Primele masuri contra AUSTERITATII luate de guvernul TSIPRAS: Cresterea salariului minim si a pensiilor, SUPRIMAREA unor taxe, eliminarea dispozitiilor impuse de TROICA finantatorilor

P.c. | 29.01.2015

Pe aceeași temă

Ministrii din noului guvern grec condus de Alexis Tsipras au anuntat mai multe masuri contra austeritatii, cu ocazia preluarii portofoliilor. Printre acestea se numara cresterea salariului minim si a pensiilor, suprimarea unor taxe, reangajarea unor muncitori care au fost disponibilizati si eliminarea restrictiilor impuse de troica finantatorilor, UE, BCE si FMI, relateaza Hotnews.

 

Cel mai simbolic anunt se refera la reintegrarea femeilor de serviciu concediate de la Ministerul Finantelor a caror lupta de un an si jumatate a devenit emblema rezistentei fata de politica de austeritate.

 

De asemenea, Noul ministru al muncii, Panos Skourletis, a anuntat intentia sa de a stabili salariul minim la 751 de euro, fata de 580 de euro in momentul de fata, in vreme ce adjunctul sau Dimitris Stratoulis si-a fixat printre prioritati, potrivit declaratiilor sale facute la postul de televiziune Antenna, eliminarea dispozitiilor impuse de troica finantatorilor referitoare la varsta de pensionare si scaderea nivelului pensiilor.


In privinta reintegrarii femeilor de serviciu concediate de la Ministerul Finantelor, aceasta masura va afecta circa 300 de angajate, din cele 595 care asigurau intretinerea diferitelor administratii financiare in intreaga Grecie pana la disponibilizarea lor in septembrie 2013.

 

CITITI SI: Grecia: Economistul de stanga Yanis Varoufakis, ministru al Finantelor in Guvernul Tsipras


Femeile de serviciu nu vor fi singurele beneficiare ale recentei schimbari politice de la Atena. "Concedierile din randul functionarilor publici contrare Constitutiei vor fi anulate", a declarat viceministrul reformei administrative, Giorgos Katrougalos, cu referire la cadrele didactice, cateva mii de functionari care au fost trecuti in rezerva si apoi concediati, fara procesul de evaluare promis.
 

Mass-media din Grecia apreciaza numarul noilor angajari la aproape 7.500, o picatura dintr-un pahar cu apa, se apara guvernul Tsipras, dupa ce in sectorul bugetar au fost desfiintate in patru ani 200.000 de posturi, ramanand la putin peste 600.000 in prezent.
 

De asemenea, se doreste restabilirea unei pensii in valoare de 300 de euro pentru pensionarii neasigurati.

La randul sau, Ministerul Sanatatii doreste suprimarea taxei de cinci euro pentru spitalizare si a taxei de un euro pentru retete.
 

Un program cu care Syriza si-a facut campanie, dar care vine contra politicii impuse din 2010 de troica finantatorilor internationali, UE, BCE (Banca Centrala Europeana) si FMI.

 

CITITI SI: Noul guvern al Greciei, in exercitiu: Privatizari stopate, reangajari, atitudine PRORUSA


Sfarsitul austeritatii nu inseamna un derapaj bugetar, a incercat sa dea asigurari ministrul elen al finantelor, Yanis Varoufakis. "Suntem in favoarea unui stil de viata modest, nu credem ca dezvoltare economica inseamna cresterea numarului de masini Porsche Cayenne pe strazile inguste din orasele noastre (...) si a concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera", a mai afirmat ministrul grec.
 

Indicele principal al Athens Stock Exchange (ASE) a inchis in scadere cu 9,24% pana la 711,13 puncte, in conditiile in care titlurile Piraeus Bank au scazut cu 29,2%, actiunile Alpha Bank au pierdut 26,7% din valoare iar actiunile Eurobank erau in scadere cu 25,9%.
 

De asemenea, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale grecesti pe 10 ani au urcat pana la 10,6%.

 

Guvernul Tsipras pregateste schimbarea tuturor managerilor de la marile banci - Piraeus, Alpha Bank, Eurobank si National Bank

 

Noul guvern grec pregateste schimbarea legislatiei astfel incat sa poata inlocui managerii marilor banci la care statul elen detine pachetul de control, scrie portalul de stiri financiare Capital.gr. Astfel, statul grec detine - prin Fondul de Stabilitate Financiara - 67.3% din Piraeus Bank, 66.24% din Alpha Bank, 57.2% din National Bank si 35.4% din Eurobank, conform Hotnews.
 

Fondul Grec de Stabilitate Financiara (HFSF) este cel mai mare actionar in cele patru banci grecesti. Fondul a fost creat de guvernul elen in 2010, in timpul crizei financiare, pentru a salva bancile private de la faliment.
 

Potrivit Capital.gr, guvernul controlat de partidul populist de stanga Syriza are nevoie sa preia managementul celor patru mari banci pentru a-si pune in aplicare programul cu care a castigat alegerile.


Syriza si-a anuntat intentia de a intra in managementul bancilor inca dinaintea alegerilor, spunand ca actualii manageri nu pot ramane pe pozitii.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22