Monica Macovei, despre Toni Grebla: Cand esti intr-o functie publica, nu se aplica prezumtia de nevinovatie. Cei care ne conduc trebuie sa fie impecabili

P.c. | 25.01.2015

Pe aceeași temă

Monica Macovei, europarlamentar, a declarat ca in cazul lui Toni Greblajudecatorul CCR  acuzat de constituire de grup infractional, nu ar trebui sa existe prezumtia de nevinovatie, pentru ca acesta ocupa o functie publica. Monica Macovei este de parere ca demnitarii publici ar trebui sa-si dea demisiile din functii, daca sunt urmariti penal, chiar daca nu sunt condamnati, relateaza ziare.com


"Nu exista prezumtie de nevinovatie pentru Toni Grebla. Cand esti intr-o functie publica, nu se aplica prezumtia de nevinovatie. Prezumtia de nevinovatie se aplica doar din punct de vedere juridic de catre politist, de catre procuror, de catre judecator, de catre seful politiei, de catre procurorul-sef, de catre presedintele judecatoriei.

 

(...) Ca sa ai o demnitate publica trebuie sa fii curatenia intruchipata. Exista multe meserii, nu trebuie sa fii neaparat deputat, senator sau judecator la Curtea Constitutionala. Cei care ne conduc trebuie sa fie impecabili", a declarat fostul ministru al Justitiei, sambata seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.


Curtea Constitutionala a remis, joi, un comunicat de presa in care subliniaza faptul ca judecatorul Toni Grebla beneficiaza in prezent de prezumtia de nevinovatie. In document sunt precizate conditiile in care acesta isi pierde mandatul: "Judecatorii Curtii Constitutionale sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala".

 

Curtea Constitutionala a Romaniei

 

In plus, in comunicatul CCR se subliniaza ca, "pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, orice persoana, inclusiv judecatorul Curtii Constitutionale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (11) din Constitutia Romaniei, republicata".


Toni Grebla, judecator CCR si fost senator PSD, este urmarit penal pentru mai multe infractiuni, incepand de joi, printre care trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat, dar el poate fi arestat sau trimis in judecata doar cu aprobarea Senatului.
 

Fostul parlamentar mai este acuzat de efectuarea unor "operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", dar si ca ar fi luat 57.000 de euro mita de la finul sau pentru a interveni in favoarea firmelor acestuia pe langa functionari publici.

 

CITESTE SI:

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22