Gheorghe Nichita, aflat in arest la domiciliu, a fost SUSPENDAT din functia de primar al orasului Iasi

P.c. | 22.05.2015

Pe aceeași temă

Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Iasi. Nichita este arestat la domiciliu, fiind suspectat de abuz în serviciu,  in dosarul legat de spionarea iubitei sale cu ajutorul Politiei Locale, relateaza Hotnews.

 

Dan Carlan, prefectul judetului Iasi, a anuntat astazi suspendarea din functie a primarului municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, pe durata arestului la domiciliu: "La data de 22 mai 2015, in termenul legal prevazut de art. 71 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului judetului Iasi privind constatarea suspendarii de drept a exercitarii mandatului de primar al Municipiului Iasi de catre domnul Gheorghe Nichita, pe durata existentei masurii preventive a arestului la domiciliu. Grupul de lucru constituit la nivelul Institutiei Prefectului judetului Iasi, analizand documentele comunicate de catre instanta (Curtea de Apel Bucuresti) precum si prevederile legale aplicabile, a constatat ca, in comunicarea adresata institutiei prefectului, instanta de judecata a inteles sa indice in mod expres aplicarea art. 71 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, articol care reglementeaza suspendarea de drept a mandatului de primar”, se arata in comunicatul semnat de prefectul Iasiului Dan Carlan.


Prefectul recomanda convocarea plenului consiliului pentru ziua de sambata pentru desemnarea viceprimarului care va exercita temporar atributiile primarului Nichita si pentru desemnarea unui nou viceprimar, din randul consilierilor, in locul viceprimarului care va prelua atributiile lui Nichita.
 

Atributiile primarului Nichita vor fi preluate probabil de catre viceprimarul social-democrat Mihai Chirica.

 

Curtea de Apel Bucuresti a decis in 8 mai ca Gheorghe Nichita va fi cercetat in arest la domiciliu.


Procurorii DNA au dispus, pe 1 mai, inceperea actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a primarului Iasiului, Gheorghe Nichita, pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (cinci acte materiale), abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
 

Alaturi de el, au fost retinuti directorul general al Politiei Locale Iasi, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (3 acte materiale) si abuz in serviciu, si Stefan Avirvarei, sef servicu in cadrul Politiei Locale, pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, complicitate la abuz in serviciu, abuz in serviciu, acces ilegal la un sistem informatic si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
 

Tribunalul Bucuresti a decis ca Gheorghe Nichita si cei doi sefi din Politia Locala sa fie cercetati sub control judiciar, decizia fiind contestata la CAB.
 

DNA Gheorghe Nichita ar fi supravegheat ilegal persoane, cu implicarea Politiei Locale

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) il suspecteaza pe Nichita ca ar fi condus un sistem de supraveghere ilegala a anumitor persoane, in acest sens folosindu-se de capacitatile operative ale Politiei Locale din Iasi.

 

Gheorghe Nichita este suspectat de:

instigare la folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informatii;

 instigare la abuz in serviciu;

instigare la acces ilegal la un sistem informatic;

 instigare la operatiuni ilegale cu dispositive sau programe informatice.

 

CITESTE SI: VIDEO Adina Samson, acuzații la adresa primarului Nichita: Erau supravegheate toate persoanele cu care m-am întâlnit. Mi-a spus că-l va trimite pe șeful Poliției Locale să mă urmărească

 

Liviu Mihai Hliboceanu, directorul general al Politiei Locale Iasi, este suspectat de:

folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informatii;

abuz in serviciu.

Stefan Avirvarei este vizat de suspiciuni privind:

folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informatii;

complicitate la abuz in serviciu;

abuz in serviciu;

acces ilegal la un sistem informatics;

operatiuni ilegale cu dispositive sau programe informatice.
 

Procurorii il acuza pe Gheorghe Nichita ca ar fi derulat presupuse activitati ilegale de supraveghere si interceptari asupra anumitor persoane. Mai mult, sustin anchetatorii, primarul din Iasi mergea pana intr-acolo incat ar fi folosit o aplicatie de tip “spy”, dand dispozitii sa fie instalata pe un telefon mobil ce a fost facut cadou ulterior persoanei supravegheate.
 

In cursul lunii aprilie 2015”, explica DNA, “pentru a avea un control permanent asupra activitatilor zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avirvarei Stefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achizitionat un program informatic conceput in scopul de a asigura accesul fara drept la un sistem informatic si a detinut aceasta aplicatie pe care a pus-o ulterior la dispozitia acestuia din urma, in acelasi scop”, se arata intr-un comunicat al Directiei Anticoruptie.

 

CITESTE SI: Gheorghe Nichita a fost dus la DNA Bucuresti pentru audieri. Primarul din Iasi este suspectat ca ar fi folosit Politia Locala pentru supravegherea anumitor persoane

 

In plus, primarul Iasiului ar fi instigat la accesarea ilegala a computerului persoanei supravegheate. Scopul era “de a obtine date informatice referitoare la locatia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mailuri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicatii Skype, WhatsApp”, mai arata procurorii.

 

Ei sustin ca Gheorghe Nichita era “tinut la curent in timp real” cu privire la supravegherea in cauza, chiar si atunci cand primarul nu era in localitate.

 

CITESTE SI:

 

Premierul Ponta, despre Gheorghe Nichita: Nu stiam ca esti arestat preventiv pentru spionarea unei iubite

Stenograme: Gheorghe Nichita a pus polita locala sa-i spioneze iubita. Edilul va fi cercetat in libertate

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22