UPDATE: Proiectul de lege PSD privind incompatibilitatea alesilor locali a fost votat de Camera Deputatilor. 13 LIBERALI au votat PENTRU. Parlamentul SCAPA 1.200 de alesi locali de incompatibilitate

T.d. | 24.06.2014

Pe aceeași temă

Un proiect de lege controversat se afla, marti, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Initiat de sase deputati PSD, proiectul legislativ le da dreptul primarilor si sefilor de Consilii Judetene (CJ) sa faca parte din Consiliile de Administratie ale companiilor de utilitati publice. Odata intrata in vigoare, legea i-ar scapa pe multi alesi locali de acuzatiile de incompatibilitate, transmite Hotnews.

UPDATE 3: Camera Deputatilor a adoptat, marti, ca for decizional, o lege care taie din autoritatea Agentiei Nationale de Integritate, prin votul partidelor de la Putere, insa si cu spijinul tacit al PNL, care s-a abtinut. Legea scoate din starea de incompatibilitate primarii si presedintii consiliilor judetene care sunt si membri ai adunarilor generale ale companiilor de utilitati de la nivel local, o serie intreaga de alesi locali primind pana acum decizii de incompatibilitate de la ANI,

Camera Deputatilora votat proiectul de lege cu 215 voturi pentru, 36 impotriva si 62 de abtineri.Practic, odata intrata in vigoare, legea i-ar scapa pe multi dintre alesii locali de acuzatiile de incompatibilitate

PSD, PPDD, UDMR, PC si minoritatile nationale aletele decat cea maghiara au votat masiv pentru acest proiect de lege.

PDL si neafiliatii au votat impotriva (in cea mai mare parte), insa colegii democrat-liberalilor din opozitie, PNL, s-au abtinut de la vot, in cea mai mare parte (60 de deputati). 13 liberali au votat insa pentru proiectul de lege sustinut de PSD si aliatii lor de la Putere.

Unul dintre marii beneficiari ai acestei legi este presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, care este primar al Sibiului si se judeca cu ANI intr-un caz de incompatibilitate. El a declarat recent ca va renunta la candidatura la presedintia Romaniei, daca instanta de judecata va confirma decizia ANI de incompatibilitate in cazul lui.

Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.

UPDATE 2: Prin proiectul de lege votat astăzi, deputaţii i-au pus la adăpost pe primarii şi pe preşedinţii de Consilii Judeţene de dosarele de incompatibilitate în care riscau să fie condamnaţi definitiv. După promulgarea legii, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleşilor locali, chiar dacă Agenţia Naţională de Integritate a câştigat până acum procesele, scrie Gandul.

Majoritatea parlamentară, cu voturile PSD, UNPR, PC, PPDD şi UDMR, a luat astfel decizia pentru care aleşii locali au forţat în repetate rânduri în ultimii doi ani mâna Guvernului. Principalul sustinator al proiectului de lege a fost vicepremierul Liviu Dragnea.

UPDATE: Primarii și președinții de consilii județene scapă de incompatibilitate chiar dacă fac parte din conducerile companiilor de utilităţi de la nivel local. Camera Deputaţilor a schimbat legea şi le dă aleşilor dreptul de a face parte din conducerea regiilor de apă, transport, termoficare, a firmelor publice care gestionează serviciile de salubrizare, asfaltare de străzi și întreținere de spații verzi, informeaza Digi24.

În favoarea modificării legislative au votat reprezentanţii puterii, ai PPDD şi 13 liberali – 60 dintre aceştia abţinându-se.


Proiectul a fost initiat in 2013 de sase deputati PSD - Axente Ioan (Sibiu), Gheorghe Fraticiu (Sibiu),  Roman Gheorghe (Sibiu), Marian Neacsu (Ialomita), Florin Iordache (Olt) si Covaci Dorel (Timisoara). Ei au depus in data de 8 aprilie 2013 la Camera Deputatilor o initiativa legislativa privind completarea si modificarea legii administratiei publice (215/2001).

Ce prevede initiativa celor 6 PSD-isti:

Astfel, in proiectul de lege se arata ca la articolul 13 se introduc urmatoarele alineate:

  • "Primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ - teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga"
  • "Consiliul de administratie exercita conducerea executiva a asociatiei de dezvoltare intercomunitara si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor".
     

Legea care suprima incompatibilitatea

Proiectul legislativ este cu “bataie lunga”. In primul rand, se consfinteste in clar faptul ca primarii si  presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti de drept in conducerea asa numitelor asociatii de dezvoltare intercomunitara. Ce reprezinta aceste asociatii?

  • Potrivit legii 215, asociatiile de dezvoltare intracomunitara sunt  "structurile de cooperare cu personalitate juridica, de drept privat, infiintate, in conditiile legii, de unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea in comun a unor servicii publice".

Problema era ca, potrivit legii 161 din 2003 care introducea o serie de incompatibilitati, la capitolul alesi locali se arata ca acestia sunt, intre altele, incompatibili cu urmatoarele functii:

  • d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice.

CITESTE SI: Seful ANI, despre initiativa legislativa a PSD privitoare la incompatibilitatea alesilor locali: ANI NU SUSTINE PROIECTUL

Daca initiativa celor sase deputati PSD va trece de Parlament, atunci incompatibilitatea prevazuta de legea 161 este eliminata deoarece, pe langa consfintirea in clar a dreptului primarilor si presedintilor de Consilii Judetene de a face parte din conducerea serviciilor de utilitati publice, se arata ca "orice dispozitie contrara se abroga".

Mizele acestei initiative sunt foarte mari. Aparent, o societate de apa - canal nu prezinta mare interes. La o privire mai atenta, identificam un interes major: bugetele administrate de aceste servicii sau proiectele angajate sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro. De pilda, RAJA Constanta a angajat in 2011 fonduri europene in valoare de 250 de milioane de euro. Prezenta in consiliul de administratie al acestor companii inseamna acces la informatii si capacitatea de a influenta decizia distribuirii fondurilor, mai arata sursa citata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22