Ucraina. Armata denunta un atac cu mortiere si tancuri asupra portului Mariupol. NATO atrage atentia asupra militarizarii Crimeii: Peninsula devine o platforma de lansare militara

T.d. | 09.03.2015

Pe aceeași temă

In timp ce armata ucraineana a denuntat, luni, un atac rebel cu “tancuri si mortiere” care a vizat pozitiile sale din apropierea portului strategic Mariupol, NATO avertizeaza cu privire la “militarizarea” Peninsulei Crimeea, anexata in urma cu un an de Federatia Rusa, si care gazduieste la acest moment rachete de croaziera ce acopera intreaga zona a Marii Negre.

Atacul a vizat satul Shirokine, la 10 km est de Mariupol, ultimul mare oras aflat sub controlul Kievul in zona de conflict. Cucerirea acestui port ar fi o etapa cheie in crearea unui pod terestru intre Rusia si peninsula ucraineana Crimeea, anexata in urma cu un an de Moscova.

"Folosind mortiere de 120 mm, tancuri si unitati de infanterie, rebelii incearca sa alunge unitatile noastre din Shirokine", a precizat armata ucraineana, intr-un comunicat in care denunta "incalcarea grosiera" a acordurilor de pace semnate in 12 februarie la Minsk, potrivit Hotnews.

Un oficial ucrainean militar din regiune a confirmat ca rebelii au folosit mortiere pe care "ar fi trebuit sa le retraga de pe linia frontului" si a vorbit despre interventia "unui tanc".

Patru militari ucraineni au fost raniti, sustine Kievul. "Militarii nostri raman pe pozitii si resping atacurile dusmanului", arata sursa citata.
 

NATO si militarizarea Crimeii

Alianta Nord Atlantica trage un semnal de alarma privind “militarizarea” Peninsulei Crimeea, anexata ilegal si abuziv in urma cu un an de Moscova. Prin vocea comandantului NATO in Europa, Philip Breedlove, este vorba despre “sisteme foarte sofisticate”.

Rusia desfăşoară acolo sisteme foarte sofisticate (...) Vedem acolo sisteme de rachete sol-aer care acoperă în proporţie de 40% Marea Neagră. Există rachete de croazieră care acoperă practic în întregime Marea Neagră”, a spus generalul american într-un interviu difuzat duminică seară de televiziunea ucraineană 1+1.
 

(Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa)

Vedem că Crimeea este o platformă de lansare militară”, a mai spus el, potrivit Evenimentul Zilei.

Teritoriul a fost anexat în martie anul trecut, după trei săptămâni de ocupaţie de către forţele ruse şi în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de Kiev şi de comunitatea internaţională.

Alipirea Crimeii a fost urmată de un conflict armat în estul Ucrainei între separatiştii proruşi şi armata ucraineană, care s-a soldat în 11 luni cu peste 6.000 de morţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22