LIVE TEXT Camera Deputatilor dezbate VOTUL din DIASPORA. PONTA vrea VOT ELECTRONIC si modificarea LEGII ELECTORALE. ORBAN: Ponta sa DEMISIONEZE

P.c. | 25.11.2014

Pe aceeași temă

Camerei Deputatilor va dezbate astazi, la solicitarea PNL, problemele aparute la organizarea votului din diaspora. La aceste dezbateri au fost invitati premierul Victor Ponta si noul ministru de Externe, relateaza Hotnews.

 

12:00 - Sedinta s-a incheiat. Victor Ponta raspunde la intrebarile jurnalistilor, spunand ca saptamana aceasta se va decide daca PSD va ramane la guvernare. Premierul anunta  a Guvernului dupa data de 10 decembrie. "Important e sa asiguram o guvernare buna si eficienta, mai ales ca s-au terminat alegerile. Nu renuntam la cota unica, nu marim nicio taxa si niciun impozit. Putem indexa pensiile. Este si pentru noi ocazia ca toate aceste lucruri neadevarate - cum ducem tara in Rusia, ca desfiintam DNA", a spus el referindu-se la acuzele aduse incampanie.

 

11:47 - Victor Ponta ia cuvantul pentru a da raspuns la observatiile colegilor sai, exceptandu-l pe Ludovic Orban, conform ziare.com
 

Premierul a prezentat noi cifre, despre votul de la Paris sau Chisinau. "Nu s-a pus problema de impiedicare, pentru ca au votat mult mai multi cetateni, ci problema inadvertentei legislative", a sustinut el, aratandu-se convins ca Parlamentul va lua cele mai bune masuri.
 

"As vrea sa luam deciziile rational, cu bun simt, nu cu bufonerii (...) in 2007-2008 romanii plecau din tara cand unii la transporturi furau cu sutele de milioane, cum a zis Vasile Blaga in 2009 ca Ludovic Orban trebuie arestat (...) Multi romani au considerat ca aici e o tara unde bunfonii si hotii sunt la putere. Daca nu era pe lista USL, Ludovic Orban nu era acum deputat", i-a replicat Ponta lui Orban, spunand ca problemele se rezolva cu solutii concrete, nu cu "bufonerii".

 

11:46 - Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor, a atras atentia asupra riscurilor pe care le introduce votul electronic. "Felul in care el se organizeaza pentru a-i asigura caracterul secret si direct, va rog sa il aveti in vedere la orice fel de lege pe care o veti face, pentru ca altfel riscam sa viciem atat de mult procesul electoral incat el sa nu mai conteze. Sper ca acest lucru nu se va intampla", a spus el.

 

11:44 - Pozitii similare si propuneri au facut mai multi deputati, printre care si Eugen Tomac (PMP), care a vorbit despre votul in Republica Moldova.

 

11:38 - Deputatul pentru diaspora, Mircea Lubanovici, reaminteste ca dupa turul intai, premierul Ponta a declarat public ca "daca ramane un singur roman din diaspora care nu va vota, toti cei din MAE trebuie sa plece acasa", fiind aplaudat de parlamentarii opozitiei. "Ati venit astazi si incercati sa ne amagiti din nou, dati vina pe parlament, cand in mod legal guvernul este cel care organizeaza alegerile. Este inuman tratamentul aplicat celor plecati din tara", a mai declarat deputatul, adaugand ca este "ridicol si revoltator" ca la 25 de ani de la revolutie Executivul a ingradit dreptul la vot, un drept fundamental.
 

Totodata, Lubanovici l-a felicitat pe noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu si i-a cerut "in numele romanilor din diaspora" sa faca "reforma consulatelor din diaspora". "Ati trimis acolo oameni pe baze politice si mai putin pe baza de competente", a mai spus el.

