Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei in Romania: Nu credem ca scutul antiracheta din Romania e doar DEFENSIV. In mai, Rusia deschide un Centru Cultural la Bucuresti

P.c. | 28.03.2015

Pe aceeași temă

Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, a afirmat, intr-un interviu pentru Agerpres, ca autoritatile de la Moscova nu cred ca scutul antiracheta care va fi instalat in Romania are un scop defensiv, asa cum sustin oamenii politici romani. Ambasadorul a mai vorbit despre situatia din Ucraina si despre apropierea Republicii Moldova de UE. El a mai facut cateva comentarii pe marginea starii actuale a relatiilor dintre Romania si Rusia si a anuntat deschiderea, in luna mai, a Centrului Cultural Rusesc la Bucuresti.

 

Despre relatiile Romania-Rusia si scutul antiracheta

 

Ambasadorul rus a declarat ca scutul antiracheta de la Deveselu nu are un scop defensiv: "Cand o parte creeaza un scut antiracheta, potentialul (militar - n.red.) al acesteia creste, iar potentialul celeilalte parti se reduce. Deci aceasta este discrepanta. Am discutat acest lucru. Sper ca autoritatile, oficialii care spun ca acest sistem e doar defensiv cred asta, dar noi avem o parere diferita. Ma aflu aici sa expun si acest punct de vedere autoritatilor, sa spun ca noi nu suntem de acord cu acest lucru".
 

CITITI SI: Bucurestiul reactioneaza la acuzele Moscovei privind scutul antiracheta: Sistemul are un caracter pur defensiv si nu face obiectul Tratatului fortelor nucleare intermediare

 

Malginov a mai facut cateva comentarii pe marginea relatiilor actuale dintre Romania si Federatia Rusa: "Avem un schimb de anumite scrisori, felicitari si asa mai departe, dar la nivel politic nu avem contacte. Ceea ce e regretabil, deoarece, acum circa un an si jumatate, aveam planuri destul de bune cu privire la extinderea relatiilor noastre in multe domenii, in sfera politica, economica, culturala, educationala etc. Am avut proiecte de acorduri in anumite sfere care ar putea fi benefice atat pentru Romania, cat si pentru Federatia Rusa, deci nu sunt anulate. Sper. Sunt doar in asteptare. Sunt amanate putin, iar eu lucrez aici pentru a vedea in viitor posibilitatea de a implementa ideile la care am lucrat impreuna mai inainte. (...) Avem contacte printre operatori economici. Relatiile noastre in economie sunt inca destul de active. Speram sa nu obtinem rezultate foarte slabe in 2015, dar 2014 nu a fost rau, nivelul schimburilor comerciale a fost acelasi cu cel inregistrat in anii precedenti."

 

CITITI SI: Ambasador rus: Daca va participa la sistemul antiracheta al NATO, Danemarca va deveni tinta misilelor nucleare rusesti

 

Malginov a mai sus ca Rusia nu are nimic impotriva independentei energetice pe care Romania incearca sa o atinga: "Este la latitudinea Romaniei. De ce nu?Depinde de autoritati, depinde de oameni. Aveti resurse, nu numai petrol si gaze, dar si resurse hidro, cele regenerabile, resurse energetice non-traditionale, carbune, o centrala nucleara, asadar, de ce nu? Tara poate face in domeniul acesta ce doreste. Stiu ca aceasta intrebare e pusa in legatura cu exporturile de gaz rusesc catre Romania. Ei bine, daca tara nu are nevoie de gaz, daca ce are este suficient, ce putem sa facem? Daca doriti sa il vindeti mai departe altundeva asta este altceva, dar este normal. Dar sper ca stiti de ce scade cererea la gaz? Desigur, eficienta energetica creste, dar si anumite intreprinderi industriale, ce consumau mult gaz in domeniile industriei grele, metalurgiei, producerii de fertilizant, au fost oprite - asadar si acesta e un motiv", afirma Malginov.

