SONDAJ INSCOP 69,7% dintre români sunt DE ACORD cu alocarea a 2% din PIB pentru ARMATA, proiect initiat de presedintele IOHANNIS

P.c. | 16.02.2015

Pe aceeași temă

Conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP, 69,7% dintre români sunt de acord cu proiectul presedintelui Klaus Iohannis care prevede alocarea a 2% din PIB pentru Armata, pana in 2017. Iohannis a organizat consultari cu partidele politice pe tema creșterii bugetului Apărarii, acum cateva saptamani, ajungand la un consens politic in aceasta privinta.

 

12,7% dintre respondenti nu sunt de acord cu alocarea a 2 % din PIB pentru Armata, iar 17,6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, conform stiripesurse.ro

 

Sondajul INSCOP leaga cresterea bugetului Apararii de conflictul din Ucraina. Astfel, 65% dintre respondenti consideră conflictul din Ucraina periculos pentru România, 17,9% nu cred ca acest conflict poate afecta tara noastra iar 17,7% nu ştiu sau nu răspund.

 

                                  Negocierile pentru cresterea bugetului Apararii

 

CITITI SI: Presedintele Iohannis, dupa consultarile cu partidele: Exista consens pentru alocarea a 2% din PIB catre Aparare. Statutul de membru NATO nu inseamna ca altii trebuie sa ne asigure securitatea

 

Iohannis: Exista consens pentru ca bugetul Apararii sa atinga 2% din 2017

 

Acordul politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare a fost semnat, marti 13 ianuarie, de presedintele Klaus Iohannis si de partidele parlamentare. Seful statului a vorbit despre un consens politic pentru ca bugetul Apararii sa atinga 2% din PIB in 2017, cu pastrarea pragului pentru cel putin zece ani. Iohannis i-a cerut, totodata, ministrului Apararii sa realizeze un calendar multianual de inzestrare a armatei.

 

Acordul a fost semnat de seful statului si presedintele PSD, premierul Victor Ponta, copresedintele PNL, Alina Gorghiu, si prim-vicepresedintele liberalilor Catalin Predoiu, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, presedintele PC, Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si presedintele PP-DD. Liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, a lipsit de la ceremonie.

La ceremonia de semnarea a acordului a participat ministrul Apararii, Mircea Dusa, alaturi de mai multi consilieri prezidentiali.

 

Obiectivele acordului

 

Acordul politic semnat in privinta asigurarii unei mai bune finantari a armatei prevedea patru obiective.

 

Primul obiectiv vizeaza cresterea finantarii pentru Aparare, astfel incat la nivelul bugetului pentru anul 2017 sa se atinga 2% din PIB."Garantam astfel asigurarea unui suport financiar corespunzator domeniului apararii, ca o conditie esentiala pentru buna functionare a Armatei Romaniei, prin sustinerea si dezvoltarea de programe de inzestrare si pregatire", se arata in document.
 

CITITI SI: Klaus Iohannis, la semnarea Acordului privind finantarea Apararii: Romania este un membru RESPONSABIL in cadrul NATO

 

Al doilea obiectiv prevede mentinerea pentru urmatorii 10 ani, in perioada 2017-2027, a unui nivel de finantare a Armatei de cel putin 2% din PIB, iar in situatia in care resursele financiare o vor permite, cresterea acestei proportii in functie de nevoile de securitate si de obligatiile pe care Romania si le poate asuma. "Ne angajam sa cream un cadru predictibil si stabil, astfel incat sa fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apararii sa fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacitatii operationale", se arata in acord.

 

Cel de-al treilea obiectiv stipuleaza garantarea unui consens politic national intre toate partidele parlamentare care se obliga, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, sa respecte angajamentul ferm de sustinere a alocarilor bugetare pentru Armata la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru urmatorii 10 ani.
 

Un al patrulea obiectiv vizeaza sustinerea planificarii bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilitatii politicii de inzestrare a Armatei Romaniei cu tehnica moderna de lupta, precum si dezvoltarea unor proiecte de cooperare intre industria nationala de aparare si companii de profil din alte state.

 

CITESTE SI:

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22