Toni GREBLA, judecator al Curtii Constitutionale, URMARIT PENAL. Procurorii DNA: Organizare de GRUP INFRACTIONAL si TRAFIC DE INFLUENTA..A primit bani pentru ROCHIILE nevestei, MASINA de lux, materiale ELECTORALE

P.c. | 22.01.2015

Pe aceeași temă

Toni Grebla, judecator al Curtii Constitutionale,  a fost adus cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla este suspectat de trafic de influenta, faptele fiind comise in 2010-2015. Procurorii DNA l-au pus sub urmarire penala, acuzindu-l de organziarea unui grup infractional in forma continuata si de trafic de influenta.

Surse judiciare au declarat ca Toni Grebla ar fi primit 56.000 de euro de la afaceristul Ion Bircina, finul sau, in schimbul unor interventii la functionari publici, relateaza HotnewsSurse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Toni Grebla este suspectat ca ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW si doua rochii pentru sotie de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia.

Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, finul lui Toni Grebla, este un afacerist de etnie romă, condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost judecat și un fost șef de la ANRE și parlamentarul UDMR, Olosz Gergely.  Bîrcină a fost cercetat de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzat că a dat mită pentru contracte în energie, conform TVSUD.ro

 

UPDATE: Procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele deputatilor PSD Iulian Iancu si Lucian Sova. Cei doi sunt implicati in dosarul judecatorului CCR Toni Grebla, potrivit Agerpres. Iulian Iancu a mintit la iesirea de la DNA, spunind ca a fost audiat intr-un dosar referitor la transporturl membrilor PSD la Bucuresti, in 2012, la lansarea candidatilor PSD pentru alegerile parlamentare.

Potrivit unui comunicat al DNA, Iulian Iancu, deputat și membru al Consiliului Național al PSD, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

De aceeași infracțiune este acuzat și Lucian Șova, deputat și vicepreședinte al organizației PSD Bacău.

 

UPDATE.O surpriza uriasa. Regretam acest eveniment. DNA trebuie sa duca pana la capat cercetarile””, a spus Augustin Zegrean, presedintele CCR, intr-o conferinta de presa. Zegrean.

Presedintele Curtii Constitutionale a mai afirmat ca ii va cere lui Grebla o declaratie de incompatibilitate. “Activitatea noastra nu este afectata. Noi putem judeca daca suntem minimum 6, dar sper sa nu ajungem acolo”, a mai spus Zegrean.

UPDATE  Curtea Constitutionala precizeaza intr-un comunicat de presa ca judecatorii CCCR sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala si nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala "decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

 

UPDATE: Parlamentarul Lucian Sova ar fi vizat in dosarul in care este urmarit penal judecatorul CCR, Toni Grebla, au declarat surse judiciare pentru Agerpres. Sova a fost deja adus la DNA joi la pranz, transmit televiziunile de stiri. Lucian Sova a fost secretar de stat la Ministerul Economiei.

 

UPDATE: Omul de afaceri Ion Bircina, finul judecatorului din cadrul Curtii Constitutionale Toni Grebla, a fost audiat joi la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Ion Bircina a declarat, la sosirea la DNA, ca nu a dat niciodata mita si ca a fost "doar baiat destept", adaugand "am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei". Intrebat daca i-a dat si lui Toni Grebla din banii lui, Bircina a raspuns: "Pai ne dam de la tata la fiu, de la fiu la tata, dumneata nu stii cum e?"

 

CITITI SI: Omul de afaceri Ion BIRCINA, finul lui Toni Grebla, audiat la DNA: Nu am dat MITA la nimeni, am fost doar baiat DESTEPT. Nu am fost PROTEJAT in nicio AFACERE

 

UPDATE: Generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, mason, Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, a fost adus cu mandat de către anchetatori, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, urmând să dea declaraţii în acelaşi dosar în care judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este suspectat de trafic de influenţă, relateaza Mediafax.

 

CITITI SI: Generalul Bartolomeu SAVOIU, Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, adus cu mandat la DNA, pentru declaraţii în dosarul judecătorului Toni GREBLA

 

Ora 10:00 Presedintele CCR Augustin Zegrean a declarat joi, intrebat despre cum afecteaza situatia Toni Grebla Curtea Constitutionala, "sigur, bine pentru curte nu e, dar nu inseamna ca oricine merge acolo este vinovat, sa vedem".

Presedintele CCR a precizat ca Toni Grebla isi desfasoara deocamdata activitatea la CCR in mod normal, punandu-se problema suspendarii sale de abia daca va fi pus sub acuzare.

 

Ora 9:42 Toni Grebla a declarat, la iesirea de la DNA, ca nu a mai facut afaceri din 22 decembrie 2013, cand a fost numit judecator la CCR, si pana in prezent, si ca nu detine actiuni la societati comerciale. "Ceea ce se sustine nu are nicio legatura cu activitatea de la CCR", a mai afirmat fostul senator PSD, adaugand: "Imi pericliteaza imaginea, de aia ma si deranjeaza foarte mult."

"Nu e o ferma de struti, e o gospodarie taraneasca in care sunt si vreo sapte struti. Nu incasez niciun ban acolo. La sapte struti te costa mai mult intretinerea decat venitul", a mai declarat Toni Grebla.

 


 

Ora 9:34 Toni Grebla ar fi primit foloase de la finul sau pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia


"Nu stiu de ce am fost adus", a declarat Toni Grebla la sosirea la DNA, adaugand, ca raspuns la o intrebare ca nu detine afaceri private.

