Reactia RUSIEI la noile SANCTIUNI ale Consiliului Europei: NU va mai participa la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in 2015

P.c. | 29.01.2015

Pe aceeași temă

Alexei Pushkov, seful delegatiei ruse la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), a anuntat ca Federatia Rusa nu va mai participa la sedintele acestei institutii pana la sfarsitul anului, din cauza noilor sanctiuni pe care UE le va adopta impotriva Rusiei. Noile sanctiuni ale UE vin dupa atacul cu rachete care a avut loc sambata asupra orasului Mariupol din sud-estul Ucrainei, relateaza Hotnews.

 

Pushkov a mai declarat ca Rusia sa a decis sa renunte la dreptul de a alege si de a lua parte la organismele de conducere ale Adunarii pana in aprilie 2015. "I-am avertizat pe colegii nostri, organele de conducere ale APCE si pe liderii grupurilor politice ca, daca Rusia va fi privata de drepturile fundamentale, delegatia rusa isi va suspenda participarea cel putin pana la sfarsitul anului 2015", a declarat Pusjkov, potrivit Trend.


Pushkov a criticat Adunarea Parlamentara "pentru aceste decizii gresite care dauneaza grav dialogului inter-parlamentar european comun", deoarece lipsa delegatiei ruse de la dezbateri ar transforma APCE intr-o organizatie lipsita de forta si reprezentativitate. 

 

CITITI SI: UE: Noi SANCTIUNI pentru Rusia dupa atacul separatistilor in MARIUPOL


Liderul delegatiei ruse crede ca rolul APCE va fi preluat de alte organizatii, cum ar fi Adunarea Parlamentara a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa -OSCE, care includ Federatia Rusa si care nu au instituit sanctiuni.



                                  Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei 

 

Decizia este una majora avand in vedere ca APCE este un format diplomatic in care Moscova mai avea dialog cu statele occidentale dupa eliminarea de facto a Rusiei din G8.

 

Ministrii de externe au convocat un summit extraordinar joi, dupa ce Kiev a anuntat ca 30 de civili au fost ucisi in bombardarea portului Mariupol de catre rebelii pro-rusi sambata. 

 

Noile sanctiuni impotriva Rusiei ar putea include restrictii suplimentare pe pietele de capital, ingreunand si mai mult capacitatea companiilor rusesti de refinantare, precum si inasprirea accesului la tehnologie avansata pentru sectoarele petrolier si gaze, potrivit unor oficiali europeni citati de Reuters.
 

Ministrii europeni de externe ar urma sa ceara joi Comisiei Europene pregatirea unei noi runde de sanctiuni impotriva Moscovei, dar acesti oficiali au adaugat ca aceste masuri ar putea sa nu fie adoptate de liderii europeni pana in martie. "Masurile pentru pietele financiare ar fi cel mai usor de introdus. Obligatiunile suverane au fost mentionate in trecut printre optiuni. Ar fi, de asemenea, foarte eficiente deoarece au submina potentialul de crestere al Rusiei", a spus o sursa participanta la discutii.

 

Un alt oficial a mentionat ca noile masuri impotriva Moscovei ar putea avea in vedere reducerea termenului maxim de maturitate la care institutiile occidentale si investitorii pot acorda imprumuturi companiilor rusesti. Masura ar ingreuna refinantarea unor companii esentiale din sectorul energetic.

Romania va sustine intarirea sanctiunilor la adresa Rusiei, a spus ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, intr-o convorbire cu omologul sau maghiar, potrivit unui comunicat de presa al ministerului. 
 

CITITI SI: Seful diplomatiei romane sustine intensificarea sanctiunilor la adresa Rusiei

 

Romania va adopta aceasta pozitie in cadrul reuniunii ministrilor de Externe din UE, care are loc maine, 29 ianuarie, pe fondul sprijinului tot mai puternic acordat de Rusia separatistilor din Ucraina. Formularea clara a pozitiei Romaniei fata de sanctiunile aplicate Rusiei vine pe fondul reticentei unor state UE in ceea ce priveste mentinerea acestor masuri punitive.

 

Cititi comunicatul sefilor de stat si de guvern din UE, transmis marti:



"Ne exprimam ingrijorarea legat de deteriorarea situatiei de securitate si umanitare in estul Ucrainei. Condamnam uciderea civililor in timpul bombardamentelor asupra orasulu Mariupol pe 24 ianuarie 2015. Sesizam dovezi ale unui sprijin tot mai mare oferit de catre Rusia separatistilor, care subliniaza responsabilitatea Rusiei. Indemnam Rusia sa condamne acitunile separatistilor si sa implementeze acordurile de la Minsk

Amintim de concluziile formulate de Consiliul European din 18 decembrie 2014, cand am afirmat ca UE "va ramane pe pozitii" si ca "suntem pregatiti sa luam masuri suplimentare daca este nevoie". 

In lumina situatiei care s-a inrautatit cerem Consiliului de Afaceri Externe (care va avea loc joi - n.r.) sa evalueze situatia si sa aiba in vedere actiuni care se impun, in special masuri de natura restrictiva, care sa vizeze implementarea rapida si cuprinzatoare a acordurilor de la Minsk.


Vom evalua situatia la urmatoarea noastra reuniune"

 

CITITI SI: ATAC CU RACHETE asupra orasului ucrainean Mariupol. Cel putin 20 DE MORTI. Kievul acuza Moscova si cere convocarea DE URGENTA a Consiliului de Securitate ONU

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22