 

Declaratii Ludovic Orban: Vinovatii trebuie sa plateasca pentru ceea ce s-a intamplat in diaspora. Victor Ponta trebuie sa-si dea demisia

 

Deputatul PNL Ludovic Orban: "Mi-am dat seama ca Victor Ponta nu a inteles nimic din ce s-a intamplat. Am crezut ca a pastrat o forma de decenta si bun simt. Am crezut ca va gasi unica solutie morala de a nu participa la aceasta dezbatere: demisia din functia de prim-ministru. Domnul Ponta a spus ca nu trebuie gasit cine e de vina si cine trebuie sa plateasca. Dimpotriva! Ce s-a intamplat este atat de grav, incat rolul acestei dezbateri e de a gasi vinovatii si de a-i pune sa plateasca pentru ce li s-a intamplat cetatenilor din diaspora".


Orban a spus ca romanii din diaspora au fost supusi la "crunte umilinte" si a citit pasaje din scrisoarea unei romance din Paris, care nu a putut vota. Ludovic Orban reaminteste ca legea Alegerii presedintelui prevede pedepse cu inchisoarea pentru orice impiedica dreptul la vot si cere Parchetului General sa trateze cu toata seriozitatea dosarul deschis in urma celor intamplate in acest an in diaspora.

 

Declaratii Victor PONTA: Legea 370 trebuie modificata, fiind depasita de realitatea emigratiei masive a romanilor in UE

 

Premierul Victor Ponta a declarat, marti dimineata, intr-un discurs in fata Parlamentului pe tema votului din diaspora, ca legea privind organizarea alegerilor trebuie schimbata, deoarece "este depasita de realitatile demografice".

 

Ponta a propus, la dezbaterea din Parlament, introducerea votului prin corespondenta sau a votului electronic, precum si sa se dea "unei autoritati aflate in subordinea Parlamentului, asa cum este Autoritatea Electorala Permanenta, sarcina organizarii votului". Premierul a aratat ca "MAE nu are atributia de a organiza alegerile. Au raspuns politic doi ministri. (Corlatean si Melescanu - n.red.)."
 

Victor Ponta a afirmat ca "exista doar 500 de mii de cetateni romani care au declarat ca au domiciliul in strainatate", adaugand ca doar 10% din romanii din diaspora au votat si ca autoritatile nu puteau sti unde exista cele mai mari aglomerari de cetateni romani, pentru a organiza mai multe sectii. "Am platit pretul politic pentru ceea ce s-a intamplat", a mai spus primul ministru.

 

Ponta a aratat ca solutia este "fie votul prin corespondenta, fie votul electronic". El a adaugat ca cea de-a doua solutie este "de a da unei autoritati aflate in subordinea Parlamentului, asa cum este Autoritatea Electorala Permanenta, sarcina organizarii votului. MAE nu are atributia de a organiza alegerile. Au raspuns politic doi ministri."

 

*


"Dezbaterea politica ceruta de PNL va avea loc marti, la ora 10,00. Cred ca premierul a confirmat ca va fi prezent, oricum e obligat sa vina, conform Regulamentului Camerei, si, mai mult ca sigur, domnul prim-ministru va fi prezent", a spus secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, dupa sedinta Biroului permanent de luni, scrie Agerpres.
 

Premierul Victor Ponta si noul ministru de Externe au fost invitati, saptamana trecuta, in plenul Camerei Deputatilor, la o dezbatere asupra votului din diaspora. 
 

CITITI SI: VIDEO Monica MACOVEI face o noua PLANGERE la PARCHET, impotriva celor care au IMPIEDICAT votul in DIASPORA

 

Potrivit solicitarii inaintate de grupul deputatilor PNL Biroului permanent al Camerei Deputatilor, tema dezbaterii o reprezinta "organizarea deplorabila, de catre Guvernul Romaniei, in sectiile de vot din strainatate a celor doua tururi de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei".
 

"Consideram absolut necesara si urgenta o astfel de dezbatere in contextul in care dreptul constitutional la vot al zecilor de mii de romani din strainatate a fost in mod flagrant incalcat prin faptul ca nu au putut vota, iar imaginea Romaniei in plan international a avut enorm de suferit. Modul defectuos in care Guvernul Ponta a organizat procesul electoral in strainatate a condus chiar si la aparitia unor situatii in care cetatenii romani care s-au prezentat la vot si nu au putut vota au fost umiliti si bruscati ajungandu-se inclusiv la confruntari cu fortele de ordine locale", se arata in cererea liberalilor.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22