Livia Stanciu, sefa Inaltei Curti: Afirmatiile lui Traian Basescu despre justitie ne DECREDIBILIZEAZA ca tara

P.c. | 07.04.2015

Pe aceeași temă

Livia Stanciu, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a comentat declaratiile critice la adresa justitiei facute aseara de Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei. Ea considera ca astfel de declaratii prejudiciaza imaginea Romaniei si a sublinat faptul ca nu se va lasa intimidata de declaratiile politicienilor, relateaza ziare.com

 

"Foarte rar, si vorbesc in nume personal, m-as lasa intimidata de reactii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfasoara judecatorul Livia Stanciu", a subliniat presedintele ICCJ.
 

Stanciu a afirmat ca Basescu a sustinut Justitia in trecut insa acum declaratiile sale descalifica Romania ca tara: "Am admirat pozitiile presedintelui Basescu din acea perioada cand reactiile pe care le-a avut vizavi de sistemul judiciar le-am apreciat ca fiind corecte, pentru ca de multe ori in ultimii ani au fost reactii compatibile cu judecatorii supremi. Aceste atacuri nu fac altceva decat sa ne descalifice, sa pierdem din ce in ce mai mult in credibilitate ca tara si la acest lucru ar trebui sa se gandeasca cei care isi exprima puncte de vedere cu privire la activitatea magistratilor".

 

Livia Stanciu a precizat ca afirmatia pentru care a criticat-o Basescu a fost scoasa din context de presa. "S-a spus in presa ca presedintele ICCJ a sustinut ca va fi alaturi de DNA. Dragii mei, am spus ca vom fi partenerii DNA in lupta impotriva fenomenului coruptiei. V-as intreba pe dumneavoastra si pe orice cetatean de rand, si in sensul acesta trebuie interpretate, o justitie toleranta cu coruptia si coruptii s-ar bucura de increderea cetatenilor? Judecatorul, daca in urma analizarii tuturor probelor, ajunge la concluzia ca persoana se face vinovata, un judecator care nu e tolerant cu coruptia nu trebuie sa fie tolerant cu persoana", a continuat Livia Stanciu.
 

CITITI SI: Traian Basescu, despre Justitie: Trebuie facuta pe baza demnitatii umane. Nu exclud posibilitatea unor CONDAMNARI NEDREPTE. Critici la DNA, Inalta Curte si guantanamizarea procurorilor

 

Asistam la o dezlantuire a coruptiei in tara

 

Livia Stanciu a mai spus ca "toate institutiile statului, cu deosebire cele din sistemul judiciar, au obligatia de a mentine, sustine, intari institutiile statului, precum DNA, in combaterea coruptiei. DNA a fost creata pentru a proteja societatea impotriva celei mai perfide forma de criminalitate, coruptia".

 

Ea considera ca atacurile la adresa Justitiei din ultima perioda sunt semnul unei dezlantuiri a coruptiei in tara:"Cred ca ar trebui sa ne intrebam cu totii de ce se intampla aceste lucruri in societate - sistemul de justitie din Romania a aratat faptul ca a reusit sa impuna respectarea legii indiferent de nivelul ierarhic pe care il detine persoana in cauza. Institutiile s-au reformat pentru ca oamenii care activeaza in sistemul judiciar au inteles ca nu trebuie sa fie dependenti de cei care au creat acele institutii sau de cei care au i-au numit. Ei trebuie sa fie dependenti doar de lege. Din pacate asistam la atacuri din ce in ce mai multe, extrem de dure, de cele mai mutle ori nejustificate. Pentru ca asistam la o dezlantuire inovativa a coruptiei in tara", a spus sefa ICCJ, citata de stiripesurse.ro

 

Traian Basescu : Coldea, Kovesi, Stanciu, responsabilii unui mod ravasit de a face justitie

 

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat aseara ca nu exclude faptul ca in ultimul timp ar putea exista condamnari nedrepte si a criticat afirmatiile Liviei Stanciu, presedinta ICCJ, care spusese ca sustine DNA: "Stiti cum vad eu omul dus la arestare? Ca o musca care are pe umerii sai toate institutiile statului. Am vazut si declaratiile doamnei presedinte al Inaltei Curti, care a spus ca va fi un partener al DNA. Zau? Ce sanse are acuzatul cind stie ca presedintele Inaltei Curti a spus ca e partenerul DNA?

 

CITITI SI: Traian Basescu, noi critici la adresa justitiei: Arestarile in vederea obtinerii marturisirilor incalca drepturile omului si dreptul la demnitate

 

Basescu a spus ca nu ii suna pe Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, Florian Coldea, directorul adjunct al SRI, si Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru ca ei sunt artizanii acestui mod de a face justitie: "Din sila nu ii sun. Ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie. Am primit lectia Nitu. Il sunasem pentru ca aveam o problema de clarificat cu el. Nu avea nici o legatura cu dosarul fiicei mele. Trebuia sa innoiesc autorizatia de portarma."
 

E nevoie de o lege a raspunderii magistratilor

 

Basescu a mai spus ca in timpul mandatului sau nu existau atatea arestari si ca e absoluta nevoie de o lege a raspunderi magistratilor deoarece primul reflex al procurorilor este arestarea: "In timpul meu nu se intimpla la nivelul asta. Voiculescu, Nastase, Fenechiu, Remes, Muresan - toti erau in libertate. Moda arestarilor a inceput dupa finalul mandatului meu. Moda arestarilor e o pasiune a sefilor ca sa-si mai ia un mandat la DNA sau mai stiu eu unde. Astfel de abordari va face un deserviciu institutiilor, le va decredibiliza


Nu vreau sa atac justitia, nu vreau sa compromit ce s-a facut in mandatul meu. Procurorul sa o faca cu legea in mana. Imi aduc aminte de o doamna Iordache, au nenorocit-o, au bagat-o si la beci. A castigat femeia pe toate nivelurile, dar e nenorocita. Uitati-va la cei 18 vamesi de la Otopeni, achitati toti in toate instantele. Acum, statul roman trebuie sa le plateasca salariile. 
 

CITESTE SI: Cristi Danilet (CSM): Traian Basescu ar trebui sa fie mai rezervat in a critica Justitia

 

Legea raspunderii magistratilor trebuie sa existe, atit timp cit primul reflex al procurorilor e sa bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie sa se opreasca. Un om tinut in arest in mod abuziv fara probe concrete, doar pina spune ce vrea sa auda procurorul, e torturat. Justitia trebuie sa aplice legea si nu abuzul. In timpul mandatului meu au fost condamnati 9-10 ministri, unul nu a fost arestat. De ce trebuie arestat? Ma intreb de ce judecatorii nu tin cont ca orice om are dreptul al demnitate? Judecatorul care spune "du-te la arest 30 de zile" in acel moment il lipseste pe cel acuzat de sansa de a se apara" a spus fostul presedinte.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22