sărăciei sau sub acest prag, se mai sspune în scrisoare.

La ultimatumul pus Greciei, care trebuie respins, guvernul de la Atena a cerut să răspundă poporul, printr-un referendum.

Referendumul grecesc dă Europei șansa să-și reafirme angajamentul pentru egalitate, dreptate și solidaritate și față de principiile democratice pe care se bazează, mai spun semnatarii scrisorii.

Semnează: Etienne Balibar, Costas Douzinas, Barbara Spinelli, Rowan Williams, Immanuel Wallerstein, Slavoj Zizek, Michael Mansfield, Judith Butler, Chantal Mouffe, Homi Bhabha, Wendy Brown, Eric Fassin șiTariq Ali.

 

UPDATE: Wall Street Journal a anunțat că Atena nu va returna marți cele 1,6 miliarde de euro către FMI, citând surse oficiale.

 

 

UPDATE: ATM-urile nu mai au bani, dar fac sondaje

 

 

UPDATE:

 

 

Laureatul Nobel pentru economie Joseph Stiglitz este pentru NU la referendum, chiar daca destul de precaut, spunand ca acest raspuns va deschide macar posibilitatea ca Grecia, cu o puternica traditie democratica, sa-si ia destinul in propriile-i maini. Cel putin, spune Stiglitz, are ocazia sa-si construiasca un viitor poate nu atat de prosper precum trecutul, dat mult mai plin de speranta.

 

Niciuna dintre variante - acceptarea sau respingerea propunerilor Troikai, nu va fi usoara si ambele comporta riscuri uriase.

 

UPDATE: Evolutia euro/dolar pe parcursule acestei zile fierbinti

 

 

UPDATE: Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a ingheta finantarea bancilor din Grecia prin programul ELA este aspru criticata de economisti, care considera masura una strict politica.

 

In opinia analistilor, Tsipras ar putea fi ajutat de o destabilizare a pietelor, care ar pune presiune pe Bruselles.

 

UPDATE: Hollande a avut o convorbire telefonica, spune Reuters, cu presedintele Barack Obama, pentru a incerca impreuna sa restarteze dialogul. 

 

UPDATE: Curg mesajele transmise de liderii europeni poporului grec, toate insistand pe idea ca un NU la referendumul de pe 5 iulie inseamna iesirea Greciei din zona euro, nu altceva.

 

Sigmar Gabriel, partenerul de coalitie al Angelei Merkel spune ca un vot Nu inseamna o decizie clara impotriva apartenentei la euro.

 

Francois Hollande a declarat din fata Elysse Palace: “Este democratie, este dreptul poporului grec sa decida ce vrea pentru viitorul sau. Ceea ce se va decide este daca grecii vor sa ramana in zona euro sau isi vor asuma riscul de a o parasi”.

 

Matteo Renzi a postat pe contul sau de Twitter: “Referendumul grec nu va fi un meci Comisia Europeana vs Tsipras, ci euro vs. drahma. Aceasta este alegerea”.

 

UPDATE: A aparut o copie a buletinului ce va fi folosit la referendum, intrebarea la care trebuie sa raspunda grecii este daca sunt de acord cu proiectul propus de Troika la reuniunea Eurogroup de pe 25 iunie.

 

 

UPDATE: Premierul Alexis Tzipras va acorda un inerviu live, luni seara, de la ora 10.00, in care este de asteptat ca se va adresa natiunii. 

 

UPDATE: Sunt profund intristat de spectacolul pe care l-a oferit Europa saptamana trecuta. (…) Dupa toate eforturile pe care le-am depus, ma simt tradat. Am miscat muntii din loc pana in ultimul moment, cand autoritatile grecesti au inchis usa”, a spus Jean-Claude Juncker, astazi. Citeste integral.

 

Reporterii The Guardian transmit ca incep sa apara crize de carburanti (exemplu in Creta) si cazuri de supermarketuri luate cu asalt de localnici. Guvernul grec a luat o masura de ultima ora pentru a preveni penuria de combustibil: transportul public din orasele unde acesta e gestionat de guvern va fi gratuit intre 29 iunie si 6 iulie. Ideea e ca cetatenii sa nu mai dea navala la statiile de carburant (sursa: Protothema)

 

LIVETEXT: (preluare Hotnews)

17.48: Premierul italian Matteo Renzi creste presiunea asupra lui Tsipras: referendumul nu e despre Tsipras vs. Comisia Europeana, ci despre euro vs. drahma (Twitter)

17.22: Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, face apel la greci sa voteze DA la referendum

16.41: Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel (social democrat), declaratie dura la adresa premierului grec: Politicile si ideologia lui Tsipras pun in pericol intreaga Zona Euro

15:35 Guvernul grec a afirmat ca se indoieste de sinceritatea lui Jean-Claude Juncker, replicand la afirmatiile sefului Comisiei Europene.

"Indiciul necesar pentru buna credinta si credibilitate intr-o negociere este sinceritatea", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, citat de AFP.

