Moneda ruseasca, un nou MINIM ISTORIC. Rubla atinge cea mai scazuta rata de schimb in raport cu euro

T.d. | 28.10.2014

Pe aceeași temă

Rubla a atins, marti, cea mai scazuta rata de schimb in raport cu euro, de la introducerea pe piata a monedei unice europene, in 1999. Euro atinge, in premiera, pragul de 54 de ruble, un nou minim istoric pentru moneda ruseasca, potrivit Gandul.

Anunţul vine după prăbuşirea preţului petrolului. Acesta a început să scadă din luna iunie, de la un preţ de 115 dolari pe baril, şi a ajuns în prezent la circa 86 de dolari pe baril.

Deprecierea a avut consecinţe deosebit de severe pentru Rusia, tara care se bazează pe veniturile obţinute din taxele pe exporturile de petrol pentru a-şi finanţa bugetul de stat. Kremlinul poate satisface angajamentele curente de cheltuieli doar cu petrolul ajungând la un preţ de 90 de dolari pe baril. Orice alt preţ mai mic va forţa guvernul de la Moscova fie să crească împrumuturile, fie să taie din cheltuielile planificate.
 

Pierderi de 85 de miliarde de dolari

Îngrijorarea este atât de mare în Rusia încât ministrul Finanţelor a descris draft-ul bugetului ajuns, vineri, în faţa Parlamentului, care presupune că preţul mediu al petrolului va fi de circa 100 de dolari pe baril în perioada 2015 - 2018, ca fiind bazat pe "o realitate economică alternativă". Ministrul caută acum să taie chiar şi 10% din buget în încercarea de a compensa veniturile mai scăzute din petrol pe acea perioadă de timp.

Aceste temeri au făcut capitalul străin să părăsească Rusia. Banca centrală a raportat ieşiri de capital de 85 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale lui 2014. Acest lucru a pus o presiune uriaşă asupra rublei, scăzându-i valoarea în raport cu alte monede şi forţând banca centrală să cheltuiască peste 15 miliarde de dolari, doar în octombrie, în încercarea de a stopa declinul monedei naţionale.

Rubla rusească a mai atins un minim  istoric în raport cu euro şi pe 13 octombrie, evoluţia sa fiind afectată de criza din Ucraina şi de consecinţele acesteia asupra Rusiei, dar şi de scăderea cotaţiilor petrolului. Atunci rata de schimb era de 51,258 de ruble pe euro.

Un alt record anterior a fost înregistrat în perioada anexării Crimeei de catre Kremlin.

CITESTE SI:

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22