Gyorgy Frunda despre cazul Marko Attila: Vinovatia sa trebuie dovedita

P.c. | 04.03.2015

Pe aceeași temă

Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Ponta, a declarat ca vinovatia deputatului UDMR Marko Attila nu a fost inca dovedita de Parchet. Marko Attila este in Ungaria si nu a mai revenit in Romania dupa ce deputatii au aprobat cererea DNA de arestare preventiva in cazul sau, relateaza Agerpres.

 

"Atâta timp cât un cetățean român se află în străinătate și autoritățile românești cer arestarea lui, această cerere este judecată de instanța competentă din țara respectivă. Așa a fost cu cetățeni români și în Germania, și în Franța, și în Statele Unite ale Americii, unde instanțele judecătorești, de obicei, au acceptat cererea de extrădare, în alte cazuri au spus că nu este motiv și nu acceptat cererea de extrădare. În cazul domnului Marko Attila, el este condamnat pentru restituirea unui imobil despre care domnia sa susține că este o hotărâre nedreaptă și injustă, de asemenea cu ceilalți inculpați, și din câte știu eu a atacat această hotărâre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și este a doua urmărire penală de care vorbeam.

 

În această a doua (...), din câte știu, Parchetul nu a cerut instanței arestarea și instanța judecătorească românească nu a dispus arestarea domnului deputat Marko Attila. Atâta timp cât instanța judecătorească românească nu dispune arestarea nu se poate cere extrădarea lui. Nu a avut interdicție de a pleca din țară, nu a avut interdicție de a face altceva, deci decizia lui este pur personală și răspunderea lui este pur personală. (...) Nu, nevinovăția, și asta este o greșeală a percepției românești, este o prezumție absolută, nu el trebuie să își dovedească nevinovăția, ci Parchetul trebuie să-i dovedească vinovăția. Este o foarte mare deosebire. Nu s-a dovedit vinovăția lui", a declarat miercuri, la RFI, Frunda.

 

CITITI SI: Deputatul UDMR Marko ATTILA, urmarit PENAL de DNA, nu se mai intoarce din UNGARIA. El s-ar afla sub PROTECTIA premierul maghiar Viktor ORBAN

 

In opinia acestuia, este vorba despre "un proces de intenție, nimic mai mult". "Când cineva este acuzat sau este o urmărire penală, este dreptul lui să-și decidă tactica, strategia de apărare în procesul respectiv", a adăugat Gyorgy Frunda.

 

Întrebat ce va face UDMR săptămâna viitoare, când se va discuta începerea urmăririi penale pentru Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, Frunda a răspuns: "Din câte știu eu, pentru că nu mai sunt membru al Parlamentului, președintele UDMR a declarat că fiecare deputat și senator al UDMR a votat potrivit conștiinței sale", a spus el.

 

CITITI SI : MAE roman, despre declaratia vicepremierului ungar privind condamnarea deputatului UDMR Marko Attila: Un gest nepotrivit si neadecvat. Deciziile Justitiei trebuie respectate FARA EXCEPTIE

 

Marko Attila, deputatul UDMR a carui arestare preventiva a fost aprobata intr-un dosar in care este cercetata Alina Bica, este in Ungaria, la Budapesta, unde s-ar afla sub protectia lui Viktor Orban, premierul maghiar. Marko Attila a plecat la Budapesta chiar in ziua in care colegii sai au incuviintat cerea de arestare preventiva formulata de DNA, transmitandu-le acestora ca nu poate participa la sedinta, pentru ca este plecat. De atunci, el nu a revenit in tara, desi procurorii anticoruptie l-au citat de mai multe ori.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22