15.17: Marea Britanie: Reuniune de urgenta a premierului cu guvernatorul Bancii Angliei si ministrul de Finante pentru o solutie de rezerva in cazul Grexit

14:20 Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut luni Europei sa nu cedeze in fata guvernului grec, denuntand "iresponsabilitatea" premierului Alexis Tsipras."Daca Europa, euro da senzatia ca cedeaza va fi afectata credibilitatea intregului sistem european", a declarat fostul presedinte, citat de AFP."Prin iresponsabilitatea primului sau ministru, Grecia s-a autosuspendat din zona euro", a acuzat Nicolas Sarkozy.
 

14.10: Juncker despre decizia lui Tsipras de a face referendum: Am vazut egoism, jocuri tactice, jocuri populiste. Dupa toate eforturile mele, ma simt tradat. Alte tari europene au luat "decizii foarte dificile" (aluzie la faptul ca Grecia nu face reformele pe care alte tari le-a facut in ultimii ani)

14.06: Angela Merkel: Daca euro esueaza, UE esueaza

 

BCE nu suplimenteaza furnizarea de lichiditate de urgenta catre Grecia. Tsipras : BCE forteaza Banca Greciei sa intre intr-o vacanta bancara

 

Mario Draghi, seful BCE, a declarat ieri ca Banca Centrala Europeana va furniza in continuarea lichiditate de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti la nivelul de pe 26 iunie: "Vom continua sa lucram indeaproape cu Banca Greciei si sprijinim puternic angajamentul statelor membre de a actiona pentru a contracara fragilitatile economiilor din zona euro", a declarat Draghi, citat de Hotnews.
 

Furnizarea de lichiditate nu va fi insa suplimentata peste nivelul de vineri, ceea ce inseamna ca nu va acoperi si fondurile scoase in weekend din bancile grecesti.

 

Actiunea a fost acuzata duminica seara de premierul grec Alexis Tsipras, care spune ca din acest motiv Banca Greciei este fortata sa impuna o vacanta bancara si restrictii pe retragerile de numerar. "Respingerea cererii guvernului grec pentru o scurta extindere a programului este fara precedent pentru standardele europene, punand sub semnul intrebarii dreptul suveran al poporului de a decide", a spus Tsipras intr-un discurs televizat la adresa natiunii.

 

 

"Aceasta decizie a condus la faptul ca Banca Centrala Europeana a limitat lichiditatea disponibila pentru bancile grecesti si a fortat banca centrala a Greciei sa sugereze o vacanta bancara si restrictii pe retragerile de bani din banci" El nu a dat detalii despre durata pe care bancile vor fi inchise sau cat vor dura restrictiile pe miscarile de capital.
 

Retragerile de numerar, restrictionate

 

Consiliul de Stabilitate Financiara a recomandat inchiderea bancomatelor luni si limitarea retragerilor la 60 de euro pe zi de marti cand vor fi redeschise. Limita se va aplica detinatorilor de carduri emise de bancile grecesti. Detinatorii de carduri straine vor putea scoate limita stabilita de bancile lor, a spus sursa citata.

 

Grecii vor putea sa retraga doar 60 de euro pe zi in urmatoarea saptamana si bancile se vor redeschide abia pe 7 iulie a anuntat  Varoufakis potrivit The Guardian, publicatia britanica apreciind ca suma socant de mica sugereaza ca bancile au fost secatuite de banii scosi in acest weekend.

 

CITITI SI: VIDEO GRECIA, spre FALIMENT: Alexis Tsipras anunta organizarea unui REFERENDUM privind acordul cu creditorii. EUROGRUP: Planul de salvare NU VA FI PRELUNGIT dupa 30 iunie

 

Ministerul Afacerilor Externe din Romania recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Grecia sa aiba asupra lor suficienti bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor in eventualitatea unor intreruperi ale activitatilor bancare in aceasta tara. 

 

Proteste la Atena, sloganuri impotriva UE si FMI
 

Sute de greci au iesit in strada la Atena, pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate si scandand sloganuri impotriva UE si FMI. Protestatarii s-au adunat in apropierea Parlamentului din Atena duminica seara, nemultumiti in urma anuntului Guvernului privind  inchiderea bancilor si impunerea de restrictii in ceea ce priveste retragerile de numerar. Protestul a inceput cu o demonstratie in fata sediului Comisiei Europene din Atena. In multime au fost raspandite manifeste pe care scria "Drahma, mai buna decat supunerea" sau "Nu suntem datori, nu vindem, nu vom plati", potrivit Mediafax.

 

Partidul de guvernare Syriza a facut apel la greci sa participe la un protest masiv in Piata Syntagma in aceasta noapte pentru a spune "Nu" austeritatii. Stanga radicala ii indeamna sa se ralieze sub deviza "Poporul grec nu poate fi santajat - nu poate fi terorizat. Aparati Democratia". Fortele speciale au inceput sa se adune in Piata Syntagma.
 

