Garda de Mediu Prahova: Lukoil reporneste instalatiile rafinariei din Ploiesti

T.d. | 10.10.2014

Pe aceeași temă

Garda de Mediu Prahova a fost notificata, vineri, ca rafinaria Lukoil din Ploiesti incepe procedura de pornire a instalatiilor tehnologice. Rafinaria a oprit instalatiile in urma cu o saptamana, in contextul anchetei Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 230 milioane euro, informeaza Hotnews.

"Incepand de azi vor intra in procedura de repornire a instalatiilor. Au trimis notificarea in aceasta dimineata", a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.

Potrivit sursei citate, in document se mentioneaza ca, pe perioada regimului tranzitoriu de pornire, rafinaria va monitoriza prin laboratorul sau emisiile la limita amplasamentului.

Potrivit unui comunicat emis marti de Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, in dosarul penal nr. 254/P/2014 se efectueaza cercetari fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si de spalare de bani cu un prejudiciu estimat de 230 milioane euro.

CITESTE SI: Catalin Predoiu (PDL), despre scandalul Lukoil: O manevra tipica de DESTABILIZARE a economiei unui stat

De asemenea, fata de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani si s-a instituit masura preventiva a controlului judiciar.

Conform sursei citate, la data de 2 octombrie anchetatorii au dispus masura sechestrului asigurator ca urmare a unor perchezitii efectuate pe platforma Lukoil din Ploiesti, iar luni, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dispus inlocuirea masurilor asiguratorii, prin ridicarea partiala a sechestrului asigurator asupra conturilor bancare.

"La data de 06.10.2014, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dispus inlocuirea masurilor asiguratorii prin ridicarea partiala a sechestrului asigurator asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti sa isi desfasoare activitatea curenta in conditii de normalitate cu tertii si sa plateasca drepturile salariale si contributiile la bugetul de stat. In cauza au fost extinse masurile asiguratorii asupra altor bunuri puse la dispozitie de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti", se arata in comunicatul citat.
 

Presedintele Basescu: Lukoil are o abordare de tip putinian

Presedintele Traian Basescu a facut declaratii, joi, cu privire la cazul Lukoil. Seful statului a atras atentia cu privire la “santajul” facut de compania ruseasca asupra statului roman. Basescu a adus in discutie si o eventuala preluare de catre statul roman a rafinariei de la Ploiesti.

Consider ca o astfel de abordare e inadmisibila, iar daca maine va stabili sa nu reia productia cer guvernului sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti”, a declarat presedintele.

Seful statului a continuat: “Cred ca in momentul acesta guvernul ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit sa o preia tehnic in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil sa discutam in contrapartida suma constata a fi frauda cu sumele investite”.

CITESTE SI: Victor Ponta, despre scandalul Lukoil: O companie nu pleaca din tara pentru ca e nervos presedintele Basescu, la ora trei // Dan Sova: Scandalul vrea sa acopere legatura dintre Lukoil si Basescu

Basescu a comparat atitudinea Lukoil cu “o abordare de tip putinian”.

Asa ceva face Putin in tara lui, nu intr-o tara a UE - comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor si va trebui sa ne comportam la fel”, a subliniat presedintele.

Traian Basescu a atras atentia ca: “Lukoil nu poate spune inchid ca vreau eu, am probleme cu justitia si inchid, Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca, daca asta e abordarea,  si are un mare lant de distributie, concesiuni in Marea Neagra”.

“Justitia noastra e in fata unui sanataj”, a concluzionat Basescu, afirmand ca “indrazneala celor care au dat mesajul ca ne gandim pana vineri ... ia plecati baieti, daca nu respectati legile statului, dar sa nu credeti ca plecati cu rafinaria”.

Prim-vicepresedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, a avertizat ca grupul va inchide definitiv rafinaria Petrotel din Ploiesti daca, pana vineri, procurorii nu vor ridica sechestrul institutit pe stocurile si patrimoniul companiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22