Monica MACOVEI: Legile Big Brother trebuie RELUATE si ADOPTATE rapid, chiar prin ORDONANTA DE URGENTA

P.c. | 07.02.2015

Pe aceeași temă

Monica Macovei, europarlamentar, a declarat, intr-un interviu pentru Gandulca legile Big-Brother, respinse de Curtea Constitutionala ca neconstitutionale, trebuie modificate si adoptate rapid, chiar si prin ordonanta de urgenta. Macovei precizeaza insa ca legile ar trebui sa contina o prevedere legata de necesitatea unei autorizatii de la judecator pentru continutul corespondentei electronice.

 

Legislatia in acest domeniu a fost unul dintre subiectele principale ale reuniunii informale a Consiliului Justitie Afaceri Interne (JAI) de saptamana trecuta, pe tema combaterii terorismului, de la Riga, la care Macovei a participat ca invitat.

 

Fostul ministru al Justitiei a explicat ca Romania este una dintre putinele tari in care poti cumpara o cartela pre-pay fara un act de identitate, ceea ce in opinia sa este nefiresc. "Nu e normal sa poti sa cumperi cartela preplatita fara sa dai nicio data despre tine, de la orice chiosc. Trebuie sa le cumperi de la companii de telefonie si sa dai un act de identitate, pentru ca altfel devenim paradisul infractorilor si al teroristilor, fiindca toti vor veni sa cumpere cartele de la noi. Iar compania de telefonie trebuie sa fie obligata sa pastreze confidentialitatea datelor personale, care sa poata fi date la cerere daca sunt anchetati, cu autorizatie de la judecator. Asta e solutia", a declarat Monica Macovei. 
 

CITITI SI: Klaus IOHANNIS va media disputa pe legile BIG BROTHER. Legile, reanalizate la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica

 

Ceea ce trebuie sa fie insa clar in lege este, in opinia sa, necesitatea unei autorizatii de la judecator pentru continutul corespondentei electronice. "Continutul mailului trebuie sa fie citit numai cu autorizatie de la judecator. La fel si listingul, cu cine am vorbit. In multe tari, asta se face cu autorizatie de la procuror pe infractiunile de terorism. Nu exista terorism intr-o singura tara, se lucreaza peste frontiere. Trebuie sa ai legislatie cat de cat la fel cu cea a celorlalte tari ca sa poti sa coordonezi si sa colaborezi. Daca un terorist traverseaza intr-o zi cinci tari, vrei sa stii cu cine a vorbit in fiecare stat, cu cine a luat legatura. Poate ar trebui sa ne gandim la infractiunea de terorism", a explicat europarlamentarul.

 

CITITI SI: Curtea Constitutionala, motivarea RESPINGERII legii securitatii CIBERNETICE: Nu are avizul CSAT. Deschide posibilitatea unor ABUZURI. SRI sa nu fie AUTORITATEA NATIONALA in domeniu

 

In luna ianuarie, Curtea Constitutionala a respins Legea Securitatii Cibernetice, in ansamblu ei, dupa ce a constatat ca legea nu excludea accesarea datelor personale si deschidea posibilitatea unor abuzuri din partea autoritatilor, ca accesul se putea face fara mandat judecatoresc, lipsind garantia unei protectii a datelor impotriva riscurilor de abuz si incalcand astfel drepturile fundamentale la viata intima, familiala si privata si a secretului corespondentei si ca SRI nu ar trebui sa fie autoritatea nationala in domeniul securitatii cibernetice. 

 

La sfarsitul lunii ianuarie, directorul SRI de la acel moment, George Maior, a lansat un atac impotriva Curtii Constitutionale, declarand ca exista o raspundere morala "undeva in stat" in legatura cu securitatea cetatenilor si va sti catre cine sa arate cu degetul in cazul unei catastrofe. 

 

Maior a reiterat atunci ideea unul vid legislativ creat de decizia Curtii Constitutionale de a respinge proiectele de lege, in ciuda faptului ca Augustin Zegrean, seful CCR, explicase cu doua zile in urma motivatiile Curtii si denuntase public presiuni din partea SRI.
 

La doua zile dupa publicarea interviului in care facea aceste declaratii, George Maior si-a dat demisia de la conducerea SRI.

 

CITITI SI: Presedintele Curtii Constitutionale acuza PRESIUNI pe tema legilor securitatii cibernetice

 

CITITI SI: SRI: Legea SECURITATII cibernetice, INDISPENSABILA, in contextul cresterii riscurilor si AMENINTARILOR CIBERNETICE

 

CITITI SI: George Maior, directorul SRI: Nu am amenintat Curtea Constitutionala. Am constatat ca nu avem o lege cum are orice stat european

 

CITESTE SI:

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22