Horia Georgescu (ANI): Legea privind incopatibilitatea la nivel local, o sansa de scapare pentru baroni

T.d. | 27.06.2014

Pe aceeași temă

Modificarea legislatiei in asa fel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene (CJ) sa poata face parte din consiliile de administratie ale regiilor din subordinea primariilor sau CJ-urilor reprezinta “o portita de scapare” pentru baroni, afirma seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, informeaza stiripesurse.

Printre cei care scapa de bratul legii s-ar putea numara Iohannis, Cancescu, Molot, Nicusor Constantinescu si altii.

Sunt foarte multe procese pe rolul instantelor, peste 100, referitoare la acest tip de incompatibilitate. Sunt dosare la care s-a lucrat foarte mult. Printre cei aflati in aceasta situatie de incompatibilitate se numara Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot, dar si presedintele CJ Constanta, Nicusor Constatinescu si multi alti alesi locali. Un numar si mai mare de dosare sunt in curs de investigare la ANI. Toate sunt puse sub semnul intrebarii (…) cu siguranta toate persoanele cu probleme vor incerca sa-si amane termenele prin diverse tertipuri, pentru a nu ajunge la decizia finala in asa fel incat acesta noua modificare sa intre in vigoare”, spune seful ANI.

CITESTE SI: Seful ANI, despre initiativa legislativa a PSD privitoare la incompatibilitatea alesilor locali: ANI NU SUSTINE PROIECTUL

Georgescu explica mecanismul prin care banii pot fi controlati fara probleme.

Primariile sau consiliile judetene aloca sume acestor regii autonome, dupa care primarul si presedintele de CJ le gestioneaza bugetul fiind parte din consiliul de administratie. Cum ar veni, ei sunt si arbitri si jucatori.  Din istoricul de dosare investigate de ANI, am constatat in peste 700 de cazuri ca tipul acesta de influenta duce la conflicte de interese si la atribuirea preferentiala a unor contracte pe bani publici, catre rude sau firme apropiate. Primarul si presedintele de CJ isi exercita astfel influenta pe toate palierele de decizie, intr-un mod discretionar, netransparent, fara a fi supusi unui control eficient”, spune acesta.

In opinia sefului ANI, legea e menita “sa ofere o portita de scapare celor aflati sau care ar fi fost, in viitor, in vizorul nostru”, arata sursa citata.

CITESTE SI: UPDATE: Proiectul de lege PSD privind incompatibilitatea alesilor locali a fost votat de Camera Deputatilor. 13 LIBERALI au votat PENTRU. Parlamentul SCAPA 1.200 de alesi locali de incompatibilitate

Camera Deputatilor a adoptat, marti, ca for decizional, o lege care taie din autoritatea Agentiei Nationale de Integritate, prin votul partidelor de la Putere, insa si cu spijinul tacit al PNL, care s-a abtinut. Legea scoate din starea de incompatibilitate primarii si presedintii consiliilor judetene care sunt si membri ai adunarilor generale ale companiilor de utilitati de la nivel local, o serie intreaga de alesi locali primind pana acum decizii de incompatibilitate de la ANI,

Camera Deputatilora votat proiectul de lege cu 215 voturi pentru, 36 impotriva si 62 de abtineri. Practic, odata intrata in vigoare, legea i-ar scapa pe multi dintre alesii locali de acuzatiile de incompatibilitate

PSD, PPDD, UDMR, PC si minoritatile nationale aletele decat cea maghiara au votat masiv pentru acest proiect de lege.

PDL si neafiliatii au votat impotriva (in cea mai mare parte), insa colegii democrat-liberalilor din opozitie, PNL, s-au abtinut de la vot, in cea mai mare parte (60 de deputati). 13 liberali au votat insa pentru proiectul de lege sustinut de PSD si aliatii lor de la Putere.

Unul dintre marii beneficiari ai acestei legi este presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, care este primar al Sibiului si se judeca cu ANI intr-un caz de incompatibilitate. El a declarat recent ca va renunta la candidatura la presedintia Romaniei, daca instanta de judecata va confirma decizia ANI de incompatibilitate in cazul lui.

Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22