Intrebat daca a primit bani de la vreo persoana pentru a lua la Curtea Constitutionala o decizie in favoarea acesteia, Toni Grebla a raspuns: "Exclus asa ceva".
 

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008

 

Raportul DNA

COMUNICATUL DNA AICI

Romania Libera informeaza ca, potrivit DNA, între anii 2010 – 2015, numitul TONI GREBLĂ, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior de judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la numitul BÎRCINĂ ION, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

 

- în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe S.C. HERMES COMIMPEX S.R.L., S.C. AGENA SYSTEMS S.R.L., S.C. ELECTRIC SERVICE ORIENT S.R.L. şi S.C. ELECTRO CONSTRUCT SYSTEM S.R.L. – firme controlate de BÎRCINĂ ION), în echivalent de 56.070 euro;

- în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a postului telefonic  înregistrat pe S.C. POWER PLUS S.R.L.;

- în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soţia sa);

- în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare: şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină de 6 şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale.

 

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de BÎRCINĂ ION, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.).

 

2. În perioada 2010 – 2015, numitul TONI GREBLĂ, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), astfel cum sunt reglementate de Legea nr.31/1990 modificată, în mod ocult şi prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate prev. de art.102 lit.b şi c rap. la art.110 şi art.82 alin.1 lit.a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi senatorului).

Judecătorul CCR mai este acuzat şi că ar administra în fapt o fermă dar pentru care nu a menţionat nici un venit în declaraţia de avere. Surse judiciare susţin că acestă situaţie contravine legislaţiei.

în mod neîntrerupt, numitul TONI GREBLĂ a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu ferma agricolă situată în com. Teleşti, satul Şomăneşti (tarlaua 100, parcela 1), jud. Gorj şi respectiv S.C. ELECTRA BALISTIC S.R.L. (societate la care fiii săi, au calitatea de asociaţi cu câte 2% fiecare, iar PRUNDIANU MIHAI este asociat cu 57%), având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică).

 

Conform declaraţiilor de avere, TONI GREBLĂ nu recunoaşte existenţa vreunor venituri sau proprietăţi în legătură cu ferma de creştere a struţilor din com. Teleşti.

 

Din înscrisurile de la dosar rezultă că ferma agricolă din com. Teleşti, satul Şomăneşti, se află pe un teren al căror acte de proprietate (titlul de proprietate 101601/10.11.1992, Hotărârea nr.161/14.09.1992) pe numele– soacra lui TONI GREBLĂ – au fost semnate de către TONI GREBLĂ, în calitate de prefect al jud. Gorj la acea dată şi respectiv de preşedinte al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

 

Potrivit procurorilor DAN Toni Greblă ar fi fost implicat într-o mică reţea de exporturi ilegale de produse în Federaţia Rusă. Procurorii au reţinut în cazul său următoarele:

"În fapt, începând cu luna august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION  CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul”  au iniţiat raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) şi demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic, cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

De asemenea în august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export pentru omul de afaceri BÎRCINĂ ION, respectiv export produse agro-alimentare  cu eludarea normelor vamale, mai exact prin  folosirea  la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal.

ION BÎRCINĂ sprijinit de Greblă a întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării la export, rezultă deci şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art.12 lit.a din Legea nr.78/2000 modificată", susţin procurorii DNA

Ion Bircina, implicat in condamnarea fostul senator UDMR, Olosz Gergely

 

Fostul senator UDMR, Olosz Gergely, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Decizia a fost dată de Tribunalul Bucureşti. Ion Bircină, cel care a cumpărat influenţa fostului parlamentar, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.


Milionarul gorjean de etnie romă Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, condmanat la patru ani cu executare, este cel care i-a promis şi i-a dat bani deputatului UDMR Gergely Olosz. Fiica acestuia, Mihaela, a fost năşită de soţii Mihaela şi Toni Greblă- senator PSD-preşedintele Comisiei Juridice din Senat.

Potrivit DNA, în perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.

Astfel, în perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la cei trei suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială tip off shore. "Din suma pretinsă, Power Plus SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin".

"Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ România şi CEZ Distribuţie SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte: să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică dintre SC Power Plus SRL şi SC CEZ Vânzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL (firmă din grupul Bîrcină); contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ Distribuţie SA şi SC Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă)", au precizat procurorii.
 

Fostul senator PSD Toni Grebla a fost numit in decembrie 2013 judecator la Curtea Constitutionala


Toni Grebla este de profesie avocat si a fost de- lungul timpului presedinte al Comisiei juridice din Senat iar apoi membru in aceasta comisie.

Juristul Toni Grebla s-a nascut la 30 decembrie 1953, in comuna Sadova din judetul Dolj. In 1978 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucuresti.

In perioada 1980-1989 a fost avocat in cadrul Baroului Gorj. A ocupat functia de prefect al judetului Gorj in perioadele 1990-1993 si 2000-2003.

Este membru PSD din 1997 si al FSN din 1990.

A fost senator de Gorj, in Colegiul uninominal nr. 2, in legislatura 2008-2012. In urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obtinut cel de-al doilea mandat de senator tot in Colegiul nr. 2 din Gorj, pe listele USL (PSD), cu 57,04% (43.048 voturi).

A publicat numeroase articole in ziare si reviste de specialitate.

Este casatorit si are doi copii.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22