Uniunea Europeana, reticenta fata de ideea unor noi sanctiuni impotriva Federatiei Ruse

T.d. | 06.03.2015

Pe aceeași temă

Ministrii de Externe ai tarilor membre UE si-au manifestat, vineri, rezerva fata de aplicarea de noi sanctiuni impotriva Federatiei Ruse. Potrivit declaratiilor facute inaintea reuniunii din capitala Letoniei, Riga, sefii Diplomatiei europene pareau mai degraba preocupati de coborarea nivelului sanctiunilor adresate Moscovei, decat de cresterea lor in intensitate.

Astfel, ministrul britanic de externe Philip Hammond a vorbit despre posibilitatea unor noi sancțiuni doar în cazul unei “agresiuni majore” împotriva Ucrainei, unde armistițiul intrat în vigoare pe 15 februarie rămâne în continuare fragil, ambele tabere acuzându-se permanent de încălcarea încetării focului, în pofida continuării retragerii armamentului de pe linia frontului.

Vom pregăti eventuale noi sancțiuni, care ar putea fi impuse rapid în cazul unei noi acțiuni ce ar merge în direcția unei agresiuni majore din partea părții ruse ori dacă obligațiile ce decurg din acordul de la Minsk nu sunt respectate”, a indicat la Varșovia șeful diplomației britanice Philip Hammond, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, s-a referit mai mult la posibilitatea ridicării actualelor sancțiuni decât la instituirea unora noi.

Sancțiunile nu vor fi ridicate în lipsa unei adevărate evoluții pe teren. Pe de altă parte, suntem în continuare pregătiți să sporim presiunea dacă va fi necesar”, a spus Mogherini înaintea reuniunii ministeriale de la Riga, ce are ca principal punct pe agendă criza ucraineană.

Nu avem niciun motiv să relaxăm sancțiunile, nu am observat pe teren evoluții care să o permita”, a spus la rândul său la sosirea la reuniune ministrul olandez de externe Bert Koenders, care s-a arătat de asemenea reticent la ideea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Nu am observat nici o înrăutățire majoră, iar pentru a le înăspri (sancțiunile), ne trebuie de asemenea motive”, a argumentat șeful diplomației olandeze, la o zi după ce Parchetul din țara sa a declarat că avionul malaezian Boeing-777 care s-a prăbușit vara trecută în regiunea Donețk din estul Ucrainei cu 298 de persoane la bord — dintre care 193 erau olandezi — a fost doborât de o rachetă rusească Buk lansată, cel mai probabil, de un echipaj rus.

De asemenea, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a remarcat faptul că în Ucraina “nu există o încetare a focului durabilă” și a insistat asupra implementării acordului convenit la Minsk pe 12 februarie de liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei.

Este nevoie de mai mult și anume să se confirme că retragerea armamentului greu și schimbul de prizonieri continuă și să fie posibile verificările pe teren”, a adăugat șeful diplomației germane.\

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22