Retorica agresiva a Moscovei: Romania se transforma intr-un avanpost al SUA si NATO in proximitatea Rusiei. Bucurestiul sacrifica stabilitatea in zona Marii Negre. Reactia Aliantei

T.d. | 08.04.2015

Pe aceeași temă

Moscova lanseaza noi declaratii agresive la adresa Bucurestiului. Potrivit purtatorului de cuvant al ministerului rus de Externe, Alexander Lukasevici, planurile NATO privind desfasurarea de trupe pe teritoriul romanesc, aproape de granita rusa, sunt conflictuale. Oficialul rus a vorbit despre Romania ca fiind un avanpost de sustinere pentru SUA si NATO in apropierea granitei Federatiei Ruse.

MAE rus vede planurile prin care NATO urmareste sa desfasoare forte militare in Romania ca fiind inadecvate si conflictuale, potrivit purtatorului de cuvant Alexander Lukasevici, transmite Sputnik.

Astfel, potrivit oficialului rus, e vorba despre “o transformare secventiala a tarii (Romania – n.r.) intr-un avanpost al SUA si NATO in proximitatea granitei rusesti”.

Moscova adopta din nou un ton agresiv, MAE rus folosind in acest context cuvinte precum “confruntare” si “inadecvare”. De altfel, arata Lukasevici, guvernul de la Bucuresti sacrifica securitatea regionala prin acordul dat pentru desfasurarea fortelor armate ale Aliantei.

Se poate trage concluzia ca autoritatile romane, din dorinta de a creste in ochii strategilor de peste ocean, sunt dispuse sa sacrifice stabilitatea in zona Marii Negre din motive tactice”, a spus Lukasevici.

Oficialul rus a mai afirmat ca Moscova nu prezinta o amenintare fata de Romania sau orice alta tara, fapt ce face ca declaratiile privind caracterul defensiv al activitatilor NATO sa fie lipsite de sens.
 

Reactia NATO

Declaratiile lui Alexander Lukasevici sunt “provocatoare”, considera NATO. Potrivit adjunctului purtatorului de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, declaratiile “sunt nefondate si inadecvate”, acest gen de atitudine neavand nicio contributie la stabilitatea Europei, potrivit Gandul.

Prin actele sale de acresiune din Ucraina, Rusia a incalcat legislatia internationala si angajamentele asumate sub actul fondator NATO-Rusia. NATO este o alianta defensiva si va continua sa actioneze in conformitate cu angajamentele sale din actul fondator”, transmite Alianta.

Ca raspuns la actiunile agresive ale Rusiei din Ucraina, ne-am consolidat prezenta militara pe flancul estic al aliantei noastre. Aceasta prezenta eszte una rotationala si mult sub orice ar putea trece drept forte combatante consistente. Toate masurile noastre sunt defensive, proportionale si in conformitate cu angajamentele noastre internationale”, a punctat Romero, subliniind ca “Romania este un aliat ferm al NATO, iar NATO isi apara toti aliatii, in fata oricarui fel de amenintare”.
 

Purtatorul de cuvant al agresivitatii rusesti

De altfel, acesta nu este primul semnal agresiv dat de Moscova, in contextul regional tensionat.

In 2 aprilie, acelasi Alexander Lukasevici iesea public cu declaratii care pot fi usor receptionate drept amenintari. Concret, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, a declarat ca Romania trebuie sa fie constienta de responsabilitatea si de posibilele consecinte ale suplimentarii trupele NATO pe teritoriul sau. Lukasevici considera ca suplimentarea fortelor NATO in Europa de Est incalca toate acordurile semnate in trecut intre Rusia si NATO.

"In lipsa clarificarilor privind efectivele substantiale de lupta si daca Guvernul Romaniei considera ca este posibila suplimentarea prezentei unitatilor NATO pe teritoriul sau, inclusiv prin crearea unei forte atat de puternice, trebuie sa fiti constienti de responsabilitatea si consecintele unui astfel de pas", a atras atentia Lukasevici, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice.
 

Replica Bucurestiului

Tonul agresiv al Moscovei a primit, in scurt timp, o reactie prin vocea ministrului roman de Externe. Bogdan Aurescu a subliniat ca Romania nu se simte intimidate de retorica rusa

Prezent la Facultatea de Studii Europene a Universiatii Babes-Bolyai (UBB), in cadrul unei dezbateri, Aurescu a comentat declaratia MAE rus privind “responsabilitatea” si “consecintele” suplimentarii efectivelor Aliantei Nord Atlantice pe teritoriul romanesc.

Masurile luate in acest caz, spune Bogdan Aurescu, sunt de reasigurare si protectie ca reactie la atitudinea agresiva a Moscovei.

Am luat nota de declaratiile MAE rus si ceea ce pot sa spun e ca masurile pe care NATO le-a luat in urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie de anul trecut sunt masuri luate pentru protectia aliatilor din flancul estic in urma a ceea ce s-a intamplat in Ucraina, in Crimeea, ocuparea ilegala a Crimeei, in urma sustinerii de catre Federatia Rusa a separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei”, a spus Aurescu.

Seful Diplomatiei romane a punctat faptul ca Romania “nu se simte intimidata de aceste amenintari”.

Federatia Rusa nu poate sa invoce aceste masuri de protective a aliatilor de pe flancul estic, care sunt reactii la atitudinea Rusiei in Ucraina, ca justificare pentru a adresa amenintari mai mult sau mai putin voalate, mai mult sau mai putin directe catre aliatii din flancul estic”, a mai spus Bogdan Aurescu.
 

Rabdarea “limitata” a americanilor

Recentele luari de pozitii rusesti fata de tarile din Estul Europei, prin care Kremlinul incearca sa puna presiune, au primit un raspuns nuantat , dar ferm de la Washington, prin vocea lui Frank Rose, oficial in Departamentul de Stat american.

Federatia Rusa a incalcat Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF), sustine asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentului. Potrivit lui Frank Rose, Washingtonul vrea o relatie legala si transparenta in materie de securitate cu Moscova. Totusi, subliniaza Rose, Statele Unite au o rabdare limitata.

Dupa ce anul trecut Rusia a incalcat Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF), scopul nostru este sa o determinam sa intre din nou in legalitate si sa incurajam respectarea unei relatii transparente in probleme de securitate”, a declarat Frank Rose, aflat in vizita la Bucuresti.

Potrivit oficialului american, SUA vor continua presiunile asupra Rusiei, astfel incat Kremlinul “sa se implice constructiv” in relatiile bilaterale.

Totusi, “am dori ca Rusia si aliatii nostri sa stie ca rabdarea noastra nu e nelimitata. Vom lua masuri pentru a ne proteja, pe noi si aliatii nostri, daca Rusia continua sa incalce tratatul”, a subliniat Rose.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22