George Baesu, presedintele ANRP si cei doi vicepresedinti ai institutiei, au DEMISIONAT

P.c. | 02.03.2015

Pe aceeași temă

George Băeșu, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) şi cei doi vicepreşedinţi, Claudiţa Selavărdeanu şi Sorin Lazăr, au demisionat. Cauza demisiei pare sa fie reprezentata de faptul că instituţia era sufocată de miile de procese intentate pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire, relateaza stiripesurse.ro

 

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat luni la sediul PSD ca situatia de la ANRP este extrem de grava dar ca intelege decizia conducerii de a demisiona. Cu toate acestea i-a rugat pe cei din conducerea ANRP sa aiba rabdare pana miercuri sa poata gasi o solutie.

 

Potrivit premierului, conducerea ANRP este amendata prin decizii ale instantelor pentru ca nu retrocedeaza din dorinta de a nu lua decizii pripite sau din precautia de a nu aproba retrocedari care ar putea fi ilegale. "Si parchetul face largi investigatii. Toti sunt amendati ca nu retrocedeaza. Sunt intre ciocan si nicovala. In luna februarie au amenzi de trei ori salariul. Dar nu pot sa faca ceva ce s-a dovedit de multe ori pripit sau ilegal. Oamenii de cat sa faca ceva ilegal sau sa plateasca amenzi au preferat sa plece. Eu cred ca au dreptate. I-am rugat pe toti ca pana miercuri sa incercam sa gasim o solutie. Le-am cerut sa respecte legea, sa nu puna pe nimeni inainte, absurdul este total - acum platesc pentru asta. Se trezesc cu contestatii. Iar o decizie judecatoreasca pe care mi-a aratat-o domnul Baesu instituie prezumtia de vinovatie a ANRP, si atunci cand au vazut ca sunt prezumati vinovati au preferat sa plece".

 

Baesu i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire. Memoriul precizeaza ca impotriva ANRP exista mii de procese in care este solicitata amendarea conducerii institutiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata in termenul legal de 30 zile a titlurilor de despagubire, pentru dosare din urma cu mai multi ani, existand deja decizii ale instantei in acest sens.
 

"Avem o situatie exceptionala la ANRP. Cred ca suntem singura institutie din Romania impotriva careia exista mii de procese in cadrul carora cetatenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despagubire. In conditiile Legii contenciosului administrativ, suntem in situatia in care instantele ne aplica amenzi nu pentru faptul ca nu am face bine ce facem, ci pentru ca nu facem in 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedarilor, sa platim pentru ca altii au furat cat au putut din acest domeniu, oamenii nemultumiti au facut procese in instanta, iar instantele astazi amendeaza pe cei care nu sunt in stare ca, in 30 de zile de cand apare o hotarare, sa fie in executare", a sustinut Baesu, conform Hotnews.

 

El a aratat astfel ca membrii conducerea ANRP se afla in situatia de a plati amenzi de zeci de mii de euro pentru ca nu au stiut sa fie "Supermeni". "Ajungem sa platim individual, cei care ne-am asumat sa spunem adevarul despre ce s-a intamplat in Romania in acest domeniu. Noi suntem plimbati prin toata tara pentru astfel de procese, iar legea astazi, asa cum e scrisa, este interpretata de unii in sensul ca putem fi amendati si in trecut", a spus Baesu.

 

El a precizat ca memoriul a fost inaintat premierului alaturi de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, iar seful Guvernului a cerut ca memoriul sa intre in atentia Ministerului Justitiei, pentru verificari.

 

2 miliarde de euro din cele 4 ale Fondului Proprietatea, acordate fara documentele necesare

 

Baesu declarase acum cateva zile, la B1 Tv ca 2 miliarde de euro din cele 4 ale Fondului Proprietatea au fost acordate pentru despagubiri fara documentele necesare acestei proceduri. Despre retrocedări se vorbește de ceva timp. Confirm că din cele 4 miliarde de euro care s-au dat în acțiuni la Fondul Proprietatea sau în cash, cel puțin 2 miliarde au plecat în lipsa unor documente care să ateste dreptul persoanelor la astfel de despăgubiri. Ce e de dată recentă, e un comunicat pe care l-am dat în legătură cu niște sume pe care noi le recuperăm, în sensul că... ni se recunoaște dreptul de a primi înapoi acele sume care au fost executate silit, dar pe care, din nefericire nu avem cum să le recuperăm foarte ușor, pentru că ele au fost trase din contul ANRP de la Trezorerie în urma executării silite.

