Republica Moldova. Liderul liberal Mihai Ghimpu vorbeste despre un COMPROMIS si intra la guvernare. Ce acuza Ghimpu in negocierile pentru un nou Executiv

T.d. | 20.01.2015

Pe aceeași temă

Liberalii urmeaza sa participe la coalitia de guvernare din Republica Moldova, potrivit unui anunt facut marti de liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu. Viitorul Executiv de la Chisinau ar urma sa reuneasca cele trei partide pro-europene care au intrat in Parlamentul R. Moldova in urma alegerilor legislative din 30 noiembrie. Ghimpu a vorbit despre “un compromis” facut de formatiunea pe care o conduce, in conditiile in care liderul liberal acuza cu o zi in urma o cooptare a comunistilor lui Voronin la guvernare.

În 2009, ne-am asumat drumul european, acum trebuie să fim responsabili", a declarat Mihai Ghimpu, precizând că, în prezent, "nu sunt alții mai buni decât noi", potrivit Agerpres.

"Asta e realitatea, ăsta e votul cetățenilor. Parcă fiecare dintre noi a zis 'da', dar a rămas să mai discutăm (...) Noi, liberalii, suntem pentru această alianță. Astăzi am mai făcut un compromis. O să aflați mai târziu despre ce e vorba”, a spus liderul liberal.

Ghimpu a mai afirmat că europenii s-au arătat îngrijorați că negocierile pentru formarea coaliției de guvernare durează atât de mult timp. Totodată, Ghimpu a menționat că oficialii europeni au susținut ideea privind înaintarea pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova a unui expert străin.
 

Intra comunistii la guvernare?

Totusi, intre cele trei partide de orientare pro-europeana – Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Demmocrat al R. Moldova (PLDM) si Partidul Democrat (PD) – exista zone neclarificate. Unul dintre cele mai mari semne de intrebare vizeaza o eventuala cooptare a comunistilor la guvernare.

Astfel, potrivit site-ului inprofunzime.md citat de Gandul, liderul PL a declarat ca PLDM si PD au ajuns deja la un acord cu Partidul Comunistilor (PCRM). Ghimpu a mai spus ca acordul ar urma sa aduca un nume nou in functia de premier al tarii, si anume Natalia Gherman.

Mihai Ghimpu a afirmat luni seara, în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro Tv Chişinău, că sunt şanse slabe pentru formarea unei noi coaliţii europene şi că o alianţă cu PCRM este deja decisă, însă el nu a putut preciza ce vor primi comuniştii în schimb. Ghimpu a subliniat că PCRM nu va solicita nimic acum, însă o va face după alegerile locale de anul viitor. Liderul liberal nu a exclus posibilitatea ca funcţia de preşedinte al ţării să fie păstrata tocmai pentru PCRM.

(Vladimir Voronin, PCRM)

"Noi vrem să participăm la guvernare, însă nu oricum. Trebuie să facem reforme, iar ei cu PCRM nu le vor face. Trebuie să avem pârghii pentru a îmbunătăţi situaţia. Nu le putem lăsa lor tot. Au avut tot până acum şi uitaţi-vă unde am ajuns", a declarat Mihai Ghimpu, potrivit sursei citate.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Jurnal TV, oficialii europeni s-ar fi declarat împotriva unei eventuale coaliții de guvernare cu PCRM.

Din delegația europeană prezentă la Chișinău au făcut parte președintele partidului paneuropean Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Graham Watson, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok, și vicepreședintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din PE, Knut Fleckenstein. De asemenea, a fost prezent și șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22