Deputatul UDMR, Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Budapesta se declara SOCATA si acuza Guvernul roman de RENATIONALIZARE

T.d. | 26.11.2014

Pe aceeași temă

Curtea de Apel Ploiesti l-a condamnat, miercuri, pe deputatul UDMR Marko Attila la trei ani de inchisoare cu suspendare. Decizia este definitiva si a fost luata intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile, potrivit Ziare.com.

Marko Attila este implicat si in dosarul fostei sefe a DIICOT, Alina Bica, DNA avand o cerere trimisa catre Parlamentul Romaniei de incuviintare a arestarii sale.

In prima instanta, deputatul UDMR primise aceeasi pedeapsa, dar cu executare. Judecatorii l-au gasit vinovat de abuz in serviciu.

In cazul celuilalt dosar recent, membrii Comisiei juridice din Camera Deputatilor au amanat insa miercuri dezbaterea cererii ministrului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Marko Attila (UDMR) si Catalin Teodorescu (PDL).

Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice si pe alti doi acuzati, toti trei facand parte in trecut din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor de cetateni ce apartin minoritatilor nationale din Romania.

Cei trei acuzati au intocmit, in anul 2002 o nota de constatare falsa in care aratau ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, ar fi fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.

Marko Attila este cercetat si in dosarul fostei sefe a DIICOT, Alina Bica, el facand parte din Comisia din ANRP care dispunea acordarea de despagubiri. Procurorii DNA au cerut Parlamentului aviz de arestare pentru deputatul UDMR, el facand parte din grupul care a produs statului un prejudiciu de 61 de milioane de euro, prin supraevaluarea unei despagubiri pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita din Bucuresti.

In acest dosar, au fost deja arestate preventiv Alina Bica si Crinuta Dumitrean, fosta sefa a ANRP. Oana Vasilescu, fosta vicepresedinta a ANRP si membra a Comisiei Centrale a ANRP, a fost pusa sub control judiciar.
 

Reactia Ungariei

Guvernul ungar s-a declarat “socat” sa afle sentinta data in cazul lui Marko Attila, potrivit vicepremierului ungar, Zsolt Semjen, potrivit Hotnews.

Eforturi ale Guvernului roman de renationalizare a unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko Attila, sunt inacceptabile, a declarat Semjen.

In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite.

Imobilul in care functioneaza colegiul, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22