 

După ce noi ne-am judecat, după ce am contestat respectivele executări silite, am câștigat. S-a recunoscut că acele executări au fost nelegal făcute. Din nefericire, e greu de recuperat banii. Sunt cazuri în care avem de recuperat 5 milioane de euro, un milion de euro, mai puțin”, a spus Băeșu.

 

CITITI SI: George Baesu, seful ANRP: FRAUDELE produse in urma DESPAGUBIRILOR ilegale se ridica la aproximativ 2 MILIARDE de euro

 

În acest moment noi trebuie să deschidem propria executare silită împotriva celor care ne-au luat banii și tot printr-un executor judecătoresc să mergem să recuperăm banii statului. Eu am făcut multiple plângeri împotriva executorilor. Avem oameni care au avut înființată o poprire pe contul ANRP și un executor a luat banii într-un dosar de executare.

 

În dosarul respectiv noi am câștigat în instanță și banii trebuiau dați înapoi ANRP-ului și statului român. Domnul executor, în loc să îi dea înapoi statului, i-a dat unei alte persoane care era clientul său în materie de ANRP. Așa se face că nouă nu ne-a spus nimeni, și când am avut bani la sfârșitul anului i-am mai plătit și noi o dată acelui om”, a mai spus șeful ANRP.
 

În acest moment, avem situații în care oamenii dau bani înapoi, dar avem și multe situații în care oamenii nu vor să mai dea banii înapoi. Și atunci trebuie să mergem, să căutăm, cu forța legii, să recuperăm banii statului. Asta pentru faptul că domnii executori s-au transformat într-un fel de haiduci, în mintea lor, dar cred că sunt un fel de bandiți”, a mai declarat George Băeșu. 

 

CITITI SI: GANDUL: Cine sunt OAMENII DE AFACERI care au ajuns in posesia a PATRU MILIARDE de lei din afacerea RETROCEDARILOR

 

CONTEXT

 

Fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean a fost acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave intr-un dosar privind despagubiri pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro, din 2011.

 

DNA informa la sfarsitul lunii noiembrie ca procurorii anticoruptie au dispus "punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatei Dumitrean Crinuta-Nicoleta, la data faptelor presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, ambele pentru infractiunea abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".


Potrivit comunicatului DNA, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: "La data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuta-Nicoleta, in calitate de presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, a aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, prin care a fost stabilita valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren in suprafata de 13 hectare, situat in Bucuresti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentand supraevaluarea), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”.
 

CITITI SI: Crinuta Dumitrean, fosta sefa ANRP, arestata preventiv pentru 30 de zile

 

Baesu a declarat acum cateva saptamani ca inca din 2009 Curtea de Conturi a atras atentia Guvernului ca la ANRP exista mari nereguli, in urma unui control unde s-a descoperit ca sunt dosare in care "nu exista documente care sa dovedeasca vocatia petentilor la despagubiri si ca exista supraevaluari care nu au niciun fel de legatura cu valoarea de piata a terenurilor".
 

"Desi aceste lucruri au fost sesizate, jaful a continuat pana in mai 2012, cand s-a dat ultima actiune la Fondul Proprietatea si au lasat 40.000 de dosare de Legea 10 si vreo 15.000 de fond funciar nerezolvate", a mai spus presedintele ANRP.

 

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, se află în subordinea Guvernului şi în coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria Primului-Ministru. Misiunea ANRP este de a coordona procesul de restituirea a proprietăţilor preluate, în mod abuziv, în perioada regimului totalitar comunist şi de a acorda despăgubirile cuvenite persoanelor îndreptăţite.

 

CITITI SI: George Baesu, preşedinte ANRP: 2 miliarde de euro din Fondul Proprietatea au fost acordate FARA DOCUMENTE care să ateste dreptul persoanelor la despăgubiri

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22