Insarcinatul cu Afaceri al SUA se intalneste cu sefii celor doua Camere parlamentare

T.d. | 13.05.2015

Pe aceeași temă

Mai multi ambasadori se intalnesc, miercuri, la Senat cu presedintii celor doua Camere parlamentare. Este vorba despre reprezentantii diplomatici ai SUA, Marii Britanii, Germaniei si Olandei. Ei urmeaza a discuta cu presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si cu cel al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Intalnirea are loc la solicitarea insarcinatului cu Afaceri al Statelor Unite la Bucuresti, Dean Thompson, si a inceput la 16.30 la Senat, potrivit HotNews.

Marti, fostul presedinte Traian Basescu a criticat interventia “ostentativa” insarcinatului cu afaceri al SUA la Bucuresti in Parlament, in contextul incercarii de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

"Cand am vazut insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite mergand fara retinere la Parlament si tinand cont de declaratia domnului Zgonea, ca a fost vorba de o interventie pentru nemodificarea Codului de Procedura Penala, chiar am spus: ceva e in neregula. Si nu pentru ca astfel de discutii nu pot sa aiba loc, ci pentru faptul ca ele s-au facut ostentativ. Adica, insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite chiar s-a dus peste seful uneia din Camerele Parlamentului si a cerut raspicat ceva. Astfel de discutii de regula exista. Sau pot exista. Dar ele se petrec discret, fara a da impresia ca vine o Ambasada peste Parlament. Aici cred ca a fost o greseala", a declarat marti fostul presedinte, intr-un interviu acordat site-ului PS News.

Declaratia sa vine dupa ce insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, s-a aflat miercurea trecuta in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), unde a discutat despre proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala: "N-a indraznit nimeni sa vina sa imi spuna: ar trebui sa faceti declaratia asta, ar trebui sa aveti pozitia asta. Sunt zece ani in care n-am vazut asa ceva, dar acum mi s-a parut exagerat ce s-a intamplat, cu vizita direct la Parlament", a comentat Traian Basescu.

Si premierul Victor Ponta a spus ca apreciaza intotdeauna pozitiile ambasadelor, dar e convins ca Parlamentul stie ce decizii sa ia.

Apreciez intotdeauna pozitiile ambasadelor. Sunt convins ca Parlamentul stie ce decizii sa ia”, a spus liderul PSD, saptamana trecuta, in privinta pozitiilor exprimate de ambasadele Marii Britanii si SUA in contextul incercarilor de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

Ambasada SUA la Bucuresti arata, intr-un comunicat, ca este in continuare ingrijorata de modificarile aduse Codului Penal si la Codului de Procedura Penala. Ambasada considera ca introducerea unor astfel de modificari trebuie facuta in mod transparent pentru a se asigura ca nu afecteaza lupta anti-coruptie.

"Ambasada Statelor Unite este in continuare ingrijorata de modificarile aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala. Orice modificari aduse acestor coduri trebuie analizate cu atentie si in mod transparent de toate partile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificari nu submineaza progresele recente obtinute de Romania in consolidarea statului de drept si in lupta anti-coruptie. Asa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori", se arata intr-un comunicat al misiunii diplomatice americane.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22