Ulita Markelov, satul Tangi, Cecenia, Rusia

Armand Gosu | 27.01.2009

Pe aceeași temă

In plin centrul Moscovei, la cateva sute de metri de zidurile Kremlinului, luni 19 ianuarie, undeva intre orele 14 si 15 a fost ucis Stanislav Markelov. A fost impuscat in ceafa, de aproape, cu doua gloante, de un pistol cu amortizor. Era un tanar, dar deja foarte cunoscut avocat. Avea doar 34 de ani. Langa el a fost descoperita, grav ranita, de un glont tras in cap, Anastasia Baburova, studenta in anul V la jurnalism, la Universitatea de Stat din Moscova si colaboratoare, din noiembrie, a redactiei Novaia gazeta, unde a apucat sa publice doua articole, unul in decembrie, altul in ianuarie.
Stanislav Markelov tocmai sustinuse o conferinta la Centrul Independent de Presa, unde a promis ca va contesta la Curtea Suprema eliberarea, inainte de termen, a fostului colonel din armata rusa Iuri Budanov, condamnat la 10 ani de inchisoare pentru rapirea si uciderea tinerei cecene de 18 ani Elza Kungaeva. Budanov fusese eliberat cu cateva zile mai inainte, la 15 ianuarie, dupa ce instanta a refuzat, in sedinta din 24 decembrie 2007, sa judece contestatia depusa de Markelov.
Se pare ca Anastasia Baburova, studenta de 25 de ani, a incercat sa-l imobilizeze pe asasin, care a impuscat-o in cap. A murit cateva ore mai tarziu, pe un pat de spital. Ca nu ea era tinta, ci mai degraba o victima intamplatoare, nu se indoieste nimeni. Intarziase la conferinta de presa si, cel mai probabil, i-a solicitat ulterior informatii avocatului Markelov, moment in care au fost surprinsi de killer, in fata cladirii de la nr. 1, pe strada Precistenka.

Manifestatii de protest

Asasinarea lui Markelov a declansat in Rusia un val de manifestatii. A doua zi, la Moscova, Petersburg si Groznii au avut loc mitinguri in memoria avocatului ucis. In capitala, chiar la locul crimei, pe strada Precistenka, s-au adunat, marti, la pranz, peste 150 de oameni, de la simpli cetateni, la cunoscuti militanti pentru respectarea drepturilor omului in Rusia. La un moment dat, si-a facut aparitia si Vladimir Lukin, reprezentantul imputernicit al presedintelui pentru drepturile omului. Seara a avut loc un alt miting al gruparilor antifasciste. Initial, tinerii militanti au incercat sa organizeze intalnirea in Piata Teatrului, insa militia a intervenit in forta si i-a imprastiat. Au mutat actiunea in apropierea statiei de metrou Novokuznetkaia, la demonstratie participand peste 200 de persoane. La mitingul din Petersburg au luat parte circa 100 de persoane. Chiar daca numarul demonstrantilor este foarte mic, in conditiile de teroare din Rusia, aceste manifestatii pot fi considerate un succes. Cel mai mare numar de participanti s-a inregistrat la mitingul de la Groznii, din Cecenia, peste 3.000, conform presei ruse. Manifestantii au propus ca o ulita din satul Elzei Kungaeva, Tangi, sa poarte numele lui Markelov. Inainte de a se desparti, manifestantii au adresat o noua cerere presedintelui Dmitri Medvedev sa asigure "cercetarea obiectiva a tuturor crimelor savarsite pe teritoriul Republicii Cecene, inclusiv a crimelor de razboi". De altfel, mitingul in memoria lui Markelov a fost pentru ceceni doar un episod din filmul manifestatiilor declansate la anuntul eliberarii inainte de termen a lui Budanov.

