VIDEO Vladimir Putin explica modul in care a decis anexarea Peninsulei Crimeea: Trebuia adusa inapoi la Rusia

T.d. | 09.03.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Vladimir Putin afirma, intr-un documentar, ca planul de anexare a Crimeii a fost stabilit cu patru zile inainte ca soldati fara insemne sa preia controlul asupra regiunii aflate sub controlul Ucrainei.

Peninsula a fost anexata, formal, in 18 martie 2014. Initial, Moscova a respins orice implicare in acest caz, insa intr-un documentar realizat de televiziunea publica ruseasca ce urmeaza a fi publicat in curand, Putin afirma ca a ordonat inceperea demersurilor pentru “a aduce Crimeea inapoi la Rusia”, dupa ceea ce liderul rus spune ca a fost o sedinta care a durat o noapte intreaga, in februarie 2014.
 


 

Sedinta a fost convocata pentru a planifica salvarea presedintelui destituit al Ucrainei, Viktor Ianukovici, alungat din tara in urma masivelor proteste de strada.

Putin povesteste despre o sedinta convocata in noaptea de 22 spre 23 februarie la care au mai participat sefii serviciilor secrete si ministrul Apararii, potrivit BBC, citat de Hotnews.

"Am invitat sefii serviciilor speciale si ministerul Apararii la Kremlin si le-am trasat sarcina de a salva viata presedintelui Ucrainei (Viktor Ianukovici) care ar fi fost pur si simplu lichidat", declara Putin.

"Am terminat la circa 7 dimineata. Cand plecam, le-am spus colegilor: <Suntem nevoiti sa incepem lucrul pentru a aduce Crimeea inapoi la Rusia>".

Patru zile mai tarziu, barbati inarmati preluau controlul asupra parlamentului si local si a cladirilor guvernamentale din Crimeea, pe care au inaltat steagul Rusiei. Acestia nu aveau niciun insemn militar si au devenit cunoscuti ca "omuletii verzi".

Un referendum pentru independenta Crimeii a fost organizat in 16 martie, iar doua zile mai tarziu Vladimir Putin a semnat legea privind anexarea peninsulei de catre Rusia.

Operatiunea de anexare a Crimeii a fost tinuta secreta o perioada de timp, perioada in care Rusia a negat orice implicare, desi Putin a recunoscut ulterior ca a trimis trupe in peninsula, pentru a proteja "fortele de auto-aparare".

Documentarul, pe care televiziunea ruseasca de stat afirma ca il va difuza in curand, a fost realizat de Andrei Kondrashov, fost ziarist la televiziunea ruseasca de stiri Rossiya-1.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22