Deprecierea euro

 

Euro s-a depreciat la debutul tranzactiilor in Asia, prima ocazie cu care pietele financiare au oportunitatea sa reactioneze la evenimentele din weekend. Moneda unica a picat imediat cu 1,5% la 1,101 dolari, fata de 1,116 vineri seara. 

 

Reactii internationale

 

Casa Alba a anuntat ca Obama si Merkel sunt de acord ca este de o "importanta critica" sa se faca eforturi pentru reintoarerea la o cale ce permite Greciei sa reinceapa reformele si sa se dezvolte in cadrul zonei euro - flash Reuters
 

Sefa FMI, Christine Lagarde a afirmat ca este dezamagita de rezultatul neconcludent al negocierilor cu Grecia. Ea a spus si ca inca este dispusa sa continue negocierile cu guvernul elen in speranta ca tara va lua "reformele structurale si fiscale necesare" care sunt sprijinite de "masuri de finantare si sustinere a datoriilor"
 

CITITI SI: Christine Lagarde, directorul FMI: Grecia NU VA MAI AVEA ACCES LA FINANTARE daca nu isi va plati datoria catre FMI pe 30 iunie

 

Lagarde declarase ieri ca institutia pe care o conduce nu va mai finanta Grecia daca aceasta nu isi plateste datoria scadenta pe 30 iunie. Lagarde a mai spus, intr-un interviu acordat BBC, ca referendumul programat pe 5 iulie va cere grecilor sa analizeze propuneri ale creditorilor care nu mai sunt valide, deoarece acestea expira in 30 iunie.

 

Tsipras: Creditorii internationali ai Greciei vor sa umileasca un intreg popor

 

"Aceste propuneri, care incalca in mod clar regulile europene si drepturile fundamentale la munca, egalitate si demnitate, arata ca scopul unora dintre parteneri si a unor institutii nu a fost acela de a oferi un acord  viabil pentru toate partile implicate, ci o posibila umilire a unui intreg popor", a mai adugat Tsipras in cadrul emisiunii. 

 

CITITI SI: Angela Merkel: Grecia ar trebui sa accepte oferta excepțional de generoasă a creditorilor. Tsipras: Refuzam ultimatumurile si santajul

 

Tsipras a anuntat de asemenea ca Atena va solicita o prelungire a acordului de salvare, care se incheie la 30 iunie, cu cateva zile, pentru a putea organiza acest referendum:" imp de sase luni, guvernul elen a dus o lupta pentru a termina cu rigoarea si pentru a gasi un acord viabil care sa respecte democratia. Am fost rugat sa pun in aplicare masuri de austeritate la fel ca guvernele anterioare (...) propunerile creditorilor exacerbau inegalitatile sociale, dereglau piata muncii, reduceau pensiile, cresteau TVA-ul la produsele alimentare si vizau umilirea unui intreg popor".
 

"Aceasta este o responsabilitate istorica care ne va decide viitorul tarii (...), in zilele urmatoare se vor lua decizii de care vor depinde generatiile viitoare", a concluzionat premierul grec, Alexis Tsipras. 

 

Varoufakis, ministrul de Finante: Merkel detine cheia rezolvarii situatiei

 

Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante, a declarat intr-un interviu acordat tabloidului german Bild, ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ar detine cheia rezolvarii crizei economice a Greciei, exprimandu-si speranta ca Merkel va utiliza aceasta cheie:"Sefii de guvern din Uniunea Europeana trebuie sa reactioneze. Si dintre acestia, Merkel detine, ca reprezentanta a celei mai importante tari, cheia (...) sper ca o va utiliza", a declarat ministrul grec, adaugand ca guvernul sau este "deschis unor noi propuneri din partea institutiilor", dupa esecul negocierilor de sambata de la Bruxelles.

 

Angela Merkel: Grecia ar trebui sa accepte oferta excepțional de generoasă a creditorilor

 

Angela Merkel a declarat ieri ca oferta creditorilor 'depășește condițiile celui de-al doilea program de ajutorare'. Soluția propusă 'continuă să se bazeze pe același principiu: solidaritate pe de o parte, eforturi ale celor interesați pe de altă parte', a precizat Merkel.

 

Merkel a reiterat că reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro, prevăzută să aibă loc sâmbătă la Bruxelles, va avea 'un caracter decisiv'.'Nu ne rămâne decât să sperăm că procesele interne de partea Greciei vor duce' la un deznodământ pozitiv, 'că toți cei care vor participa la aceste discuții vor fi mulțumiți de o asemenea soluție', a spus cancelarul federal al Germaniei.

 

Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE) propun acordarea unor sume care s-ar putea ridica la 15,5 miliarde de euro, până la sfârșitul lui noiembrie, în schimbul angajamentului Greciei de a realiza reforme și a iniția tăieri bugetare. Circa 12 miliarde de euro ar urma să fie acordați de europeni, iar FMI ar putea acorda 3,5 miliarde de euro, cu anumite condiții.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22