Moscova readuce in discutie factorul nuclear. Dupa ce a destabilizat estul Ucrainei, Kremlinul vorbeste despre CONDITII SIMILARE in tarile Baltice

T.d. | 02.04.2015

Pe aceeași temă

Federatia Rusa a amenintat cu utilizarea “fortei nucleare” pentru apararea anexarii ilegale a peninsulei Crimeea si a avertizat cu privire la existenta unor conditii similare in tarile Baltice cu cele care au facut-o sa decida actiuni militare in estul separatist al Ucrainei. Balticele sunt tari membre NATO.

Moscova a amenintat cu “raspunsuri variate, de la optiunea nucleara la actiuni non-militare” daca NATO decide sa mute trupe in Lituania, Letonia si Estonia, potrivit notelor din cadrul unei intalniri intre generali rusi si oficiali americani, potrivit publicatiei The Independent, care citeaza The Times.

CITESTE SI: Semnalele Washingtonului. Frank Rose (Departamentul de Stat): Rusia a incalcat Tratatul fortelor nucleare cu raza medie. SUA au o rabdare limitata

Astfel, rusii ar fi spus in cadrul intalnirii care a avut loc in Germania, luna trecuta, ca o incercare a Ucrainei de a recupera Crimeea se va lovi “cu forta, inclusiv de utilizarea capacitatii nucleare”.

Potrivit sursei citate, decizia Aliantei de a trimite arme Kievului va fi perceputa drept “o avansare a NATO catre granitele ruse”, fapt ce ar forta “poporul rus sa ceara un raspuns in forta”.
 

Moscova ameninta Balticele

De altfel, amenintarile Kremlinului au depasit granitele ucrainene si trec in zona Baltica, acolo unde grupuri de etnici rusi motiveaza “aceleasi conditii care au existat in Ucraina si au facut ca Moscova sa actioneze in tara vecina”.

Potrivit sursei citate, Rusia ia in considerare actiuni in tarile Baltice, dar acest fapt ar insemna cel mai probabil “actiuni destabilizatoare care ar face o legatura cu Moscova si mai greu de evidentiat decat s-a intamplat in estul Ucrainei”.

Astfel, Moscova ar evita “injectia de trupe si armament greu in favoarea altor unelte”.

Rusia spera sa atraga incet populatiile de etnie rusa catre Moscova, fara sa dea un pretext pentru desfasurarea de trupe NATO in zona”, puncteaza documentul in cauza.

De altfel, Kremlinul vede un eventual raspuns al Aliantei Nord Atlantice cu “un potential mult mai periculos decat situatia din Ucraina”, fapt ce ar face din NATO “un potential co-agresor al minoritatilor vorbitoare de limba rusa din statele Baltice”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22