 
Despre apropierea Republicii Moldova de UE
 

Malginov considera ca Republica Moldova va suferi anumite consecinte economice din cauza semnarii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, desi Moldova are anumite obligatii ca membru al Comunității Statelor Independente (CSI): "Noi avem relațiile noastre cu Moldova și sperăm ca acele relații să continue. R. Moldova și încă are anumite obligații și preferințe ca membru. Au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care, am spus-o de multe ori, în anumite cazuri, contravine obligațiilor din regimul CSI, regimul de comerț. Așadar vor fi niște consecințe economice.
 

CITITI SI: Republica Moldova l-a declarat indezirabil pe Dmitri Kiselev, directorul postului Rusia Astazi

 

Sperăm că relațiile cu R. Moldova vor continua pe baze normale, dar nu putem ignora, de exemplu, discriminarea împotriva presei rusești din Moldova, restricțiile pentru jurnaliștii ruși de a veni la Chișinău, lucru care nu este în conformitate cu standardele europene. Așa că sunt multe probleme și nu putem înțelege de ce să le multiplice. Nu găsim asta ca fiind folositor."

 

Despre situatia din Ucraina si sanctiunile occidentale

 

Ambasatorul rus considera ca sanctiunile impuse Rusiei, din cauza crizei din Ucraina, nu sunt legitime: "Nu considerăm sancțiunile unilaterale care au fost introduse de un număr de state ca fiind mijloace legitime în relațiile internaționale. Credem că în mare măsură decizia a fost impusă unui număr de țări europene și nu va fi un element pozitiv în relațiile internaționale.

 

Cunoaștem poziția autorităților din România legată de această chestiune. Nu considerăm că e o poziție constructivă. Dar așa cum autoritățile ruse au spus-o în repetate rânduri, sancțiunile nu ne-au fost impuse la inițiativa noastră, nu vom continua să ne rugăm să fie anulate. E la latitudinea țărilor să decidă cum vor să aibă de-a face cu Federația Rusă, ce nivel de relații vor să aibă și cum văd, cum privesc spre viitor. Poziția noastră a fost exprimată clar: aceste sancțiuni nu sunt legitime, nu înțelegem cum vor servi scopului declarat. Vedem că scopul sancțiunilor e diferit de cel proclamat."

 

Scopul sanctiunilor ar fi destabilizarea Rusiei care, conform spuselor ambasatorului, nu este implicata in conflictul din estul Ucrainei, dificultatile aparute in aplicarea intelegerilor de la Minsk fiind produse de guvernul de la Kiev. In plus, Malginov considera ca peninsula Crimeea a devenit parte a Rusiei pe baza unui referendum legitim: "Scopul poate fi destabilizarea situației din interiorul Federației Ruse, lucru de asemenea imposibil. Dar spun că vor impune Federației Ruse schimbarea anumitor decizii care au fost luate deja. E imposibil.

 

CITITI SI: Noi victime in conflictul separatist din Ucraina, in ciuda armistitiului de la Minsk

 

Unele sancțiuni au fost impuse sub pretextul că Federația Rusă participă la evenimentele din estul Ucrainei. Nu participăm în estul Ucrainei, ci încercăm să ajutăm la rezolvarea situației de acolo.

Unele sancțiuni sunt legate de problema Crimeei, de așa-numita anexare și așa mai departe. Nu putem accepta sub nicio formă, pentru că situația Crimeei a fost diferită și voința poporului exprimată în referendum, cu peste 90% în martie 2014, a stat la baza deciziei Parlamentului Federației Ruse cu privire la reunificarea Crimeei cu Federația Rusă.

Sancțiunile îndreptate împotriva Federației Ruse, prin implementarea așa-zisului Acord Minsk 2, nici măcar nu au o legătură logică, pentru că neimplementarea sau dificultățile în implementarea Acordului Minsk 2 sunt create de Kiev. Am arătat de câteva ori că, în ultimele 10 zile, deciziile luate de autoritățile de la Kiev distrug Acordul Minsk 2. Deci care e legătura cu sancțiunile împotriva Federației Ruse?" a mai spus ambasadorul.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22