Republica Moldova: PDM si PLDM au semnat acordul de creare a Aliantei pentru Moldova Europeana (AME)

P.c. | 23.01.2015

Pe aceeași temă

Cei doi presedinti ai PDM si PLDM, Marian Lupu si Vlad Filat, au semnat un acord prin care s-a constituit o alianta de guvernare in Republica Moldova, alianta numita Alianta pentru Moldova Europeana (AME). Alianta nou constituita nu are insa majoritate parlamentara, in absenta unei intelegeri cu Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu si va nevoita sa apeleze la sprijinul comunistilor lui Vladimir Voronin, relateaza Hotnews.

 

Alegerile din 30 noiembrie din Republica Moldova au dus la un blocaj politic. Pe primul loc in alegeri s-au clasat socialistii pro-rusi, care insa nu puteau avea singuri majoritate parlamentara. Pe de alta parte, cele trei partide care se intituleaza pro-europene (PLDM, PDM si PL) erau obligate sa faca o coalitie pentru a avea majoritate. Daca unul dintre cele trei partide nu face parte din coalitie, aritmetica parlamentara arata ca trebuie sa fie inlocuit de Partidul Comunistilor, atat timp cat Partidul Socialist (pro-Rusia) e exclus de la discutii de toate partidele intrate in Parlament.

 

"In toata aceasta perioada de sapte saptamani si jumatate am muncit solidar cu colegii din PDM in vederea formarii cu PL a unei majoritati care sa asigure o guvernare eficienta in Republica Moldova. Nu s-a reusit din motive obiective, dar in mare parte - subiective. Timpul pe care l-am avut la dispozitie a expirat: tara are nevoie sa fie guvernata. PLDM si PDM isi asuma intr-o maniera foarte responsabila aceasta misiune", a spus liderul PLDM Vlad Filat. 

 

CITITI SI: Republica Moldova. Liderul liberal Mihai Ghimpu vorbeste despre un COMPROMIS si intra la guvernare. Ce acuza Ghimpu in negocierile pentru un nou Executiv

 

La randul sau, presedintele PDM Marian Lupu a declarat: "Dorim sa apreciem inalt responsbilitatea, barbatia si curajul colegilor din PLDM. Avem niste conditii regionale, o conjuctura regionala si interna deloc usoara pentru a-ti asuma responsabilitatea guvernarii. In aceste conditii nu este deloc usor. Am avut alegeri parlamentare si aceasta este decizia cetatenilor Republicii Moldova, este drept ca s-au format niste conditii deloc usoare pentru decizia de astazi".

 

 

Vlad Filat si Marian Lupu

 

Presedintele liberal-democratilor Vlad Filat a dat exemplul functionarii Consiliului Municipal Chisinau in care de asemenea nu exista o majoritate, dar consilierii voteaza pentru proiectele din agenda bransei executive. 


Iar liderul democrat Marian Lupu si-a exprimat speranta ca parlamentarii din celelalte formatiuni vor vota proiectele de legi care vor promova modernizarea tarii si dezvoltarea economica si sociala.

In acest moment, comisia ad-hoc de alegere a presedintelui Parlamentului pregateste buletinele de vot, dupa care va urma exercitiul propriu-zis al alegerii. Unicul candidat propus este democratul Andrian Candu.

 

UPDATE 18.50: Democratul Andrian Candu a fost ales presedinte al Parlamentului de la Chisinau, informeaza Publika.md. Pentru alegerea lui Candu in aceasta functie au votat 59 de deputati. Contra a votat un singur parlamentar. Andrian Candu a fost singurul candidat desemnat pentru functia de presedinte al Parlamentului.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22