Parlamentul grec legiferează căsătoriile homosexuale și adopțiile de către cuplurile de același sex

Redactia | 16.02.2024

Parlamentul de la Atena a aprobat căsătoriile homosexuale și adopției de copii de cupluri de același de același sex, proiect propus de guvernul conservator și votat cu ajutorul opoziției de stânga.

Pe aceeași temă

Grecia devine astfel prima ţară cu o majoritate creştin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Odată promulgată legea, această țară mediteraneană, în care influenta Biserică Ortodoxă s-a opus cu înverșunare reformei, va deveni a 37-a țară din lume, a 17-a țară din Uniunea Europeană și prima țară creștină ortodoxă care va legaliza adopția de către părinți de același sex.

Dintre cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameral, 176 au votat în favoarea legii, 76 împotrivă și doi s-au abținut, la capătul a două zile de dezbateri uneori aprinse.

La anunțarea rezultatului, zeci de persoane care fluturau steaguri curcubeu și-au exprimat bucuria în fața parlamentului din centrul Atenei.

Premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis a salutat „un moment de cotitură pentru drepturile omului” într-o „țară progresistă și democratică, atașată cu pasiune valorilor europene”, în condițiile în care Parlamentul European, într-o rezoluție recentă, și-a exprimat îngrijorarea „față de amenințările foarte grave la adresa democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Grecia”, în special în ceea ce privește scăderea libertății presei.

Nu existau prea multe îndoieli că proiectul de lege va fi adoptat, având în vedere sprijinul mai multor partide de opoziție de stânga.

Dar Mitsotakis se confrunta cu o opoziție din partea aripii celei mai conservatoare a partidului său Noua Democrație (ND), care se opunea reformei.

În Grecia există o uniune civilă din 2015, dar aceasta nu oferă aceleași garanții juridice ca și căsătoria civilă.

Premierul a insistat, de asemenea, asupra necesității de a pune capăt situațiilor neclare în ceea ce privește paternitatea între persoane de același sex.

Până acum, doar părintele biologic avea drepturi asupra copilului. În caz de deces al acestui părinte, statul retrage custodia celuilalt părinte.

Iar copiii celor doi tați nu pot obține acte de identitate, deoarece numele mamei este obligatoriu pentru starea civilă.

Cu toate acestea, unii au deplâns faptul că proiectul de lege nu a acordat maternitatea de substituție (GPA) cuplurilor homosexuale.

Cea mai mare parte a dezbaterii acerbe din țară din ultimele săptămâni a vizat chestiunea paternității între persoane de același sex.

Sondajele de opinie au arătat că grecii sunt în general în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex, dar se opun adopției de către cuplurile de același sex.

Într-o țară cu o majoritate ortodoxă covârșitoare, Biserica se opune total proiectului.

„Copiii au o nevoie înnăscută și, prin urmare, dreptul de a crește cu un tată bărbat și o mamă femeie”, afirmă Sfântul Sinod, care a trimis o scrisoare tuturor parlamentarilor.

Stefanos Kasselakis, care este homosexual declarat și s-a căsătorit recent cu partenerul său în Statele Unite, a preluat în septembrie frâiele partidului socialist Syriza, cea mai mare forță de opoziție din parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22