MOTIVAREA Curtii de Apel in cazul retinerii lui Mircea Basescu si a lui Marian Capatana: Cei doi au acreditat ideea ca JUSTITIA este la dispozitia lor

P.c. | 09.07.2014

Pe aceeași temă

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au acreditat ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are fratele preşedintelui, pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute, arată Curtea de Apel Bucureşti (CAB), în motivarea deciziei de menţinere a arestării celor doi. În motivarea hotărârii prin care a respins contestaţiile lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână faţă de măsura preventivă, CAB reia argumentele avute în vedere de Tribunalul Bucureşti la arestare, subliniind că se impune menţinerea celor doi în detenţie, relateaza Mediafax.

 

Curtea de Apel susţine astfel despre cei doi că au acreditat "ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute".

 

"Este de remarcat faptul că inculpaţii au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare, promiţând o hotărâre favorabilă în schimbul unor sume de bani, cu consecinţa afectării încrederii publicului în funcţionarea sistemului judiciar, acreditând ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute", se arată în motivare.

 

CITITI SIMircea Basescu si Marian Capatana, adusi la DNA. Procurorii pun SECHESTRU pe averile celor doi

 

Legat de raţiunile menţinerii în arest a fratelui preşedintelui şi a lui Căpăţână, instanţa menţionează "gradul ridicat de pericol social al faptelor", subliniind că acesta nu este diminuat de faptul că presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011-2012.

 

"Natura infracţiunii, presupus a fi fost săvârşită de către inculpaţi, modul în care aceştia au acţionat, conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetaţi, constând în starea de nelinişte, în sentimentul de insecuritate în rândul societăţii civile, generat de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpaţii, asupra cărora planează acuzaţia comiterii unor asemenea infracţiuni, ar putea fi cercetaţi în stare de libertate. În acord cu judecătorul fondului, se constată că, deşi presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011-2012, nu se poate susţine că trecerea timpului a diminuat pericolul social generat, având în vedere contextul şi modalitatea în care s-a ajuns la devoalarea acestora, dar şi impactul provocat asupra societăţii româneşti", se menţionează în documentul citat.

 

Tot în motivare, instanţa face referire la faptul că Mircea Băsescu a depus, la judecătorul Tribunalului Bucureşti care a judecat propunerea de arestare, un mail trimis în martie 2011 procurorului general al României, în care informa că le-a spus rudelor lui Bercea Mondial, după ce acestea i-au cerut ajutorul, că nu poate face nimic pentru a influenţa judecătorii în favoarea acestuia şi că a comunicat asta şi şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

 

"Inculpatul Băsescu Mircea a depus în faţa judecătorului fondului un mail pe care l-a trimis la data de 02.03.2011 procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care îl informa că la datele de 28.02.2011 şi 02.03.2011 a fost aşteptat acasă de soţia lui S. A. şi fiica sa, care i-au cerut ajutorul, însă le-a explicat că nu poate face nimic, arătând că nu doreşte să se creeze impresia că ar încerca să influenţeze luarea unei hotărâri de către completul de judecată, precizând totodată că la data de 01.03.2011 i-a comunicat acest lucru şi şefului IPJ Constanţa", se arată în motivare.

 

CITITI SIPavel ABRAHAM: EXPERTIZA ceruta de DNA a confirmat ca INREGISTRARILE cu Mircea BASESCU la NEGOCIERI sunt AUTENTICE

 

Referitor la acest aspect, Curtea de Apel Bucureşti spune că demersul lui Mircea Băsescu "nu îmbracă forma unei plângeri penale" şi dovedeşte că, de la bun început, fratele preşedintelui ştia intenţia familiei lui Bercea Mondial de a obţine sprijin pentru eliberarea acestuia, "context în care a continuat totuşi să se întâlnească cu rudele acestuia şi să discute chestiuni legate de situaţia juridică" a interlopului.

 

"Acest demers al inculpatului Băsescu Mircea este anterior faptelor ce fac obiectul prezentei cauze şi nu produce nicio consecinţă juridică întrucât nu îmbracă forma unei plângeri penale, ci doar reprezintă o apreciere personală cu privire la o eventuală suspiciune de intervenţie a sa asupra justiţiei, iar, pe de altă parte, dovedeşte că, de la bun început, inculpatul Băsescu Mircea cunoştea intenţia familiei A., aceea de a obţine ajutorul său în vederea eliberării lui A. S., context în care a continuat totuşi să se întâlnească cu rudele acestuia şi să discute chestiuni legate de situaţia juridică a lui A. S. (Anghel Sandu, zis Bercea Mondial - n.r.)", se menţionează în motivare.

 

În 27 iunie, CAB a respins contestaţiile lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână faţă de arestarea dispusă în dosarul traficului de influenţă ce ar fi fost făcut pentru ca interlopul Bercea Mondial să scape de închisoare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22