Vasile ASTARASTOAE DEMISIONEAZA din functia de rector al UMF Iasi, dupa ce DNA a inceput urmarirea sa PENALA

P.c. | 06.02.2015

Pe aceeași temă

Vasile Astarastoae a demisionat din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, motivandu-si demisia prin faptul ca ICCJ l-a declarat incompatibil anul trecut. Astarastoae nu a demisionat insa din aceasta functie decat dupa ce DNA a deschis, ieri, un dosar penal pe numele sau, pentru ca a ramas in functie, in ciuda deciziei ICCJ. Astarastoae a anuntat ca va ramane membru in Senatul universitatii. El ocupa functia de rector din 2008, relateaza ziare.com

 

CITITI SI: Presedintele Colegiului Medicilor Romania, Vasile Astarastoae, CONDAMNAT DEFINITIV de ICCJ pentru conflict de interese sustine ca NU are motive SA DEMISIONEZE. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu: Respect deciziile instantelor

 

Vasile Astarastoae a declarat ca a dorit sa isi dea demisia inca de anul trecut, dupa ce a implinit 65 de ani, insa a renuntat la idee dupa ce membrii Senatului l-au votat pentru inca un mandat.
 

Functia de rector interimar este detinuta de prof. Dragos Pieptu, prorectorul UMF Iasi, in timp ce Vasile Astarastoae ramane in functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania.
 

Demisia vine in contextul scandalului public declansat de arestarea mai multor cadre didactice, printre care si profesorul Dumitru Paduraru, acuzat ca lua mita pentru examene si hartuia sexual studentele.

 

CITITI SI: ANI va solicita REVOCAREA lui Vasile Astarastoae din fruntea Colegiului Medicilor si a UMF Iasi, dupa ce ICCJ l-a CONDAMNAT DEFINITIV pentru conflict de interese



In iulie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitiea decis definitiv ca Vasile Astarastoae s-a aflat in conflict de interese, pentru ca s-a angajat pe sine si pe fiica sa in mai multe proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care le conducea.
 

In timp ce Ministerul Educatiei a inceput procedura de demitere a lui Astarastoae, acesta a fost reales rector pentru a treia oara, in contradictie cu decizia instantei, conform careia el trebuia sa fie inlaturat din functie.
 

In luna octombrie, toti membrii senatului UMF Iasi au fost amendati cu cate 2000 de lei pentru ca au refuzat sa puna in aplicare decizia instantei.

 

DNA a inceput urmarirea penala a lui Astarastoae

 

DNA a inceput ieri urmarirea penala a rectorulu Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi, Vasile Astarastoae. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dispus masura intr-un dosar privind refuzul conducerii UMF Iasi de a pune in aplicare o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

 

Potrivit Hotnews, la 8 luni de la decizia ICCJ, Vasile Astarastoae se afla in aceeasi functie, desi Ministerul Educatiei a demarat procedura de demitere a rectorului.

 

CITITI SI: DNA incepe URMARIREA PENALA fata de Vasile Astarastoae, rector UMF Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor

 

Desi incompatibil, Astarastoae a ramas in functie


Nu comentez decizia instantei”, a declarat Astarastoae, dupa ce ICCJ l-a condamnat definitiv pentru conflict de interese, afirmand ca nu are motive sa demisioneze din fruntea Colegiului Medicilor.Numai doctorii pot sa il revoce pe presedintele colegiului. In legea ANI, sunt trecute in mod explicit functiile care pot sa fie revocate si care intra sub incidenta, iar functia de presedinte al colegiului medicilor nu este trecuta acolo”. Solicitarea de revocare formulata de ANI face referire la legea 176/2010 conform careia „starea de conflict de interese constituie temei legal pentru eliberarea din functie”.

 

Desi Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii au cerut eliberarea lui Astarastoae din functiile detinute la Colegiul Medicilor si la UMF Iasi, cele doua institutii conduse de el refuza sa puna in aplicare aceasta cerere.


Motivele invocate de cele doua institutii sunt nepublicarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a deciziei in extenso si a motivatiei in cazul Astarastoae. Acestea ar putea duce la o interpretare diferita a legii fata de cea a Agentiei Nationale de Integritate, sustine reprezentantul UMF Iasi, intr-o adresa trimisa Ministerului Educatiei. 
 

Atat Colegiul Medicilor cat si UMF Iasi considera ca, potrivit legislatiei in vigoare, functiile detinute de Vasile Astarastoae nu au caracter de functie publica, astfel ca nu li se poate aplica regimul conflictului de interese. Pe scurt, cele doua institutii sustin ca, in baza principiului autonomiei universitare si a Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae nu poate fi demis chiar daca ar fi condamnat definitiv pentru incompatibilitate sau conflict de interese.
 

Colegiul Medicilor din Romania considera ca Vasile Astarastoae “nu a fost condamnat, ci a pierdut procesul pe contencios administrativ prin care a contestat raportul ANI. De asemenea, prof. Astarastoae a castigat in prima instanta la Brasov procesul prin care a contestat raportul ANI cu privire la incompatibilitati”.   
 

CITITI SI: Colegiul Medicilor si UMF Iasi refuza sa-l elibereze din functie pe Vasile ASTARASTOAE, dupa o decizie a ICCJ, desi Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii cer acest lucru

 

Cateva dintre declaratiile facute de Vasile Astarastoae, din postura de presedinte al Colegiului Medicilor Romania:

 

  • Referitor la medicii arestati pentru falsificarea retetelor: “De cel putin cinci ani asistam la o campanie bine dirijata impotriva corpului medical [...] in afara de perioada Gheorghiu Dej, cand Stalin incepuse campanie impotriva medicilor, nu am cunoscut asemenea campanie” (in mai 2014).
  • Referitor la spagile din spitale: “Plicul nu este eliminat nicaieri in lume. Vreau sa va spun ca «plicul» se da si in Germania, se da si in Franta, in Japonia nu mai spun, acolo nu exista care sa vina si sa nu dea, pentru ca tine de cultura lor” (in septembrie 2014).
  • Inainte de anuntata greva a medicilor prin care Vasile Astarastoae solicita “ne-negociabil” dublarea salariilor medicilor rezidenti: “Stim că vor fi pierderi si victime deoarece adversarii vor utiliza toate instrumentele si institutiile impotriva noastra. Aceasta va fi ofranda noastra pentru generatiile viitoare. Vom invinge”. Greva nu a mai avut loc, iar salariile rezidentilor au fost crescute cu o suma intre 35 – 50% (in septembrie 2013).

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22