Catalin Predoiu (PDL), despre scandalul Lukoil: O manevra tipica de DESTABILIZARE a economiei unui stat

T.d. | 09.10.2014

Pe aceeași temă

Catalin Predoiu, prim-vicepresedintele PDL, considera scandalul Lukoil drept “o manevra tipica de destabilizare a economiei unui stat”. Predoiu solicita convocarea ambasadorului Rusiei la ministerul de Externe, cu privire la declaratiile facute in acest caz, informeaza Ziare.com.

"Crivatul care a maturat estul Ucrainei adie si in Romania, prin cazul Lukoil. Este o manevra tipica de destabilizare a economiei unui stat. Rusia sa nu se comporte cu Romania ca un 'stat racket' si sa respecte interesele noastre. Este o conditie nenegociabila pentru o relatie bilaterala corecta", a declarat Catalin Predoiu, nominalizat de ACL la functia de premier in cazul in care Klaus Iohannis ajunge presedintele Romaniei.

Catalin Predoiu a mai spus ca, in acest context, " Victor Ponta demonstreaza inca o data ca este o piatra de moara atarnata de gatul Romaniei".

"Principala datorie a premierului este sa apere interesele nationale, nu cele electorale personale. Victor Ponta sa lase justitia in pace, sa-l trezeasca din somn pe ministrul Corlatean si sa-l convoace pe ambasadorul Rusiei, care s-a implicat public in cazul Lukoil, pentru a gasi o solutie care sa respecte interesele Romaniei si justitia romana", afirma Catalin Predoiu.

Compania Lukoil a anuntat ca inchide definitiv rafinaria de la Ploiesti daca procurorii nu ridica sechestrul pus pe diverse conturi si stocuri. Anuntul a fost facut dupa ce ambasadorul Rusiei la Bucuresti a cerut sa se ridice sechestrul, iar premierul Ponta a sustinut aceasta pozitie, invocand interesul miilor de angajati.

In replica, CSM s-a autosesizat si a decis, joi, in unanumitate, sa sesizeze Inspectia Judiciara, iar procurorul general, Tiberiu Nitu, a acuzat conducerea Lukoil ca pune presiune pe procurorul de caz, lucru inadmisibil intr-o societate democratica.
 

Presedintele Basescu: Guvernul sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti

Presedintele Traian Basescu a facut declaratii, joi, cu privire la cazul Lukoil. Seful statului a atras atentia cu privire la “santajul” facut de compania ruseasca asupra statului roman. Basescu a adus in discutie si o eventuala preluare de catre statul roman a rafinariei de la Ploiesti.

Consider ca o astfel de abordare e inadmisibila, iar daca maine va stabili sa nu reia productia, cer guvernului sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti”, a declarat presedintele.

Seful statului a continuat: “Cred ca in momentul acesta guvernul ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit sa o preia tehnic in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil sa discutam in contrapartida suma constata a fi frauda cu sumele investite”.

Basescu a comparat atitudinea Lukoil cu “o abordare de tip putinian”.

Asa ceva face Putin in tara lui, nu intr-o tara a UE - comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor si va trebui sa ne comportam la fel”, a subliniat presedintele.

Prim-vicepresedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, a avertizat ca grupul va inchide definitiv rafinaria Petrotel din Ploiesti daca, pana vineri, procurorii nu vor ridica sechestrul institutit pe stocurile si patrimoniul companiei.

Dupa ce saptamana trecuta au fost organizate mai multe perchezitii in urma carora s-a descoperit ca Lukoil ar fi prejudiciat statul roman cu 230 milioane euro, parchetul a instituit sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime pe care Lukoil le detine, pana la concurenta sumei de un miliard de lei. In aceasta faza a procesului penal, prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22