Versiuni

Nimeni, nici macar procurorii, nu se indoieste de faptul ca asasinarea lui Markelov are legatura directa cu profesia lui de avocat. Asta, insa, aduce prea putina lumina, de vreme ce lista celor care aveau motive sa-l ucida pe Markelov este destul de lunga. Presa rusa a inventariat cateva posibile variante. Toate listele cu cei care s-ar putea afla in spatele crimei, liste prezentate de ziaristii de la Moscova, incep cu Iuri Budanov, care, personal si prin avocatul sau, a negat ca ar avea cea mai mica legatura cu crima. Si totusi, atat Visa Kungaev, tatal tinerei cecene ucise, care traieste in Norvegia, precum si cunoscutul avocat Henri Reznik au declarat ca in ultimele zile Markelov primise amenintari cu moartea tocmai legate de cazul Budanov. Avocatul mai fusese batut in seara de 16 aprilie 2004, in metrou, noaptea tarziu, de 5 tineri, tunsi scurt si imbracati in negru. Atunci, i s-a reprosat procesul impotriva lui Budanov si i s-au furat documente originale importante legate de acest caz. Batausii nu s-au atins nici de bani si nici de ceas.
Procesul colonelului Iuri Budanov a fost, alaturi de procesul lui Mihail Hodorkovski, fostul proprietar al fostului mare concern petrolier Iukos, cel mai important proces din Rusia ultimului deceniu. A fost procesul care a salvat ultimul graunte de onoare al justitiei din Rusia, a fost o neinsemnata alinare pentru mult chinuitul popor cecen, o palma pe obrazul lui Vladimir Putin si o maciuca in capul conducerii Ministerului Apararii de la Moscova.
In noaptea de 27 martie 2000, colonelul Budanov, comandantul regimentului 160 tancuri, a venit cu tancheta in satul Tangi, a rapit-o pe Elza Kungaeva, a violat-o, dupa mai multe marturii, lucru care n-a fost retinut de instanta in cele din urma, si a strangulat-o. Printr-un concurs de imprejurari, Budanov a fost arestat a doua zi, spre deosebire de alte multe cazuri care au fost musamalizate. Ancheta a scos la iveala fapte incredibile savarsite in armata rusa de catre superiori, nu doar impotriva civililor ceceni, ci si impotriva ofiterilor, subofitelor si soldatilor rusi. Initial, Budanov, cu complicitatea procuraturii si a judecatorilor, a fost declarat iresponsabil, iar dosarul a fost inchis. In urma presiunilor internationale si a celor interne, intr-un moment in care Putin incerca sa ofere o minima satisfactie cecenilor, Curtea Suprema a anulat decizia si s-au reluat ancheta si procesul colonelului Budanov. La 25 iulie 2003, la Rostov pe Don s-a pronuntat sentinta de condamnare la 10 ani de lagar si degradare a colonelului Budanov care a fost gasit vinovat de rapirea si uciderea Elzei Kungaeva. Cererile depuse pentru eliberarea inainte de termen fusesera respinse. Ultima cerere a fost, insa, aprobata de tribunalul Dimitrovgrad, care la 24 decembrie 2008 a refuzat sa discute contestatia lui Markelov la eliberarea lui Budanov. La 15 ianuarie, fostul comandant al regimentului 160 tancuri se afla deja in libertate. Iar sambata, 17 ianuarie, Komsomolskaia pravda publica un interviu cu Budanov care povestea cat de mult il mustra constiinta. Cinism si bataie de joc, asa a calificat tatal Elzei Kungaeva interviul lui Budanov. Ce constiinta putea sa aiba un personaj ca Iuri Budanov, care in timpul procesului ii amenintase pe procurorul militar si pe tatal fetei ucise cu "desurubarea capului"?
Dar Budanov nu este singura pista in cazul asasinarii lui Markelov. O alta varianta, potrivit presei ruse, este ca uciderea sa ar fi legata de procesul lui Mihail Beketov, redactor-sef al publicatiei Himkinskaia pravda. Beketov a criticat autoritatile de la Himki, langa Moscova, ca vor sa distruga padurea din localitate. Primarul Vladimir Strelcenko l-a dat in judecata pe Beketov pentru calomnie. Avocatul lui Beketov era tocmai Markelov. Lucrurile au luat o intorsatura cu totul neasteptata cand, in noiembrie 2008, Beketov a fost batut groaznic, pana astazi aflandu-se internat in spital in stare grava. Adjunctul sefului agentiei rusesti pentru protectia mediului, citat de agentii de presa de la Moscova, leaga asasinarea lui Markelov de dosarul Himki, argumentand ca, fara sa stie, avocatul a deranjat interesele unor "oameni foarte importanti".
O alta pista discutata de presa rusa este cea legata de procesele impotriva gruparilor fasciste din Rusia. Markelov a aparat in instanta gruparile antifasciste. Recent, a obtinut condamnarea a trei ultranationalisti pentru uciderea in 2006 a lui Aleksandr Riuhin, cunoscut militant antifascist. Atunci, i-a aparut numele pe site-urile fascistilor rusi cu mentiunea ca-i va urma lui Nikolai Ghirenko, care fusese asasinat de ultranationalistii rusi la Petersburg, inca in 2004. Ghirenko era specialist in etnografie, expert in problemele rasismului si nationalismului.
Iar ziarul Kommersant, citand un colaborator al Amnesty International, presupune ca asasinarea lui Markelov ar putea fi opera autoritatilor cecene conduse de Ramzan Kadarov. Intr-adevar, Markelov a reprezentat in instanta familii cecene care-si cauta rudele disparute. In unele cazuri, acestea au fost rapite si ucise de trupele paramilitare ale presedintelui Ceceniei, Kadarov.

Cimitirul Ostankino, Moscova

Vineri, 23 ianuarie, Stanislav Markelov a fost inmormantat. Ceremonia a fost supravegheata de trupele speciale ale Ministerului de Interne, de masini speciale care patrulau in zona. Militienii au controlat si documentele de identitate ale celor care paseau in cortegiul funerar, nu doar gentile. S-a zvonit ca masurile de securitate se datoreaza prezentei autoritatilor la inmormantare. Dar oficialitatile n-au venit. N-au trimis nici macar condoleante. A sosit doar o telegrama din partea presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko.
In jurul gropii, o mana de oameni de la asociatia Memorial, de la drepturile omului, cativa avocati. Cu totii incap intr-un microbuz. E tot ce a mai ramas din pleiada stralucita de militanti ai societatii civile, care si-au inceput activitatea in vremea perestroikai lui Gorbaciov.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22