Klaus Iohannis critica propunerea noului Cod Fiscal: Este construit dupa programele PNL. Un exercitiu de imagine al Guvernului

T.d. | 20.02.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis sustine ca premierul Victor Ponta nu a discutat cu el inainte sa anunte propunerea privind noul Cod Fiscal. In plus, presedintele considera ca Executivul a copiat initiativele PNL in elaborarea noului Cod.

E un lucru interesant ca exercitiu teoretic. Ca exercitiu practic, nu mi se pare”, a spus Iohannis cu privire la noua propunere de Cod Fiscal.

Seful statului a critica initiativa Guvernului Ponta, despre care spune ca e copiata dupa propunerile PNL.

Pe ansamblu, toate propunerile sint luate din programele PNL sau ale mele. E foarte frumos sa spui electoratului Nu mai platiti impozite, benzine. Dar apare o problema in buget, inseamna ca nu mai finantezi scolile, spitalele. Aceste lucuri trebuie facute dupa analize serioase, nu intr-o luna”, sustine Iohannis.

“E o situatie cam cum am avut-o in toamna trecuta, cind de pe o zi pe alta s-a redus CAS cu 5%. Ca si acum, reducem TVA, reducem cota unica, accizele. Si atunci de unde se colecteaza bani de la buget?”, puncteaza seful statului.

Exista solutii, ele au fost prezentate de mine si de PNL. Semnul mare de intrebare pe care mi-l pun e cum poate Guvernul sa vina cu un program de reduceri de taxe fara sa spuna de unde astupi gaura?”, argumenteaza Iohannis.

CITESTE SI: Klaus Iohannis: DNA recredibilizeaza clasa politica. E necesara mai putina TELEJUSTITIE

In ce priveste un nou acord cu FMI, liderul de la Palatul Cotroceni indeamna la dialog interinstitutional.

“(Un nou acord cu FMI - n.r.) este una din chestiunile care trebuie foarte bine gindite intre mai multi actori. Mi se pare ca nu e doar treaba Guvernului. Chestiunea nu e simpla, pentru ca sint argumente foarte serioase pro si contra. Daca ar fi venit ministrul Finantelor sa spuna "Noi ne pregatim sa intram in zona euro, nu poti sa intri direct, trebuie doi ani de pregatire, un program de rate fixa la schimb, si nu vrem acord cu FMI fiindca inclocuim ancora FMI cu ancora ERM 2" - ar fi fost o explicatie buna si as fi acceptat-o”, mai arata Klaus Iohannis.

Dar asa, sa ne spuna ca nu mai e nevoie, de ce? Se iau in Guvern deciziile doar asa, fara a se cunoaste motivele? Mi se pare destul de grav”, atrage el atentia.
 

Darius Valcov nu mai vrea acord cu FMI

Darius Valcov, ministrul Finantelor, a declarat miercuri seara ca acordul cu Fondul Monetar International (FMI) “foarte probabil” nu va fi prelungit dupa expirarea acestuia, in septembrie 2015.

El a fost intrebat, la Realitatea TV, daca are acordul Fondului pentru masurile anuntate in cadrul sedintei de guvern, si care prevad, intre altele, o reducere sensibila a TVA si modificari de taxe si impozite.

"Nu l-am cerut", a raspuns el, argumentand ca acordul cu FMI expira in septembrie 2015, iar masurile anuntate in proiectul de Cod Fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Asta inseamna ca acordul nu se mai prelungeste?”, a fost intrebat el de moderatoare. "Foarte probabil", a raspuns el.

Darius Valcov a afirmat ca, atat timp cat Romania se afla in parametri macroeconomici "mai mult decat corecti" si inregistreaza, in 2014, a 5-a crestere economica din Uniunea Europeana, "am depasit de mult stadiul in care trebuie sa vina profesorul sa ne arate unde e tabla si unde e usa. Trebuie sa avem doar dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri", a punctat ministrul Finantelor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22