MAE roman, despre declaratia vicepremierului ungar privind condamnarea deputatului UDMR Marko Attila: Un gest nepotrivit si neadecvat. Deciziile Justitiei trebuie respectate FARA EXCEPTIE

T.d. | 27.11.2014

Pe aceeași temă

Bucurestiul reactioneaza in privinta declaratiilor vicepremierului ungar, Zsolt Semjen. Oficialul s-a declarat “socat” de sentinta data in cazul deputatului UDMR Marko Attila. Curtea de Apel Ploiesti, l-a condamnat miercuri, definitiv, pe Attila la trei ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile. Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) considera “nepotrivite” si “neadecvate” declaratiile lui Semjen, potrivit unui comunicat de presa citat de Ziare.com.

"Apreciem ca fiind cel putin nepotrivit si neadecvat gestul unui inalt oficial politic ungar de a se pronunta asupra unei decizii definitive judecatoresti a unei instante romane. Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste, conform legii penale romane, indiferent de apartenenta politica sau originea etnica a celui in cauza”, transmite MAE roman.

Ministerul de Externe de la Bucuresti mai transmite ca: “Independenta Justitiei este un principiu fundamental al oricarui stat european de drept, iar deciziile Justitiei trebuie respectate fara exceptie, de catre toti".

"Mai mult decat atat, nu pot fi facute conexiuni intre acest dosar penal si procesul de retrocedare a unor bunuri imobile apartinand minoritatilor nationale, in care statul roman a solutionat in numar semnificativ cererile depuse", se mai arata in precizarea MAE.
 

"Socata", Budapesta acuza Romania de "renationalizare"

Miercuri, vicepremierul ungar Zsolt Semjen declara ca Guvernul ungar a fost "socat" sa afle ca Marko Attila, un etnic maghiar deputat in Romania, a fost condamnat definitiv cu suspendare intr-un caz de restituire a proprietatii Bisericii Reformate.

Eforturile Guvernului roman de renationalizare a unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko, sunt inacceptabile, a spus Semjen.

CITESTE SI: Deputatul UDMR, Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Budapesta se declara SOCATA si acuza Guvernul roman de RENATIONALIZARE

In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite. Imobilul in care functioneaza colegiul si alte proprietati bisericesti au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.

Deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Ploiesti la 3 ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile.

Dosarul in cauza a fost inceput de DNA in urma cu 4 ani. Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, si pe alti doi acuzati, toti trei facand parte in trecut din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor de cetateni ce apartin minoritatilor nationale din Romania.

Cei trei acuzati au intocmit, in anul 2002, o nota de constatare falsa in care aratau ca un imobil situat in Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, ar fi fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22