Grecia: Economistul de stanga Yanis Varoufakis, ministru al Finantelor in Guvernul Tsipras

Fara Autor | 27.01.2015

Pe aceeași temă

UPDATE: Ministrii din Cabinetul lui Alexis Tsipras a depus juramantul, ceremonia fiind impartita in doua segmente - pentru reprezentantii aliatilor Syriza, Grecii Independenti, au fost prezenti cativa prelati ortodocsi, in timp ce pentru ministrii desemnati de stanga, atei, ceremonia a fost una laica.

 

 

Economistul Yanis Varoufakis (54 de ani) a fost propus ministru al Finantelor in cabinetul format de Syriza, partidul de extrema stanga ce a obtinut cel mai mare procent la alegerile de duminica din Grecia.

Alexis Tsipras si-a respectat promisiunea de a-l numi pe Yanis Varoufakis la Finante si a anuntat marti ca portofoliul ii va fi acordat acestui profesor de stanga care a predat la mai multe universitati occidentale.

Varoufakis se declara un marxist liberal si a sustinut in permanenta ca Grecia nu-si poate plati datoriile,ci trebuie sa-si renegocieze acordul cu Troika (FMI-BM-CE).

Profesorul a anuntat pe blogul sau, “thoughts for the post-2008 world”, ca nu va inceta sa posteze materiale, insa o va face mai rar.

“Viitorul ministru de Finante al Greciei nu este un extremist”, a scris luni The Telegraph, intr-un articol care-l prezinta pe Varoufakis,

Varoufakis nu propune renuntarea la euro, ci doreste sa convinga BCE sa reduca datoriile Greciei, intrucat aceasta nu le va putea returna.

“Europa, in infinita sa intelepciune, a incercat sa rezolve problema insolventei asezand imprumut pe umerii slabiti ai platitorului de taxe”, a explicat Varoufakis, la BBC, esecul politicii Troicii dupa intrarea Greciei in faliment, in 2010.

Statul elen datorează BCE 27 miliarde de euro, deoarece banca a cumpărat, în 2010 şi 2011, obligaţiuni guvernamentale elene pentru a reduce nivelul randamentelor şi a ajuta ţara să se împrumute mai ieftin pe pieţele internaţionale, scrie Mediafax.

Mai mulţi oficiali UE, printre care ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble şi omologul său olandez Jeroen Dijsselbloem, au avertizat în ultimele zile Grecia în privinţa riscurilor la care statul se expune în cazul în care deviază de la programul economic şi fiscal agreat cu Troica creditorilor.

Mai mult, un eventual eşec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista ţărilor eligibile pentru accesarea de finanţări de la Banca Centrală Europeană prin noul program de achiziţii de active din zona euro, program a cărui valoare totală este de circa 1.100 miliarde de euro şi care include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale.

Grecia nu va putea să participe la programul BCE cel puţin până în iulie, din cauza limitelor impuse achiziţiilor instituţiei de obligaţiuni de la un emitent, a spus săptămâna trecută preşedintele instituţiei, Mario Draghi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22