Statele nordice semneaza o declaratie in care numesc Rusia drept cea mai mare amenintare pentru securitatea Europei

T.d. | 10.04.2015

Pe aceeași temă

Liderii celor mai importante state europene nordice – Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda si Islanda – au semnat o declaratie comuna privind o colaborare mai stransa in Aparare, in actualul context regional tensionat si in conditiile agresivitatii Moscovei. “Actiunile Rusiei reprezinta cea mai mare amenintare pentru securitatea Europei”, se arata in declaratia comuna, semnata de cei cinci ministri ai Apararii.

Cele cinci state nordice au semnat, totodata si pentru o solidaritate mai stransa cu tarile Baltice, in scopul intaririi securitatii regionale, potrivit declaratiei publicate de cotidianul norvegian Aftenposten, citat de Moscow Times, transmite HotNews.

"Liderii Rusiei au aratat ca sunt dispusi sa utilizeze mijloace militare pentru a-si atinge obiectivele politice chiar si atunci cand acest lucru implica incalcarea principiilor de drept international", se arata in declaratia comuna.

"Activitatile militare in zona baltica si in nordul Europei s-au intensificat. Armata rusa este o provocare de-a lungul frontierelor noastre si au existat cateva cazuri de incalcare a frontierei in tarile baltice", afirma oficialii tarilor nordice.

Declaratia vine la un an de la escaladarea tensiunilor intre Europa si Rusia in urma anexarii peninsulei Crimeea. Rusia are o minoritate importanta care traieste in tarile baltice, lucru care alimenteaza temerile privind riscul unei posibile interventii militare a Moscovei.

De altfel, in 2 aprilie, Federatia Rusa a avertizat cu privire la existenta unor conditii similare in tarile Baltice cu cele care au facut-o sa decida actiuni militare in estul separatist al Ucrainei. Balticele sunt tari membre NATO.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22