Presedintele Colegiului Medicilor, condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare. Vasile Astarastoae era acuzat de conflict de interese. Decizia nu este definitiva

T.d. | 26.03.2015

Pe aceeași temă

Justitia l-a condamnat, joi, pe presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva, Astarastoae fiind trimis in judecata in aprilie 2014 pentru conflict de interese.

Magistratii Judecatoriei Iasi l-au condamnat pe presedintele Colegiului Medicilor la un an si sase luni de inchisoare. Instanta a dispus insa suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de trei ani si sase luni, potrivit Gandul.

"În baza articolului 71, alineatul 5 din Codul penal, pe durata termenului de încercare suspendă executarea pedepsei accesorii. Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor articolului 83 din Codul penal din 1968, a căror nerespectare atrage revocarea suspendării condiţionate şi executarea în întregime a pedepsei“, precizeaza instanta.

Astarastoae a refuzat sa comenteze pe acest subiect.
 

Context

Preşedintele Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", din Iaşi, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, în aprilie 2014, pentru conflict de interese.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că acesta s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale" câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae.

"În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă şi de prestări servicii cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului, cât şi la cea a angajatului", declara, la vremea respectivă, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Potrivit rechizitoriului, pe durata celor 36 de luni ale proiectului ar fi fost aplicat un contract de prestari servicii incheiat de Vasile Astarastoae in calitate de director IML si persoana fizica. Procurorii vorbesc si despre un contract individual de munca care i-ar fi virat lui Astarastoae, lunar, 9.087 de lei. Potrivit sursei citate, valoarea integral a proiectului s-a ridicat la 8,7 milioane de lei.

In februarie 2015, Vasile Astarastoae anunta ca demisioneaza din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, motivandu-si demisia prin faptul ca ICCJ l-a declarat incompatibil anul trecut. Astarastoae nu a demisionat insa din aceasta functie decat dupa ce DNA a deschis un dosar penal pe numele sau pentru ca a ramas in functie, in ciuda deciziei ICCJ. Astarastoae a anuntat ca va ramane membru in Senatul universitatii. El ocupa functia de rector din 2008.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22